Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir. İnternetten alışverişlerde tüketicinin siparişten sonra teslim anına kadar vazgeçme hakkı olduğu gibi teslim alsa bile teslimden itibaren 14 gün zarfında koşulsuz, cezasız ve herhangi bir masrafa katlanmadan iade hakkı vardır.
Müşteri (tüketici), ürünü teslim aldıktan sonra cayma hakkını kullanarak iade hakkını kullanabilecektir. Fakat ürün kargodan teslim alınmadıysa, müşteriye kargo ücretini ödettirme korkusu ve tehdidiyle ürün teslime zorlanamaz.
İade talebinde bulunsanız bile, şubemiz tarafından aranarak ikinci bir onay alınır ve iade süreci bundan sonra başlatılır. Size hiçbir şekilde ulaşılamazsa müşteri hizmetleri ile koordine kurularak, gönderici firmaya ulaşılır ve kargonuzun iade süreci başlar.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir. Fakat bazı istisnai durumlarda cayma hakkının kullanılması mümkün değildir. Bu istisnai durumlar kurulan sözleşmenin türüne göre farklılık gösteren yönetmelik hükümlerinde ve kanunda düzenlenmiştir.
Sipariş ettiğiniz ürün kargoya verilmiş ise siparişi iptal edemezsiniz. Kargoya verilen ürünler için, size ulaştıktan sonra iade süreci uygulanması gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Şubeden teslim alınmayan kargolar 3 iş günü içerisinde göndericinin bilgisi dahilinde çıkış şubesine iade edilir.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
- Ürün geldiğinde kutusunu gözle muayene edin. Dış kutusunda hasar varsa bunu kargo görevlisine göstererek kutuyu açmadan fişi imzalamayacağınızı ve ürünü teslim almayacağınızı bildirin. Bu durumda kargo görevlisi çok büyük bir olasılıkla kutuyu açmanıza izin verecektir.
Eğer kargo şirketi ürünü henüz teslim almamışsa, müşteri ürünün iptal edilmesini talep edebilir. Bu durumda, ürünün kargoya verilmesi engellenir ve müşteriye ücret iadesi yapılır. Ancak ürünün kargoya verildikten sonra iptal edilmesi mümkün değildir.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
İade edilen ürünlerin gönderim ücreti satıcı tarafından kapıda kargo görevlisine nakit olarak ödenir.
Böylece internet üzerinden alınan ürünlerde cayma hakkı kanunen zorunlu olarak tanınmaktadır. Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Bu bildirim internet sitesindeki cayma hakkı formu ile yapılabileceği gibi yazılı olmak koşuluyla mail, mektup vb. yollarla da yapılabilir. Cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade etmeniz gerekir. İade için gönderim masrafı satıcıya aittir.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargolarınız; teslimat şubesine geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilmektedir. Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Elektronik ürünlerde cayma hakkı kaldırıldı, iade kargo ücreti tüketiciden alınacak. İnternetten yapılan alışverişlerde 14 günlük cayma hakkı, elektronik ürünler için kaldırılıyor. Tüketici, telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin paketini açmasa bile ürünü iade edemeyecek.
Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
Tüketici hukuku açısından alınmayan bir hizmetin bedelinin ödenmesi mümkün değildir. Ödenmiş ise de mutlaka ücret iade edilmelidir. " dedi.
Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
Kargo şirketleri taşıdıkları kargonun alıcıya teslimi esnasında alıcının kontrol amaçlı kargoyu açmak istemesi talebini kabul etmek durumundadırlar. Hasar, eksik gibi sebeplerle eşyanın ayıplı olduğu tespit edildiği takdirde kargo görevlisi ile birlikte bu durum tutanak altına alınmalıdır.
(Haberleșme gönderileri ve sözleșme kapsamında fatura veya irsaliyeli tașıttırılan gönderiler kural olarak kontrol edilmez, ancak bunlardan içerisinde yasak madde bulunduğundan șüphelenilen gönderiler de göndericiye açtırılarak kapsamı kontrol edildikten sonra kabul edilir.)
Teslim alınmayan kargolar genellikle 3 ila 15 gün arasında depolanır. Bu süre, kargo firmasının kendi belirlediği süreler doğrultusunda değişebilir. Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder.
Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, internetten alınan teknoloji ürünleriyle ilgili herkesi ilgilendiren bir güncelleme yapıldı. Bakanlık, internet üzerinden alınan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlarda koşulsuz iade hakkını kaldırdı.
İade ve değişim işlemleri için bu faturanın arka yüzünde bulunan "İADE BÖLÜMÜ" kısmını eksiksiz doldurulup imza atmanız ve aslını tarafımıza ulaştırmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri