Evet sahte olan ballarda donma ve aşırı şekerlenme sorunu sıklıkla kendini göstermektedir. Fakat donan her bal sahtedir diye bir durum söz konusu değildir. Özellikle de içerisinde çiçek tozu bulunan ballar zamanın ilerlemeye başlaması ile beraber kendini koruyabilmesi adına kristalize olma durumu ortaya çıkmaktadır.
Tüm çiçek balları zamana bağlı olarak şekerlenir bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Benmari usulü sıcak suyun içerisinde balı kısa süre bekleterek eski akışkan haline döndürebilirsiniz.
Lavanta balı, arıların ağırlıklı olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Kehribara yakın altın sarısı bir renge sahip olan lavanta balı, damakta çiçek kokusunun yoğun olarak hissedildiği dengeli bir tat bırakır.
LAVANTA BALI - 850GR
Ham bal olduğu için mutfağınızda bir süre sonra kristalleşebilir, bu normal bir durum olup, balınızın işlenmemiş olduğunu gösterir. Kristalleşen balı, kristal hali ile de tüketebileceğiniz gibi sıcak suyun içerisinde kavanozu bekleterek eski haline dönüştürebilirsiniz.
Lavanta Balının Faydaları
Tansiyon problemleri için hipertansiyonunuzu dengelemenizi yardımcı olur. Doğal şifa veren ağrı kesicidir. Romatizma eklem ağrıları, baş ağrıları, migren birçok ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olur. Her yaşta başta sivilce olmak üzere cilt sağlığınıza yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
Daha önce hiç lavanta balı tatmayanlar lavanta balında lavanta kokusu ve tadı olmasını bekleyebilir, ancak bu beklenti yanlıştır çünkü lavanta balı lavanta gibi kokmaz, fakat kendine özgü bir tadı ve kokusu vardır. İnce yapılı ve açık kehribar renkli, hafif ekşi notalara sahiptir.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50C'lik su banyosu ile muamele edilmesi yeterli olacaktır.
GERÇEK BALI ANLAMANIN İPUÇLARI
Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
Lavanta Balı Nasıl Oluşur? Lavanta balı, lavanta hasadının yapıldığı bölgelere yerleştirilen arı kovanlarındaki arıların, lavanta bitkisindeki nektarı toplamalarıyla oluşan hoş kokulu, açık renk bir baldır.
Özellikle doğal ve organik çiçek balı sıcaklık değişimlerinde donar. Bu doğal bir süreçtir. Özellikle balı buzdolabında saklamanız ya da soğukta saklamanız daha hızlı donmasına yol açacaktır. Ancak hileli olan ballar özellikle donma gibi durumlar yaşanmaz.
7) Donma. Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.
Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Lavanta balı, lavanta bitkisinin yetiştirildiği bölgelerde üretilen bir bal türüdür. Bu bitkilerin yetiştirildiği yerlerin yakınlarına arı kovanları konur ve arıların çiçek özlerini alarak bal yapması sağlanır. Bunun neticesinde de lavanta balı üretimi gerçekleşir.
Arıların lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak ürettikleri bir bal çeşidi olan lavanta balı ise daha çok lavanta tarımının yoğun olarak gerçekleştirildiği Isparta ve Burdur illerinde üretilmektedir.
Halk arasında bu durum balın katılaşması, donması ya da şekerlenmesi olarak bilinir; halk bala ilave şeker katıldığını zanneder. Aslında bu tamamen doğal bir olaydır ve bal kristalleşmiş, yani katılaşmış hali ile de tüketilebilir.
Donmuş bal yıllarca özelliğini kaybetmeden saklanabilir. Donmuş bala ısıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Isıtılan balın içerisindeki arının salgıladığı enzimler yok oluyor ve sadece doğal şeker kalıyor. Isıtılan bal insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor."
Isıtma yapılırken 40-45 derece dolaylarında ısıtılan bal su dolu bir kapta ısıtılmalı ve direkt ısı ile irtibata sokulmamalıdır. Benmari usulü: Bal 40-45 derece dolaylarında ısıtılmış olan suyun içine kabı ile birlikte konulur ve sürekli bu ısıda kalması sağlanır belli bir süre sonra tekrar eski haline döner.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Donma ve şekerlenme yapmayan çam balı, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
Lavantanın o yumuşak ve rahatlatıcı kokusunu içinizde hissedeceksiniz! Tam bir şifa deposu! İçeriğindeki enzimler ve mineraller sayesinde özellikle karaciğer rahatsızlıklarınıza en tatlı çözüm.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Bölgeden bölgeye değişse de Anadolu'da pek çok bölgeye uyum sağlayabilen başlıca arı dostu çiçek türlerini şu şekilde listelemek mümkün: Ayçiçeği. Kanola. Lavanta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri