Zilyetlik; aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla da elde edilebilir. Bunun dışında dolaylı, tek başına, birlikte, hakka dayanan ve asli zilyet türleri de vardır.
Zilyetlik, bir malı kullanma, el altında bulundurma anlamına gelmektedir. Zilyetlik, aslen, miras yolu ile devren ve tesissen olmak üzere dört şekilde kazanılır.
Hukuki açıdan ise zilyetlik, mülkiyet hakkından başka bir anlamı ifade eder. Zilyet yani mülk sahibi olan kişi, söz konusu mala hakim olan kişi statüsündedir. Örneğin bir ev sahibi, içinde kiracı olmayan evini herhangi bir kişiye kiralayana dek o evin zilyeti olma hakkına sahiptir.
Yirmi yıllık zamanaşımı süresi, ola- ğanüstü zamanaşımına konu olan taşınmaz üzerinde malik sıfatıyla zilyetliğin kurulmasıyla başlar88. Olağanüstü zamanaşımı süresinin, kanunda belirlenen diğer şartlarla beraber tamamlanmasıyla taşınmazın zilyedi, mülkiyetin adına tescilini talep hakkını kazanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Zilyetlik hakkı kanunen 20 yıl olarak belirlenmiştir. Söz konusu olan zilyetlik durumunun 20 yıl boyunca fiilen ve yasal olarak her anlamda devam ediyor olması gerekir. Kişiler zilyet üzerinde haklara sahip olmakla beraber, zilyetin korunmasını ve kullanılmasını da sağlamalıdırlar.
Köye ait taşınmaz mallara yapılan tecavüz veya müdahalelerde, köy halkından herhangi biri de yetkili makama başvuruda bulunabilir. Başvurular bir dilekçe ile merkez ilçelerde Valiliklere, ilçelerde Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilcileri tarafından yapılır.
Bir başka anlatımla, TMK'nin 713/2.maddesindeki sebeplere dayalı olarak açılan davalarda 713/1.maddesindeki koşul haricinde 713/3., 4., 5., 6. ve 7. maddelerindeki koşullar aranmaz. Kural olarak, tapulu bir taşınmazın veya tapuda kayıtlı bir payın kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik yoluyla edinilmesi mümkün değildir.
ZİLYETLİĞİN KORUNMASI DAVASI NASIL AÇILIR
Bir şey üzerinde fiili hakimiyeti bulunan kimse onun zilyedidir Saldırıda bulunan, şey üzerinde bir hak iddia etse bile; zilyetliği saldırıya uğrayan, ona karşı zilyetliğin korunması davası açabilir.
TMK'nun 982 ve 983. maddelerinde de; zilyetlik herhangi bir hakka bağlı olmaksızın dava yoluyla korunmuştur. Kayıt maliki Hazine davada taraf durumunu almamış bulunduğuna göre, davacı zilyetliği haksız olsa bile malik dışında saldırıda bulunan kişilere karşı anılan maddelerdeki zilyetlik davalarını açabilir.
Zilliyet kelimesi sadece tek bir eşya üzerinde hakkı belirtir. Zilliyet hakkına sahip kişiler bir yeri almadan o yerin tüm sorumluluğunu alabilir. Zilyetler satın alma olmadan yeri kullanabilir ve tüm giderleri üzerine alabilir. Zilliyet hakkına örnek verecek olursak kiracı olmak en iyi örnektir.
Kiralama, rehin, ariyet gibi durumlarda da zilyet bir hakka dayanmaktadır. Buna karşın haksız zilyet, herhangi bir hakka dayanmamaktadır. Örneğin hırsız, çaldığı mal üzerinde haksız zilyettir. Aynı şekilde bir taşınmaz üzerinde zilyet olarak haksız işgalde bulunan kişi de haksız zilyettir.
Zilyetlik; bir kimsenin bir eşya üzerindeki fiili egemenliğidir. Zilyetliğin devri ile kast edilen de söz konusu tapusuz taşınmaz üzerindeki fiili egemenliğin el değiştirmesidir. Özetle ifade etmek gerekir ise; tapusuz taşınmazın zilyetliğinin devri, bu taşınmazın alacaklıya teslim edilmesidir.
Sahipsiz Taşınırların Aslen Kazanılması
Sahipsiz bir taşınırı malik olmak iradesiyle zilyetliğine geçiren kimse, onun maliki olur (MK m. 767). Örneğin, bir av hayvanını yakaladığınız zaman veya çöp topladığınız zaman herhangi bir sürenin geçmesine gerek kalmadan bunların mülkiyetini kazanmış olursunuz.
Bir kişinin bir şey üzerinde zilyet olabilmesi için zilyetlik iradesine ve fiili hakimiyete sahip olması gerekir. Yani kazara ele geçmiş olan, bilinçsiz olarak bünyesine alınmış eşyalar üzerinde kişilerin zilyet olduğu kabul edilemeyecektir. Bilindiği gibi zilyetlik bir hak değil hukuki durumdur.
5) Tek Başına Zilyetlik – Birlikte Zilyetlik: Tek başına zilyetlik, bir eşya üzerinde bir tek kişinin yalnız başına zilyet olmasıdır. Tek başına zilyet, asli veya fer'i zilyet olabilir.
Genel olarak zilyetlik davalarında, özel olarak da zilyetliğin iadesi davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir. Bu davaların hak düşürücü süresi, zilyedin fiili ve faili öğrenmesinden itibaren 2 ay ve her halükarda gasp veya saldırı fiillerinden itibaren 1 yıldır.
D) Miras yoluyla kazanma
Zilyetlik fiilen teslime gerek olmaksızın miras yoluyla da kazanılabilir. Gerçekten, mirasın açılması ile birlikte mirasbırakanın terekesine giren bütün şeylerin zilyetliği kanundan ötürü mirasçılara geçer (MK m. 599/1).
Taşınır davası zilyetliğe bağlı tercihe şayan hak karinesine dayanır. Zilyetlik davaları ise sadece zilyetliğe dayanır. Taşınır davasında zilyetliğin rıza dışı sona erdirilmiş olması yeterlidir. Buna karşılık, zilyetlik davaları sadece gasp ve saldırı hâllerinde açılır.
TMK'nun 984. maddesine göre, Hazine'ye ait taşınmaz üzerinde davacının zilyetlikten kaynaklanan bir hakkı varsa, zilyetliğine vaki gasp ve saldırıdan dolayı dava hakkı fiili ve faili öğrenmesinden başlayarak iki ay ve herhalde fiilin üzerinden bir yıl geçmekle düşer.
Madde metninden de açıkça anlaşıldığı üzere, kadastro tespit tutanağında belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanılarak itiraz edilemez ve dava açılamaz.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Mesela, bir arabanın sahibi olan kişi o arabanın hem maliki hem zilyedidir. Ama bu arabayı kullanan şoför, arabanın bir tamirhaneye bırakılmış olması halinde tamirci, hatta sadece park etmek üzere arabanın teslim edildiği park çalışanı gibi başka kişiler de, araba kendi hakimiyetleri altında iken, zilyet sayılırlar.
Başvuru sırasında, taraflar arasındaki taşınmaz mal anlaşmazlığı hakkında mahkemece bir ihtiyati tedbir kararı verilmiş veya anlaşmazlık dava konusu yapılmış ise 3091 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Başvuru tarihinden itibaren soruşturmanın en kısa zamanda yapılarak kararın 15 gün içerisinde verilmesi zorunludur.
Birlikte zilyetlik, elbirliği hâlinde birlikte zilyetlik ve paylı birlikte zilyetlik olmak üzere ikiye ayrılır: Elbirliği Hâlinde Birlikte Zilyetlik: Birden fazla kişinin bir eşya üzerindeki fiilî hâkimiyeti ancak hep beraber hareket etmek suretiyle kullanabilmeleri elbirliği (iştirak) hâlinde birlikte zilyetliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri