Sosyal pazarlama, bir ürün satmak yerine istenen değişikliği yaratmak için topluma fayda sağlayan bir davranış veya yaşam tarzı “pazarlar”. Kamu yararına olması ise her zaman birincil odak noktasıdır.
Sosyal pazarlama genel olarak pazarlama tekniklerinin sosyal olayları biçimlendirmek üzere kullanılması olarak tanımlanabilir. Pazarda ve pazarlamada ulusal bazdaki uygulamalarda sosyal sorumluluk terimine sıkça rastlamakla beraber sosyal pazarlama terimine nadiren rastlarız.
Örneğin, toplumun sigara içmemesi için 'sigara içmeme davranışı' pazarlanabilir. Kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları ve devlet tarafından yürütülen ve toplum yararına hizmet eden pazarlama uygulamaları, sosyal pazarlama olarak adlandırılmaktadır.
Sosyal pazarlama ya da toplumsal pazarlama topluma faydalı olma amacıyla insanların davranışlarını etkilemeye odaklanan bir pazarlama anlayışı olmaktadır. Tüketiciyi merkeze alan bu anlayış onların yaşadığı sorunlara çözüm arayışında olmaktadır.
Sosyal sorumlulukta amaç toplumda farkındalık ve olumlu algı oluşturmaktır. Sosyal pazarlamanın amacı ise topluma faydalı olma amacıyla insanların davranışlarını etkilemeye odaklanmak ve farkındalık sağlamaya yönelik bir pazarlama anlayışı geliştirmektir.
İlgili 25 soru bulundu
Sosyal pazarlama, bir markaya doğrudan fayda sağlamak için değil, sosyal değişim yaratmak için tasarlanmış pazarlama stratejisidir. Geleneksel pazarlama tekniklerini kullanarak, belirli bir sorun hakkında farkındalık yaratır. Bu teknik sayesinde izleyicileri, davranışlarını değiştirmeleri yönünde ikna etmeyi amaçlar.
Sosyal Pazarlama Kampanya Türleri
Hedef kitle üzerindeki etkisi bakımından kam- panya türleri eğitici, eylem odaklı, davranışsal ve değer yönlü kampanyalar olarak sınıflandırılmaktadır (Kotler, 2002).
Sosyal medya pazarlama faaliyetleri, marka bilinirliği ve satışların artırılması, hedef kitle ile bağlantı kurulması ve pazarlama literatüründeki yerini alan bir kavramdır. Bu alanda sıklıkla kullanılan medya platformları arasında Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube ve Snapchat bulunmaktadır.
Amaca yönelik pazarlama (sosyal sorumluluk kampanyaları), işletmelerin dağınık ve ufak harcamalarla yapılan kısa süreli reklama dönük yardım faaliyetlerini artık daha uzun vadeli, stratejik ve programlanmış hale getirme çabalarının sonucudur (Yaman, 2003).
Gelinen son noktada da sosyal pazarlama anlayışı diye anılan bir yaklaşım oluşturulmuş ki bu en gelişmişidir. Buna göre de tüketici zevk ve tercihlerinde bırakılan önem unsuru toplumu da kapsayacak şekilde geliştirilerek günümüze ulaşmıştır.
Pazarlama, iş ürünlerinin veya hizmetlerinin hedef kitleye tanıtımıdır. İşyerindeki pazarlamanın yaygın örnekleri arasında televizyon reklamları, reklam panoları ve dergi reklamları sayılabilir.
Sosyal bir fikrin hedef kitle nezdinde kabulünü sağlamak amacıyla bir programın tasarımı, uygulanması ve kontrolüyle ilgili faaliyetlerdir. Sosyal pazarlama, pazarlamanın temel araçları olan; ürünün planlanması, fiyatlandırılması, iletişimi, dağıtımı ile pazar araştırması süreçlerini kapsayan bir kavramdır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Sosyal ticaret, ürün ve hizmetleri tanıtmak ve satmak için Facebook, Instagram ve Twitter gibi ağ sitelerinin araç olarak kullanılmasıdır. Bir sosyal ticaret kampanyasının başarısı, tüketicilerin şirketin pazarlamasıyla retweetler, beğeniler ve paylaşımlar yoluyla etkileşime girme derecesi ile ölçülür.
Günümüzde sosyal satış, potansiyel müşterilere ulaşmanın ve onlara bir değer teklifi sunarak satış yapmanın en kolay yoludur. Bunun için sosyal satıcı, en başta sosyal medya mecraları olmak üzere tüm çevrimiçi araçları kullanır.
eleman.net verilerine göre, Sosyal Medya Uzmanı 2023 yılında ortalama 21.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sosyal Medya Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 16.940 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.472 TL maaş alıyordu.
Sosyal medya marketing, her büyüklükteki işletmenin potansiyel müşterilere ve müşterilere ulaşması için güçlü bir yoldur. Müşteriler zaten sosyal medya aracılığıyla markalarla etkileşime giriyor ve Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi sosyal platformlar aracılığıyla doğrudan hedef kitle ie etkileşim sağlar.
Sosyal medya, insanların birbirleriyle paylaşımda bulunmalarına ve bağlantı kurmalarına olanak tanıyan çeşitli çevrimiçi platformları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. En bilinen sosyal medya platformları Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram'dır.
Özetle bir dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanı; Çalıştığı şirket için hangi sosyal medya kanalının hangi yoğunlukta kullanılacağına karar verir. Bu kanallardaki hedef kitlesini belirler. Hedef kitleye uygun stratejiler oluşturarak etkileşimi arttırmaya çalışır.
Sosyal pazarlama, pazarlamanın insan davranışlarını değiştirme gücünün ticari kar elde etmek amacıyla değil de toplumsal fayda sağlayacak, insanların yaşamlarını iyileştirerek sosyal kaynaşmayı sağlayacak şekilde kullanılması esasına dayanmaktadır (Hastings ve Domegan, 2018, s. 6, 21).
Pazarlama; bir malın, ürünün, hizmetin satışını arttırmak amacıyla piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme vb. etkinliklerin tümüdür. Aynı zamanda pazarlama, tüketicilere neden sizin ürün veya hizmetinizi rakipleriniz arasından seçmeleri gerektiğini öğretme sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri