Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çok genel bir tanımlamayla, kişinin psikolojik sorunları ile ilişkili ya da onları sürdüren düşünce, duygu ve davranışlarını hedef alarak iyileşme sağlamayı amaçlayan bir psikoterapi ekolüdür.
BDT TEMEL TEORİ EĞİTİMİ
Psikolog, Psikolojik Danışman veya diğer Ruh Sağlığı Çalışanları veya Öğrencileri bu eğitime katılabilmek için Değerlendirme ve Yapılandırılmış Görüşme Eğitimini almak zorundadır. Bu ön koşul eğitimi Temel Teori eğitimi ile birlikte açılır. Formu doldurduğunuzda bilgilere ulaşabileceksiniz.
BDT Eğitimi Yapısı
Güncellenen BDT Eğitimi, toplam 74 saat süren 6 temel modülden oluşmaktadır. Eğitimin birinci modülünde BDT'de temel kuramlar, klinik değerlendirme içeriğiyle görüşme yapılandırma ve yürütme, vaka formülasyonu, terapi ve seans yapısı, terapötik ilişki geliştirme konuları işlenmektedir.
Altı modülden oluşan BDT Temel Düzey Eğitim ücreti KDV dahil 19.950 TL'dir. Eğitimin ön kayıt ücreti 2.850 TL'dir. Ücretin kalanı her ay 2.850 TL olarak 6 taksitte ödenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bilişsel Davranışçı Terapi sayesinde kişi, faydasız ve ruh sağlığını kötü etkileyen, olumsuz düşünce - davranış şekillerinden uzaklaşır. Terapi süreci sonunda kişi, öğrendiği sağlıklı düşünce ve davranış şeklini bir alışkanlık haline getirir ve kendisini daha iyi hisseder.
Genellikle ayda bir kez olmak üzere cumartesi ve pazar günleri (14 saat) yapılacak olan toplam 112 saatlik teorik ve uygulamalı (8 ay), 56 saatlik süpervizyon eğitimi (4 ay) için katılımcılardan 1800 TL (150 x 12), ücret talep edilecektir. Ulaşım ve konaklama harcamaları katılımcılara aittir.
Bilişsel davranışçı terapi (BDT) eğitimine ; Psikolog, PDR, sosyal hizmetler uzmanı ve psikiyatri hemşireliği unvanına sahip profesyoneller ve Aile Danışmanları, Psikoterapistler, Psikiyatristler, Aile Hekimleri başvurabilir.
BDT, bireylere kendi düşünce ve davranışlarını etkileyerek duygusal durumlarını kontrol etme becerileri kazandırarak, psikolojik rahatlama ve daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmelerine yardımcı olur. Terapist, bireyin özel ihtiyaçlarına ve hedeflerine yönelik olarak terapi sürecini kişiselleştirir.
Modül – BDT Temel Kuramsal Programı-50 Saat. Bu programın süresi toplam 50 saattir ve tek bir modül olarak kabul edilmektedir.
BDT eğitimi, bilişsel davranışçı terapist adayları için özel bir eğitimdir. Bu eğitim, kişinin sertifika başvurusunda bulunmasına izin verilmeden önce gereklidir. NACBT tarafından onaylanan birçok yerleşik eğitim kursu vardır. Adayların uzmanlık alanlarında en az 40 saatlik özel eğitim almalarını şart koşulur.
BDT, klinik ortamlarda yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemi olduğu için, BDT eğitimi alan kişiler mesleklerinde klinik alanda çok daha etkin psikolojik destek verebilir.
BDT tedavisi genellikle; başlangıçta haftalık devamında azalan sıklıklarla devam ederek 8-16 seans arası sürer. Ancak hastanın içinde bulunduğu durumun (çevresel stres faktörleri gibi), hastalığın şiddetine, hasta terapist uyumuna göre aylar ve bir yıla kadar sürebilir.
EMDR Temel Eğitimi ve EMDR Çocuk ve Ergen Temel Eğitimi iki düzeyden oluşur. Yetişkinlerle çalışmak isteyenler I. Düzey Temel Eğitimini aldıktan sonra uygulama yapabilirler.
Psikolog unvanına sahip olabilmek için sertifikalı psikoloji eğitimleri sertifikaları tek başına yeterli değildir. Ancak Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul gören 4 yıllık psikoloji lisans programlarından mezun olan öğrenciler psikolog olarak kabul edilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi yaşanan kötü ve acı anıların düzelmesinde etkili olmakla birlikte, EMDR çok daha hızlı (bazen tek seansta) sonuç vermektedir. olaylarla ilişkili olan duygular ve bedensel duyumlar, beynimizin sağ ve sol loblarına kaydedilirler.
Bilişsel Davranışçı Terapi, genelde 5-14 yaş aralığındaki çocuklarla uygulanır.
Psikoterapist olmak için, üniversitelerdeki Psikoloji bölümü veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans bölümlerinden birisinden mezun olmak gerekir. Psikoloji ve PDR bölümleri dışında, Psikiyatri alanında uzmanlaşan tıp doktorları da bu eğitimi alabilirler.
Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.
BDT'nin etkili olduğu rahatsızlıklar arasında; depresyon, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, madde bağımlılığı, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk ve diğer birçok psikolojik rahatsızlıklar yer alabilir.
Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT); kişinin psikolojik sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirerek iyileşme sağlamayı hedefleyen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın bilişsel kısmı kişinin zihinsel süreçlerini ele alır.
Otomatik düşünceler; anlık ve bilinçli olmayan düşüncelerdir. Çok iyi öğrenilmiş olan bu düşünceler rutin(leşmiş) düşünceler olarak da adlandırılabilir1. Hayatımızın birçok alanına yayılıp yerleşmesi mümkün olan bu düşünceler, sanki bir merkez tarafından otomatiğe alınmış gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri