Sosyal ve Yeşil Sukuk (Social and Green Sukuk) Şirketlerin, İslami hukuk ve şartlarına uygun Yeşil ve Sosyal Tahvilleri ihraç etmesinde ve gerekli uluslararası kriterlere uyumluluklarını sağlamalarına yardımcı oluyoruz.
Sukuk (Kira sertifikası) bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım satıma konu edilebilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.
Kira sertifikası: Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymeti ifade eder.
Sukuk sertifikaları, ihraç edilme amaçlarına ve sağladıkları finansman türüne göre çeşitli isimler alırlar. Temel olarak 5 çeşit sukuk sertifikası vardır: Mudaraba, Muşaraka,Murabaha, İcara, ve İstisna sukuku.
Sukuk getirisi hesaplama işlemi için devlet tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda yapılır. Örnek olarak 2022 yılı için hazine sukuk ihracının getiri oranı % 9,75 olarak belirlenmişti.
İlgili 23 soru bulundu
Bu nedenle kira sertifikasının oldukça likit bir endirekt gayrimenkul yatırımı şekli olduğunu söyleyebiliriz. Bu sertifikaların riskine bakıldığında ise, kira sertifikalarının dayanak varlığın değeri kadar güvenceye sahip olduğunu görürüz. Bu anlamda oldukça güvenli bir finansal enstrümandır.
Kira Sertifikası (Sukuk) nedir? Sukuk Yapıları Nelerdir? Kira sertifikası ya da sukuk, bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım satıma konu edilebilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.
Belirli bir kuruluşun alınmayan sukûku satın almayı taahhüt etmesi câizdir. Bu durumda yükümlülük bağlayıcı vaade istinaden gerçekleşir. Taahhütte bulunan tarafın bu vaad karşılığında bir ücret alması câiz değildir.
Kira sertifikası her türlü varlık ya da hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen faizsiz bankacılık ilkelerine uygun sermaye piyasası araçlarıdır. Kira sertifikası satın alan yatırımcılar ihraca konu dayanak varlık ya da haklardan payları oranında gelir elde ederler.
Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, islami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır.
Yeşil sukuk, yeşil standartlar ile uyumlu biçimde sürdürülebilir ve yeşil temalı projelere finansman sağlayarak iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla ihraç edilen sukuk türüdür.
Sukuk ihraç eden kuruluşlara baktığımızda; devlet, reel sektör, bankalar gibi kamu ve özel sermaye şirketleri ile adi ortaklıklar her türlü sukuku ihraç edebilirler (Tebliğ m.3/ğ). Adi ortaklıklar bono ihraç edemeyip sukuk ihraç etmesi, mevcut hukuk uygulamasında yasal otorite sukuku farklılaştırmıştır.
Vadesi bir yıldan kısa veya uzun olabilir. Kira sertifikalarının sahipliğe dayalı, yönetim sözleşmesine dayalı, alım-satıma dayalı, ortaklığa dayalı ve eser sözleşmesine dayalı olmak üzere farklı türleri vardır.
Kira sertifikası (sukuk), her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymettir.
Sukuk uygulamaları ilk kez Malezya Hükümeti tarafından 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta 500 milyon USD olarak ihraç edilen Malezya sukuklarının % 51'i Körfez Ülkelerinde, % 30'u Asya'da, % 15'i Avrupa'da ve % 4'ü de ABD'de satılmıştır.
spk mevzuatında kira sertifikası olarak adlandırılan bir menkul kıymet türü. hazır yeni spkn geliyor iken, kesinlikle kanunda görmek istediğimiz yeni bir finansal ürün. türkiye'de önü çok açık olacak. sukuk ticari bir varlığın menkul kıymetleştirilerek sertifikalar aracılığıyla satımıdır.
Kira sertifikaları kira ödemelidir. Yatırımlarınızı orta veya uzun vadede değerlendirerek kira geliri sağlamak istiyorsanız, kira sertifikalarına yatırım yapabilirsiniz. TL cinsi kira sertifikaları üzerinden gerçek kişilerin elde ettikleri alım satım kazançları ve kira gelirleri %10 oranında stopaja tabidir.
Bunlar; Sahipliğe dayalı kira sertifikası, Yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası, Alım - satıma dayalı kira sertifikası, Ortaklığa dayalı kira sertifikası, Eser sözleşmesine dayalı kira sertifikası, Karma kira sertifikası.
Sertifika, pay piyasasında ve Borsa İstanbul üzerinde işlem yapma yetkisine sahip bankalar üzerinden alınabilir ve satılabilir. Bu bankalar içerisinde Vakıfbank sertifika için sıklıkla tercih edildiği gibi ALTIN.S1 kodundan ziyade varant işlem yetkisinin tanımlanmasıyla Altın Sertifikası ismiyle alım yapılabilmektedir.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Kira Sertifikaları Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketince, satın almak veya kiralamak suretiyle devralınan varlıkların finansmanını sağlamak amacıyla ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlıklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymetlerdir.
Fon, ağırlıklı olarak kamu ve özel sektör kira sertifikalarına yatırım yaparken, getiriyi artırmak için altın ve gayrimenkul gibi yine faize dayalı olmayan ürünlere de yönelebilir. Fon, tamamen faizsiz ürünlerle, birikimlerinizi enflasyonun aşındırıcı etkisinden korumayı ve getiri sağlamayı hedefler.
Buna göre, yukarıda işleyişi anlatılan altına dayalı gayri menkul kira sertifikası uygulamasında – verilen altınların birebir gram hesabı karşılığında yatırımcıya gayr-ı menkul hissesi satılması ve sahipliğe dayalı kira sertifikası olması şartıyla- fıkhi açıdan herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi.
TAHVİL, HAZİNE BONOSU CAİZ DEĞİL: Tahvil, hazine bonosu gibi faizli borç senedi mahiyetindeki kıymetli evrakın alım satımı, ister devlet isterse hususi şahıs ve şirketler çıkarsın, faizle borç alıp verme niteliğinde olduğundan câiz değil. Dövize endeksli tahviller ve borç senetleri için de durum aynı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri