Çimento sektöründe, klinker soğutulduktan sonra az bir miktar alçıtaşı ile öğütülür. Bu noktada alçıtaşı eklenmesinin amacı çimentonun priz süresini ayarlamaktır.
Çimento üretim aşamaları; taş ocağı, • ham madde hazırlama, • klinker üretimi, • mineral ekleme, • çimento öğütme, • paketleme ve sevkiyat, • yakıt hazırlama, başlıkları altında gruplandırılabilir.
Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor. Alçı Harcı, Kum, alçı ve su ile yapılan harç olarak yapılıyor.
Çimento Üretimi
Portland çimentosu klinkerinin bir miktar alçı taşı ve çimento tipine bağlı olarak puzolan, kalker, uçucu kül v.b. gibi katkılar ile öğütülmesi sonucu çimento elde edilir. Çimentonun öğütülmesinde yaygın olarak bilyalı değirmenler kullanılır.
Bira sanayiinde mayalandırma için kullanılır. Alçı, tıpta cerrahide ve dişçilikte kullanılır. Alçı vitrifiye malzemelerde, porselende ve kiremit üretiminde kalıp aşamasında kullanılır. Kimya sanayiinde amonyum sülfat, kükürt, kükürt okside ve sülfat asidi elde etmek için kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Alçı taşı, alçı yapımında hammadde olarak kullanılır. Aynı zamanda alçı taşından elde edilen alçı ise çimento yapımında, mermer sıvası yapımında, gübre yapımında ve kağıt imalatı ile dokuma imalatında dolgu maddesi olarak da kullanılır.
Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar. Saten alçı, boya öncesinde, boyanın estetik görünmesini sağlar.
Çimentoda en yaygın kullanılan priz hızlandırıcı kalsiyum klorittir, sodyum nitrat ve kalsiyum nitrattır.
Çalışabilirliği artırmak veya kuruma aşamasını kontrol edebilmek için çimento harcına kireç veya alçı karıştırılabilir (Himsel 2008). Yapısal peyzaj uygulamalarında gri renkli portland çimentosunun kullanımı yanında beyaz çimento kullanımı da yaygındır.
Alçı: Alçı genellikle iç mekanlarda, duvar ve tavan kaplamalarında, sıva malzemesi olarak ve sanat eserlerinin üretiminde kullanılır. Çimento: Çimento, beton ve harç üretiminde ana bağlayıcı malzeme olarak kullanılır. Yolların, köprülerin, binaların ve barajların inşasında yaygın olarak tercih edilir.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır. Kireç kullanılmayan bir harçta, suyun bir kısmı, tuğla gözenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizleşme için gereken su miktarını azaltır.
Çimentonun ana hammaddesi Kalker, Marn ve Kil' dir. Tamamlayıcı hammaddeler Demir cevheri ve Boksittir. Çimentoyu oluşturan SiO2, Al2O3, Fe2O3 ve CaO bileşenlerince zengindir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Çimento hammaddeleri olan kalker ve şist; patlatmalı kazı yöntemi ile kazıcı-yükleyici, sondaj, kompresör, taşıyıcı gibi ekipmanlar yardımıyla ocaktan çıkarılmaktadır. Öğütülmüş kalker ve diğer hammaddeler belirli oranlarda karıştırılmakta ve döner fırınlarda pişirildikten sonra klin- ker elde edilmektedir.
1824 yılında İngiltere'nin Leeds kentinde, Joseph Aspdin isimli bir duvarcı ustası yaptığı çalışmalar sırasında bir kısım doğal kil ile 3 kısım kalker karışımını pişirip öğüterek dayanımı ve dayanıklığı yüksek ilk çimentoyu elde etmiştir.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
ÇİMENTONUN SU İLE REAKSİYONU: HİDRATASYON
Buna neden olan ve çimento ile suyun tepkimesi sonucu oluşan kimyasal reaksiyona “hidratasyon” denir. Önceleri yumuşak plastik durumunda olan çimento hamuru, zaman ilerledikçe daha az plastik duruma gelir ve katılaşıp, sertleşir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Alçı tozunu su ile karıştırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız ölçüye uygun oranda su ekledikten sonra 10 dakika bekleyin. Ardından karıştırma çubuğu veya sopa yardımı ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.
Lityum silikat, beton yüzey sertleştiricileri arasında son yıllarda popülerliğini artırmış olan bir bileşiktir. Bu sertleştirici, beton yüzeylerin dayanıklılığını ve performansını artırmak için kullanılır. Lityum silikat, betonun içinde bulunan kalsiyum hidroksitle reaksiyona girer.
Çatlama riskini daha da azaltmak için beton parçalarınızı ıslatınız. Esasen ıslak bir kürlenme, betonun üst yüzeyini dökmeden sonra en az 1 saat ıslak tuttuğunuz yerdir. Bu, nemin tekrar betona ilave edilmesine yardımcı olur ve buharlaşma ile su kaybını daha da azaltır.
Beton; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı katkı maddelerinin birlikte karılmasıyla elde edilen bir yapı malzemesidir. Beton agregaları minerallerden oluşmuş taneli malzemelerdir. Kum, çakıl ve kırmataş normal ağırlıklı beton yapımında en çok kullanılan agrega cinsleridir.
Toz halde satılan alçı, su ile karıştırılarak yoğun bir hamur haline getirilir ve sonra kullanılır. Alçı, inşaat ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle duvarların düzleştirilmesi, alçıpan levhaların sabitlenmesi, sıva işleri ve kartonpiyer gibi süsleme işlerinde kullanılmaktadır.
Saten alçı, inşaat sonrası boya öncesi hazırlıklarında, duvar boyamadan önce yapılan son işlemdir. Saten alçı, duvarın pürüzsüz ve düzgün görünmesini sağlar.
Saten Alçı Yapım Aşamaları
Alçı harcını temiz bir kovanın içerisinde hazırlamalısınız. 1 litre suyun içerisinde yaklaşık 1,4 kg saten alçı kullanılmaktadır. Bu orana uygun olarak harcınızı hazırlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri