Sosyal turizm, iktisadi güçleri nispeten zayıf olan kitlelerin birtakım kolaylaştırıcılar yoluyla turizm hareketine katılmaları ve bundan doğan ilişkilerin tümüdür (Usta, 1982: 7). Bu tanım çerçevesinde, sosyal turizmin ilk özelliğinin iktisadi güçleri zayıf olan kitleleri kapsaması olduğu görülmektedir.
tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizmin olumlu sosyal etkileri yaşam kalitesini artırması, toplumsal bağların güçlenmesi ve kamu hizmetlerinin kalitesinin artmasıdır. Turizm bölgesel kalkınmayı sağlarken çevrenin daha estetik hâle gelmesine de yardımcı olabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Sosyal faktörler: Moda, alışkanlık, eğitim düzeyi, toplumsal değerler vb. örnek verilebilir. • Politik faktörler: Hem turist gönderen hem de alan ülkenin politik durumu önemlidir. İki ülke arasındaki politik durum da önemlidir. Örneğin İsrail ve Filistin arasındaki turizm faaliyetleri.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
a.Dış aktif turizm:Bir ülkeye yabancı ülke vatandaşlarının yaptığı seyahatlerdir. Döviz girdisi olduğundan olumlu etkisi vardır. b. Dış pasif turizm:Ülke vatandaşlarının yabancı ülkelere yaptıkları seyahatlerdir.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Turizm literatüründe turist tipolojilerinin belirlenmesinde öne çıkan araştırmacılardan bir tanesi olan Erik Cohen, kurumsallaşmış turistler için organize kitle ve bireysel kitle, kurumsallaşmamış turistler içinse kaşif ve başıboş turistler olmak üzere dört tipoloji türü öngörmüştür.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Sektör: Bir ekonominin aynı/ortak özellikler taşıyan alt bölümleridir. Ekonomide üç temel sektör bulunur. Bunlar; Tarım, Sanayi ve Hizmetler sektörüdür. Turizm sektörü karma bir sektördür.
Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Kültür turizmi, ziyaretçinin temel motivasyonunun bir turizm destinasyonundaki somut ve somut olmayan kültürel cazibe merkezlerini /ürünlerini keşfetmek, deneyimlemek olduğu bir turizm etkinliği türüdür.
Snobizm, kişinin kendini başkalarının yerine koyması, başkalarının yaptığını yapması ya da onlar gibi yaşaması anlamlarına gelmektedir.
Bu bağlamda turizm arzı, “Turistlerin seyahat ettikleri turistik destinasyonlarda belirli bir fiyata veya bedelsiz olarak sunulan mal veya hizmetler bütünü” olarak ifade edilmektedir.
Efektif turizm talebi, daha önce belirttiğimiz turist, tanıma uygun olarak seyahat ve tatil yapanlardır. Oysa potansiyel turizm talebi; seyahat etme ve turizm hizmetlerini kullanmak istemelerine rağmen, ekonomik, sağlık, vakit bulamama vb… nedenlerden dolayı turizm talebini gerçekleştiremeyenlerin oluşturduğu gruptur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri