İnsanları ve toplumsal olayları algılayış biçimimiz, kişisel ilişkiler, sosyal çevreden nasıl etkilediğimiz ve karşılıklı olarak bu çevreyi nasıl etkilediğimiz gibi konular, sosyal psikolojinin temel çalışma alanlarını oluşturmaktadır.
Sosyal psikoloji toplumsal problemler üzerinde de etkilidir. Bu alan bireysel iyi oluş, toplumsal sağlık, madde kullanımı, suç işleme, domestik şiddet, zorbalık, agresif davranışlar ve önyargılar üzerine odaklanır. Sosyal psikologlar zihinsel sağlık alanında doğrudan çalışmazlar.
Sosyal psikoloji bireylerin düşüncelerinin, iç dünyalarının ve davranışlarının başkalarının gerçek, hayalî ve anlaşılan oluşundan nasıl etkilendiğine dair bir bilimsel çalışmadır. Bu alanda araştırma yapanlar genellikle psikolog veya sosyolog'lardan oluşmaktadır.
Sosyal psikoloji, insanların kendilerini ve başkalarını nasıl algıla- dıkları, davranışları nasıl açıkladıkları, tutumların nasıl biçimlendiği, kişilerarası ilişkileri, grubun davranışa etkileri gibi konuları bilimsel olarak araştıran psikolojinin bir alt dalıdır.
Sosyal psikoloji, birçok farklı konuyu kapsar. Örneğin, sosyal psikologlar, insanların birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını, nasıl gruplar oluştuklarını ve nasıl liderler takip ettiklerini incelerler. Sosyal psikologlar ayrıca, insanların nasıl etik değerlere sahip olduğunu ve nasıl karar verdiklerini incelerler.
İlgili 22 soru bulundu
Psikoloji davranış ve zihinsel süreçlerin bilimidir. Psikoloji, bir insanın ve insanlar grubunun zihinsel durumlarının, özelliklerinin ve süreçlerinin yada belli etkinlik alanında söz konusu olan zihinsel ruhsal durumların, süreçlerin toplamıdır.
Sosyal psikoloji denince akla gelen temel kavramlar vardır. İşte kısa açıklamalarıyla bazı temel kavramlar: Ön yargı, kalıp yargı, cinsiyet, biyolojik cinsiyet, toplumsal cinsiyet, tutum, grup, kültür, alt kültür, kollektivist kültür, bireysel kültür.
“Tutum, bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik objeyle ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan bir eğilimdir”. Tutum bireye aittir. Tutum gözlenebilen bir davranış değildir, davranışa hazırlayan bir “eğilimdir”.
Sosyal Psikolojide Araştırma
▫ Gözlem, kavramlaştırma, genelleme, kuram oluşturma.
Sosyal deney, insanların belirli durumlara veya olaylara tepkisini test etmek için bir tür psikolojik veya sosyolojik bir araştırmadır. Deney, temel bilgi kaynağı kendi bilgileri ve bakış açıları olan insanlar olduğunda belirli bir sosyal yaklaşıma dayanır.
Sosyal Psikolojinin Kurucusu Muzaffer Şerif'in Zengin Ama Buruk Öyküsü | Prof. Dr. Nebi Sümer.
İki bilimin de ana teması insandır. Psikoloji de Sosyoloji de insan davranışı üzerine kurulmuş bilim dallarıdır. Psikoloji bireysel davranışlardan yola çıkarak bireyin zihnini ve ruhsal dünyasını incelerken; sosyoloji bireylerin davranışlarından oluşan kitle davranışlarını ve toplumsal olayları inceler.
Modern sosyal psikolojinin kökleri 19.yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan iki entelektüel akıma kadar geri götürülebilir. Bunlar Völkerpsikoloji ve kitle psikolojisidir. Völkerpsikoloji “halk psikolojisi” olarak tercüme edilebilirse de “sıradan insan psikolojisi” ne daha yakındır.
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek. Bu hedefler psikolojinin temelini oluşturur.
Amaçlar, terapötik sürece yön verir; psikolojik danışman ve danışanın belirli bir yönde ilerlemelerine yardımcı olur. Amaçlar, psikolojik danışma sonunda danışanın ulaşmayı istediği sonuçları gösterir.
Sosyolojik sosyal psikoloji, çalışmalarında çevreyi odak alır. Temel amacı, bireyin içinde bulunduğu toplumsal yapının özelliklerinden nasıl etkilediğini çevreden bireye doğru incelemektir.
Sosyal psikolojide en sık başvurulan araştırma yöntemlerinden biri surveydir. Survey yöntemi ile bir davranışın ya da bir tutumun bir toplumda ya da belli bir grupta görülme derecesi ve bunların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyal ardalan vb. etmenlerle nasıl bir ilişki içinde olduğu araştırılmaktadır.
Başlangıçta felsefenin yoğun etkisi altında olan psikoloji bireyin düşünme ve anlama yetenekleri üzerinde çalışmayı ön plana almıştır. İnsan zihninin yapısı, işleyiş biçimi ve öğelerinin işlevlerini incelemek psikolojinin temel konusu olarak kabul edilmiştir.
Sosyal Psikoloji: Tanımlar
ya da hayali varlıklarından nasıl etkilendiğinin incelenmesidir. incelenmesidir. Sosyal psikoloji, sosyal etki olarak adlandırılan olguyu inceler. yalnızca varlıklarının, düşüncelerimiz, duygularımız, tutum ve davranışlarımız üzerinde yarattığı etkidir.
En yaygın tanıma göre değer; istenilen, bireylerin hayatlarında yol gösterici olan, değişik önem derecelerindeki durum ötesi hedeflerdir. Değerler insanların tercih ve arzularını yansıtan bir belirleyicidir (Mehmedoğlu,2007:799; Güngör,1993:19).
Bir kişinin belirsiz bir durumda başkalarının davranışının “doğru” olduğuna inanarak kendisinin de başkaları gibi davranması. görüşünü hem de davranışını değiştirir. istemedikleri halde, kendilerinden isteneni yerine getirirlerse boyun eğme (itaat) söz konusudur.
Tutumların, bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç öğesi vardır. Bu öğeler arasında genellikle iç tutarlılık olduğu varsayılmaktadır.
Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir.
Sosyal Psikolojinin öncüsü, 1924 yılında yazdığı Sosyal Psikoloji kitabıyla, Floyd Henry Allport olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda, Alport modern sosyal psikolojinin öncüsü olarak da kabul edilmektedir.
İnsanların bilişsel süreçleri, gelişim psikolojisi, sosyal etkileşim ve ilişkiler, kişilik ve psikolojik özellikler, öğrenme ve kondisyonlama gibi temel kavramlar, psikoloji alanında önemli rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri