Bu programla, geçici koruma altındaki Suriyeliler başta olmak üzere Türkiye'deki mültecilerin sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumlarının kolaylaştırılması; böylece ev sahibi topluluk ve mülteci topluluk arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
SUYE eğitimine katılan yabancı uyruklu kişilere 'İl Göç İdaresi ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)' eğitmenleri tarafından Türkiye'de sağlık, hukuksal ve sosyal uyum gibi birçok konu hakkında eğitim verilmiştir. Eğitime katılan öğrenci ve kişilere bir katılım sertifikası verilecektir.
Türkiye genelinde 17-65 yaş arasındaki tüm yabancıların ücretsiz yararlanabildiği ve interaktif sunumların yapıldığı eğitimlerde, ülkedeki sosyal yaşam, örf ve adetler ile Türk hukuk düzeni gibi konular işleniyor.
Türkiye'nin kültürel yapısı, toplumsal yaşam kuralları, geçim kaynaklarına erişim ile temel hak ve hizmetleri konu başlıklarının başlangıç seviyesinde işlendiği Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Programı, 8 saatlik eğitimler olarak hayata geçirilmektedir.
Açıklamada, "18 Ocak 2022 tarihinde 81 ile yaygınlaştırılmış ve kamu kaynakları kullanılarak eğitimler veriliyor. Ülke genelinde suye.goc.gov.tr web adresinden Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Programı için ön kayıt başvuruları alınıyor." denildi.
İlgili 36 soru bulundu
SUYE programının Türkiye'nin tüm illerine yayılması ve 18-65 yaş arası geçici koruma altındaki mültecilerin katılımının bir süre sonra zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.
Sosyal Uyum Çok Yönlü Bir Hizmet Alanını Kapsar
Sosyal uyum çalışmaları yalnızca kişiler arası ilişkilere odaklanmaktan ziyade eğitim, barınma, dil, özgürlük, yiyecek, kimlik, iş bulma süreçlerini kapsayan çok yönlü bir hizmeti kapsamaktadır.
Okul öncesi ve ilkokula yeni başlayan öğrencilerin ardından okul terklerinin azaltılması amacıyla liseye başlayan öğrencilere de uyum eğitimi verilecek. MEB tarafından, özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9. sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması başladı.
Mültecilerin kültürel, sosyal ve ekonomik olarak topluma dâhil edilerek güven ve aidiyet duygusu geliştirebilmesi, kültürlerarası etkileşimin güçlendirilmesi, toplumsal diyalog çerçevesinde farklılıkların karşılıklı tanınması ve bir arada yaşamın desteklenmesi için sosyal uyum büyük önem taşır.
Proje, kadının güçlendirilmesi yoluyla Suriyeli ve ev sahibi topluluk arasında sosyal uyumun sağlanması genel amacıyla 1 Mart 2019 - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanacaktır. Proje uygulama alanı Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Gaziantep ve Hatay'dır.
Yardımın miktarı kişi başı aylık 300 lira olup finansmanı Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından sağlanmaktadır.
Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programına başvurular, resmi olarak ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına veya Kızılay tarafından yabancı nüfusunun yoğun olduğu ilçelerde hizmete sunulacak olan Hizmet Merkezleri'ne yapılır.
Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı (T-SUY) Programı halihazırda Sosyal Uyum Yardımı Programından yararlanmakta olan fakat iş gücüne yönlendirilemeyeceği için en kırılgan durumda kalan yabancıların yaşam standartlarını iyileştirmek üzere hazırlanan nakit temelli destek projesidir.
İthalatını yapmak istediğiniz pil, batarya ve akü türevleri için alınması gereken öz izin belgesidir. Genel olarak cep telefonu, laptop bataryaları, piller, otomobil akülerinin ithalatında bu izin belgesi aranır.
Uyum etkinlikleri kapsamında oyun temelli etkinliklere, öğrencilerin okula aidiyet duygusunu artıran faaliyetlere yer verilecek. Öğrencilerin öğretmenler gözetiminde oyun, drama, sosyal ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, okulunu, sınıfını, arkadaşlarını tanıması ve okul kurallarını öğrenmesi sağlanacak.
Eğitici eğitimi sertifikası, eğitici eğitimi boyunca öğrenilenlerin belgelenmesini sağlar. Kişinin eğitmenlik becerilerini geliştirdiğini kanıtlaması noktasında işe yarar. Eğitici eğitimi sertifikası, kişinin öz geçmişini geliştirmesini sağlar. Kişinin eğitmenlik kariyerini geliştirmesine katkıda bulunur.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
SOSYAL UYUM BECERİLERİNE GENEL BAKIŞ
Bireyin topluma bağımsız yaşayabilmesi ve sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmesi için kendi kültürel toplumsal grubundan beklenen standartları kaşılayabilme yetisi ve derecesi anlamına gelmektedir.
Bireyin sosyal uyarıcılara ve grup yaşantısına, toplumdaki yaptırımlara karşı duyarlı olabilmesi, içinde bulunduğu grupla ya da yaşadığı kültürdeki diğer bireylerle geçinebilmesi,onlardan biri gibi davranabilmesidir.
UYUM HAFTASINDA KATILMAK ZORUNLU MU? Uyum haftası katılımı zorunlu değil. Ancak uzmanlar tarafından okuldaki işleyişi anlamak ve öğrencilerin okula adaptasyonlarını sağlamak açısından katılıma katkı sunan bir süreç olarak tanımlanıyor.
Uyum haftasına katılım zorunluluğu bulunmuyor ve yoklama alınmıyor. Ancak eğitimciler bu ilk haftanın çok önemli olduğunu, çocuğun okulu daha rahat keşfedebileceğini belirtiyor.
Uyum haftası etkinliklerinin yapılması planlanmaktadır. Etkinlikler büyük grup ile yürütülebilir. Süre iki ders saati olarak planlanmıştır. Süreçte İlkokul Uyum Rehberi'nde yer alan örnek etkinliklerden faydalanılabilir.
Çocukların sosyal çevrelerinde oluşan olaylara, durumlara gösterdikleri olumsuz tepkilere “uyum bozukluğu”, “sosyal uyumsuzluk” adı verilir. Sosyal uyumsuzluk, çocukların büyüdükçe çevre algılarının gelişmesi sonucu yeni yetenekler geliştirerek uyum sağlaması durumunun oluşamaması durumu olarak da açıklanabilir.
Sosyal uyum, bireylerin toplum içindeki diğer insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilme, ortak değer ve normlara uyabilme ve sosyal becerilerini kullanarak sağlıklı ilişkiler kurabilme yeteneğidir.
İlgili maddeye göre uyum, yabancılara ülkemizde, yeniden yerleştirildikleri ülkede veya geri döndüklerinde ülkelerinde sosyal hayatın tüm alanlarında üçüncü kişilerin aracılığı olmadan bağımsız hareket edebilmelerini kolaylaştıracak bilgi ve beceriler kazandıracak faaliyetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri