İnternet üzerinden yapılan satışlarda ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa, ÖKC) kullanma mecburiyeti var mıdır? Bazı şartların gerçekleşmesi durumunda internet üzerinden yapılan satışlarda ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa ÖKC) kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.
Aşağıda Maliye Bakanlığınca yayımlanan Genel Tebliğ de ÖKC Yazar kasa POS cihazı kullanma mecburiyetinde bırakılanların faaliyeti hakkında bilgi verilmiştir. Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır.
K.C kullanmak zorunda mıyız? Satışın yüz yüze veya internet üzerinden yapılması ÖKC kullanma mecburiyetini ortadan kaldırmaz. Mükellef yazar kasa fişi ile emtia alımı yapıyor.
Mevzuata göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu olmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Şahıs Şirketi yazar kasa zorunlu mu? Eğer parekende satışlarınız bir dükkan üzerinden yapıyor iseniz veya satışlarınızı internet üzerinden yapıyor ancak yine de bir dükkanınız varsa yazar kasa almak zorunluluğunuz bulunmaktadır. …
E-fatura sistemine kayıtlı iseniz satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi kullanabilir misiniz? Eğer e fatura kullanmanız zorunlu ise bu durumda perakende satış fişi kullanmamanız gerekiyor. Kullanırsanız bu satış fişlerinin herhangi bir geçerliliği bulunmayacak.
Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Perakende satışında seyyar EFT-POS cihazı kullanılmaması halinde ise basit veya bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti 01.01.2016 tarihinde başlayacaktır.
Yazar kasa POS, POS ve yazar kasa özellikli cihazların bir araya gelmesi ile oluşan; satış işlemlerinin kayıt altına alınmasına yarayan cihazdır. Gelişen teknoloji ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından teknik özellikleri yenilenerek belirlenen Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (YN ÖKC) da kullanılmaktadır.
Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, cihazlarını süresinde almayanlara, 3100 sayılı Kanunun 4369 sayılı Kanunla değişik mükerrer 6/1. maddesine göre Vergi Usul Kanununun 353/8. maddesinde (4.200,00 TL) yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.
Yazar kasa POS, EFT POS özellikli ödeme alma cihazı ile ödeme kaydedici cihazı bünyesinde bütünleşik bir şekilde bulunduran cihazdır. Daha basit açıklamak gerekirse standart bir POS cihazıyla klasik yazar kasanın birleşiminden oluşan bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar.
Basitçe söylemek gerekirse, elde edilen gelirlerin maliyetlerden fazla olduğu zaman işletme kar elde eder. Örneğin, bir e-ticaret işletmesi olarak aldığınız ödemelerin, ürünlerin maliyeti ve işletme giderlerinin toplamını aştığı durumda kar elde etmiş olursunuz.
Eski Nesil ÖKC kullanan ve Defter Beyan Sistemi kapsamı dışında kalan mükellefler; Teknik Servis Merkezleri aracılığıyla, e-Arşiv Özel Entegratörler aracılığıyla, İnteraktif Vergi Dairesi Portalı üzerinden bildirim tercihinde bulunmak zorundadır. sağlanmalıdır.
Öncelikle yazar kasalar 2 şekilde kapatılabilir.
1) Eski nesil yazar kasa ise hurdaya ayrılacaktır. Hurdaya ayrılan kasa bir daha kullanılamaz. 2) Yeni nesil yazar kasa ise geçici kapanış yapılabilecektir. Geçici kapanış yapıldıktan sonra, yeni nesil yazar kasanın başka bir mükellefe satışı yapılabilir.
2023 yılının Nisan ayından itibaren serbest meslek kazanç defteri tutan işletmeler için de POS cihazı bulundurma zorunluluğu hayata geçti.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; internet üzerinden yaptığınız satışlar mesafeli sözleşme kapsamında değerlendirileceğinden, bu satışlarınız için tutarına bakılmaksızın fatura düzenlemeniz gerekmektedir.
e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri