Bireyin yaşamı boyunca süren sosyalleşme süreci iki aşama olarak düşünülür: Asli/birincil sosyalleşme ve tali/ikincil sosyalleşme. Asli sosyalleşme, birey açısından en önemli sosyalleşme sürecidir ve tali sosyalleşme süreci üzerinde de önemli ölçüde etkili olur.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
İlki endüstrinin kapitalist bir niteliğe bürünmesidir, diğeri ise kapitalist endüstrinin siyasi bir sonucu ve zorunlu toplumsal kurum ve ilişkilerin inşa sürecidir. Sosyolojinin doğuşunu yakından kayıtlayan diğer tüm süreçler (bilimsel gelişmeler, kentleşme vb.) bu iki temel olayın etrafındaki gelişmelerdir.
Toplumsal yapıyı oluşturan bileşenler, kültür, toplumsal sınıflar, statü, statüyle bağlaşık roller ve organik bütünlüğünün devam etmesi için gerekli olan kurumlardır (sağlık, eğitim, güvenlik vb.).
Toplumsallaşma, sosyalizasyon ya da sosyalleşme, toplumun mevcut değer ve normlarının bireylere öğretilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Bu süreç içerisinde birey ferdi olduğu toplum içerisinde nasıl davranacağını öğrenir.
İlgili 42 soru bulundu
Sosyalleşme sürecinin önemli bir kesimi de toplumsal ortamların taşıdığı gizli anlamlar çerçevesinde dolaylı öğretim yoluyla gerçekleşir. Bireyin yaşamı boyunca süren sosyalleşme süreci iki aşama olarak düşünülür: Asli/birincil sosyalleşme ve tali/ikincil sosyalleşme.
Sosyalleşme süreci, çocuğun ilk doğduğu andan itibaren başlar ve ömür boyu devam eder. Sosyalleşme sürecinde aile, okul, toplumsal gruplar ve kitle iletişim araçları aracılığıyla toplumun değerleri içselleştirilir.
Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri gösteren kurallara “sosyal düzen kuralları” denilmektedir. bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Toplumun Özellikleri Nelerdir? 1- Toplum, aynı coğrafyayı paylaşan insanlardan oluşur. 2- Her toplumun kendine özgü ahlak değerleri, gelenekleri ve kültürel alışkanlıkları vardır. 3- Toplumların hem kültürel hem de ekonomik alanda ilerleme kaydedebilmeleri için etkileşim içerisinde olmaları gerekir.
Toplumsal yapı, sosyolojide toplum analizinde kullanılan bir kavramdır. Toplumu oluşturan bireyler, gruplar, etnik topluluklar, statü grupları, sınıflar, toplumsal cinsiyetler vb. arasındaki sistematik ilişkiler bütününe işaret eder.
Toplumsal gerçeği anlamlandırmak, toplumdaki grup dinamiklerini irdelemek, insanlar arasındaki ilişki ve etkileşimlerin yapısı ve işleyişi ile ilgili kural ve ilkeleri ortaya koymak, sosyal davranışı toplumsal bağlam içerisinde açıklamak sosyolojinin en temel amaçları arasında yer almaktadır.
Sosyolojinin konuları arasında toplumsal cinsiyet ve cinsiyet rolleri, etnik kimlikler, ekonomi, siyaset ve devlet, teknolojinin toplumsal etkisi, kültür, din, çevre ve sağlık gibi konular bulunur.
Sosyoloji, sosyal eşitsizliği, sınıf yapılarını, demografik yapıdaki değişiklikleri, politik toplum yasalarını ve hükümetin işleyişini ve ırk ve cinsiyet sosyolojisini inceleyen bir bilimdir. Birçok bilim adamı çeşitli araştırmalar yaparak bu bilime katkıda bulunmuştur.
Aile toplumun temel taşı ve çekirdeğidir. Aile insanlıkla birlikte var olan toplumsal bir kurumdur.
Aile, insanların duygusal destek, sevgi, güven ve dayanışma gibi temel ihtiyaçlarını karşılar. Aile içinde bireyler, sevgi ve bağlılık hissiyle büyür, değerler ve ahlaki prensipler öğrenir ve sosyal becerilerini geliştirir.
Aile, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılması, tarihsel ve toplumsal bilincin aktarılmasında birey ve toplum arasında bir köprüdür. Sağlıklı bir aile yapısı bir insanın hayatta sahip olabileceği en değerli hazinedir.
Sosyolojide toplumu ve sosyal davranışı açıklamak, anlamak ve incelemek için gerekli olan bir dizi kavram vardır. Bunlar sosyal eylem, yapı, kurum, gerçek ile grup, benlik, statü, rol, değer, norm, yaptırım ve sosyalleşmedir.
İnsanın manevi varlığı, iman ve ilimle; zekâsı, bilgi ve deneyimle gelişir. İnsanın maddi, çevresel, toplumsal ilişkileri, etkileşimleri ise, genellikle yaşadığı ortamın, tarihi ve kültürel değerlerin, geleneklerin, örf ve adetlerin, iktisadi hayatın, hukuk düzeninin etkisi altındadır.
Toplumsal değerler olarak zikredilebilecek olan, sevgi-saygı, hoşgörü, özgürlük, adalet-eşitlik, kardeşlik, yardımlaşma, doğruluk, çalışkanlık, misafirperverlik, şefkat ve merhamet sahibi olmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak yeni nesillere ulaştırılması gereken önemli değerlerdendir.
Coğrafi koşullar, toplumların ekonomik faaliyetleri, yaşam şekilleri ve beslenme alışkanlıklarını belirleyerek sosyal yapı üzerinde etkili olmaktadır. Sonuç olarak, ekonomik, kültürel, demografik, siyasi ve hukuksal, teknolojik ve doğal çevre faktörleri toplumsal yapıyı etkileyen önemli faktörlerdendir.
Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar din, ahlâk, görgü, örf âdet ve nihayet hukuk kuralları şeklinde sınıflandırılabilir.
Birey, içinde bulunduğu toplumun davranış kuralları ile değerlerini, kazandığı ve davranışlarına mal ettiği sürece sosyalleşir ve ahlaki olarak da gelişir. ulaşır. Ahlak, bir toplumda bireylerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kurallardır.
Birincil sosyalleşme: Birincil sosyalleşme ailede başlayan bir süreçtir. Kişi çocukluktan itibaren ailesini örnek alır ve onlara göre hareket etmeye başlar. Özellikle bu süreçte kimlik algısı da ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu algının cinsiyet gibi sosyal kimlik oluşturmada etkisi vardır.
Bireyin toplumsal olanla bütünleşmesini sağlayan toplumsallaşma araçları, aile, okul, arkadaşlık grupları, sosyal ve kültürel topluluklar, din ve medya gibi aygıtlar şeklinde belirginleşmekte olup söz konusu araçlar toplumsallaştırıcı faktörler olarak adlandırılmaktadır.
Aile: Doğduğumuz andan itibaren sosyalleşmemize olanak tanıyan ilk ve en etkili araçtır. Bireylerin ilk toplumsal ilişkileri doğdukları aile ortamında şekillenir. Çocuğun ilk hayat dersini ve tecrübeler biriktirdiği sosyal kurum ailedir. Arkadaş grubu: Aileden sonra bireyin sosyalleşmesindeki diğer önemli araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri