Sosyal beceriler (soft skills) terimi; iletişim, problem çözme, liderlik, takım çalışması, eleştirel düşünme gibi her meslekte geçerli olan becerileri ifade eder. Sosyal beceriler, mesleki becerilerin (hard skills) tersi olarak tanımlanır.
Sosyal beceri kavramını bireyin toplumdaki kişilerle etkili iletişimini sağlayan, sosyal kabul edilebilir davranışları sergileme, sosyal kabul görmeyen davranışlardan kaçınma ve hem kendi hem de topluma yararlı davranışları sergileme becerilerine sahip olmak şeklinde açıklayabiliriz.
Göz kontağı kurma, selamlaşma, teşekkür etme, yardım isteme, özür dileme, iltifat etme, paylaşma, hayır diyebilme gibi beceriler gözlenebilen sosyal becerilerdir.
Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
İlgili 42 soru bulundu
Hard skills, kişinin işini yapabilmesi için gerekli, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerdir. Örnek olarak, yabancı dil, programlama dili, muhasebe bilgisi ve araç gereç kullanım bilgisi verilebilir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Öz: Sosyal beceri, bireylerin bulundukları sosyal ortamlara uygun davranmalarına, toplum içerisinde yer edinebilmelerine ve kişilerarası iletişimlerini olumlu bir şekilde gerçekleştirebilmelerine etki eden tutum, davranış ve düşüncelerin genel adıdır.
Sosyal beceri yetersizlikleri; beceri yetersizliği, performans yetersizliği, kendini kontrol yetersizliği ve beceriyi ortaya koyma yetersizliği olarak dört grupta sınıflandı- rılabilir (Gresham, 1988; Akt.
Sosyal beceri eğitiminde kullanılan bazı yöntem ve teknikler; model alma, liderlik, davranışsal prova-rol oynama, geribildirim verme, uygulama-genelleme, sosyal algı, duygular ve ev ödevi olarak ele alınmaktadır.
Sosyal beceriler; arkadaşlık ilişkileri, duyuları düzenleme, iletişim, öfke kontrolü, problem çözme, stresle başa çıkma, empatik tutum, öz düzenleme gibi becerileri içermektedir.
Sosyal beceri eğitiminin amacı, bireylerin içinde bulundukları topluma uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Bireyin içinde yaşadığı toplumun kendisinden beklediği ve yapmasını istediği davranışları gösterecek biçimde yetişmesi onun sosyal gelişimi ile ilgilidir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Sosyal beceri eksikliği olan bireyler girdikleri ortamlarda tüm gözlerin üzerinde olduğunu düşünebilir. Bu düşünce kaygılanmalarına, strese girmelerine, fiziksel tepkiler vermelerine neden olur. Aşırı heyecan, öfke, gerginlik, diksiyonda bozulmalar, konuşurken zorlanmalar görülebilir.
Sosyal beceriler, bireyin yakınları ile sosyal ortamına uyumlu davranmasını sağlayan, sosyal ortamında konumunu belirleyen, kişilerarası ilişkilerinin olumlu kurulması ve sürdürülmesini sağlayan tüm tutumlar, davranışlar ve düşünceler olarak tanımlanabilir.
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir. Sosyal-duygusal gelişim, çocukların genel gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır.
3. SOBECE eğitimini çocuklara kimler verebilir? SOBECE eğitimini almış, psikolog, psikolojik danışman, çocuk psikiyatristi, ve çocuk gelişim uzmanı çocuklara yönelik SOBECE çalışmaları yapabilir.
Başlangıç sosyal beceriler Dinleme, konuşma başlatma, soru sorma, teşekkür etme, kendini tanıtma, başka kişileri tanıtma, kompliman yapma. 2. İleri sosyal beceriler Yardım isteme, katılma, yönerge verme, yönergeye uyma, özür dileme, başkalarını ikna etme.
Birinci ölçek 46 maddeden oluşan “Sosyal Beceri Ölçeği”dir ve 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Alt boyutlar, iletişim, işbirliği, kendini ifade etme, sorumluluk, empati, katılım ve öz denetimdir.
Türkçe karşılığı 'zor beceriler' olan bu kavram, bireyin eğitimini aldığı, öğrenebildiği somut ve net yetkinlikleri ifade ediyor. Yabancı dil hakimiyeti, üniversite diploması, edinilen sertfikalar ve mesleki araçların kullanımı gibi becerilerin hepsi hard skills kapsamına giriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri