Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) Programı da Suriyeli sığınmacılara faydalı olması açısından ve yerel toplumla birlikte yaşam kültürünün oluşturulabilmesine katkı sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde geliştirilmiş- tir.
SUYE programının Türkiye'nin tüm illerine yayılması ve 18-65 yaş arası geçici koruma altındaki mültecilerin katılımının bir süre sonra zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.
Program çerçevesinde, Türkiye'de yaşayan yerleşik yabancılara, ülkedeki sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumlarının kolaylaştırılması amacıyla 8 saatlik kurslar veriliyor.
SUYE eğitimine katılan yabancı uyruklu kişilere 'İl Göç İdaresi ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)' eğitmenleri tarafından Türkiye'de sağlık, hukuksal ve sosyal uyum gibi birçok konu hakkında eğitim verilmiştir. Eğitime katılan öğrenci ve kişilere bir katılım sertifikası verilecektir.
Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler başta olmak üzere ülkemize yasal kalış hakkına sahip tüm yetişkin yabancıların sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumlarının kolaylaştırılması amacı ile 8 saatlik Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı kapsamında başlayan kursta bir konuşma yapan Vali Işık; “Sizler de bizim ...
İlgili 24 soru bulundu
Sosyal uyum, bireylerin toplum içindeki diğer insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilme, ortak değer ve normlara uyabilme ve sosyal becerilerini kullanarak sağlıklı ilişkiler kurabilme yeteneğidir. İnsanların birbirleriyle anlaşarak, saygı göstererek ve iş birliği yaparak ortak hedeflere ulaşmalarını sağlar.
Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Programı Göç İdaresi Başkanlığı ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülmektedir.
Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) Projesi.
Proje, kadının güçlendirilmesi yoluyla Suriyeli ve ev sahibi topluluk arasında sosyal uyumun sağlanması genel amacıyla 1 Mart 2019 - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanacaktır. Proje uygulama alanı Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Gaziantep ve Hatay'dır.
Genel uyum kursu, dil kursu ve oryantasyon kursu olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dil kursunda günlük hayatta konuşmak ve yazmak için ihtiyaç duyduğunuz kelimeleri öğreneceksiniz. Resmî makamlarla irtibata geçmek, komşularla ve iş yerinde konuşmak, mektup yazmak ve formları doldurmak da buna dahildir.
Okul öncesi ve ilkokula yeni başlayan öğrencilerin ardından okul terklerinin azaltılması amacıyla liseye başlayan öğrencilere de uyum eğitimi verilecek. MEB tarafından, özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9. sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması başladı.
Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı (T-SUY) Programı halihazırda Sosyal Uyum Yardımı Programından yararlanmakta olan fakat iş gücüne yönlendirilemeyeceği için en kırılgan durumda kalan yabancıların yaşam standartlarını iyileştirmek üzere hazırlanan nakit temelli destek projesidir.
Sosyal Uyum Sorunları Kursu Fiyatı
Ya da bu kurs için size en yakın halk eğitim merkezlerine başvuruda bulunarak bu kursa katılabilir ve sertifika sahibi olabilirsiniz. Aşağıdaki bilgiler kurs hakkında genel bir bilgi edinmeniz için bulunmaktadır.
Anayasadaki, “Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.” ifadesinden hareketle, eğitim öğretim faaliyetleri Millî Eğitim Bakanlığının gözetim ve denetiminde yapılmaktadır.
İki toplumu bir araya getiren temalar üzerinden yapılandırılmış faaliyetler bütünüdür. Bu faaliyetler ile yerel halk ve mülteciler arasında var olan ve olası önyargıların kırılmasına, doğru bilinen yanlışların düzeltilmesine olanak tanınmaktadır.
Kimler Yardım Almaktadır? Türkiye'de uluslararası koruma veya geçici koruma altında yaşayan kayıtlı aileler SUY'a başvurabilirler. SUY; geniş aileler, yaşlılar, tek başına yaşayan kadınlar, tek ebeveynli haneler ve engelliler gibi en çok ihtiyaç içinde olan başvuru sahiplerini seçmektedir.
Dezavantajlı sosyal grupların sosyal katılım ve uyumunun sağlanmasına yönelik programlar geliştirmek, bu konuda diğer birimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak çözüm önerileri geliştirmek, iş ve işlemleri planlamak ve faaliyetler düzenleyerek yürütmek.
Yasal statü Türkiye'deki Suriyelilerin büyük bir kısmı hukuken "geçici koruma" statüsüne sahiptir. Bu statü sığınma başvurularında her bir kişinin ayrı ayrı ele alınmasının mümkün olmadığı kitlesel göç olaylarında (örneğin AB'deki Kosovalı sığınmacılar) kullanılmaktadır.
Geçici Koruma statüsü YUKK'un 91'inci maddesine göre; kitlesel olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına gelen ve uluslararası koruma talebi bireysel olarak değerlendirmeye alınamayan yabancıların uluslararası koruma ihtiyacının sağlanması için acil çözümler bulmak üzere geliştirilen korumayı ifade etmektedir.
Ön kayıt adı verilen ilk aşama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yabancılar Şubesi ya da İlçe Emniyet Müdürlükleri tarafından gerçekleştirmektedir. İkinci aşama olan kayıt işlemleri ise İl Göç İdaresi Müdürlüklerince yürütülmektedir.
Sosyal Uyum Güçlüğü: Madde bağımlılığı, yetersiz beslenme, göç, suç işleme, suça yönelme, çalışma, ihmâl, istismar ve terk edilme gibi riskli hayat şartlarından dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesine denir.
Çocukların sosyal çevrelerinde oluşan olaylara, durumlara gösterdikleri olumsuz tepkilere “uyum bozukluğu”, “sosyal uyumsuzluk” adı verilir. Sosyal uyumsuzluk, çocukların büyüdükçe çevre algılarının gelişmesi sonucu yeni yetenekler geliştirerek uyum sağlaması durumunun oluşamaması durumu olarak da açıklanabilir.
Sosyal Uyum: Toplumdaki yeriyle ilgili sorun ve kaygılar, kız-erkek arkadaşlığı ile ilgili konular, arkadaş edin- me, akranlarla anlaşabilmeyi öğrenebilme, bir gruba üye olmak isteme, öğretmen-öğrenci arasındaki ça- tışmalar, içinde yaşadığı toplumun özelliklerine bağlı kalarak yaşadığı kaygı ve çatışmalar, çevreye ...
Sertifikalar, kişilerin kariyerinde uzmanlaştıklarını özellikle pek çok alan ve sektörde daha hızlı ilerlemeleri için oldukça yardımcıdır. Aldığınız sertifika sayesinde potansiyel işverenlere, kişinin kendi çalışma alanı hakkında ölçülebilir bir anlayışa sahip olduğuna dair kanıt sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri