Toplum içinde yaşayan bireyin, karşılıklı etkileşimler ve insani münasebetler yoluyla içinde bulunduğu toplumun ahlakî değerlerini, davranış kalıplarını ve görme biçimlerini öğrenmesi ve içselleştirmesi sürecine sosyalleşme denir.
# Sosyalleşme Örnekleri
Birey, içine doğduğu kültürel ortamın özellikleri ana-babasından, yakınlarından, arkadaşlarından, okuldan, sokaktan ve iş ortamından öğrenir. Ömür boyu süren bu öğrenme ve uyma sürecine sosyalleşme denir. Birey sosyalleşme süreciyle içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olur.
Sosyalleşme yaşam boyu süren bir öğrenme sürecidir. Sosyalleşme süreci, çocuğun ilk doğduğu andan itibaren başlar ve ömür boyu devam eder. Sosyalleşme sürecinde aile, okul, toplumsal gruplar ve kitle iletişim araçları aracılığıyla toplumun değerleri içselleştirilir.
Bireyin toplumsal olanla bütünleşmesini sağlayan toplumsallaşma araçları, aile, okul, arkadaşlık grupları, sosyal ve kültürel topluluklar, din ve medya gibi aygıtlar şeklinde belirginleşmekte olup söz konusu araçlar toplumsallaştırıcı faktörler olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Birincil sosyalleşme: Birincil sosyalleşme ailede başlayan bir süreçtir. Kişi çocukluktan itibaren ailesini örnek alır ve onlara göre hareket etmeye başlar. Özellikle bu süreçte kimlik algısı da ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu algının cinsiyet gibi sosyal kimlik oluşturmada etkisi vardır.
Toplum içinde yaşayan bireyin, karşılıklı etkileşimler ve insani münasebetler yoluyla içinde bulunduğu toplumun ahlakî değerlerini, davranış kalıplarını ve görme biçimlerini öğrenmesi ve içselleştirmesi sürecine sosyalleşme denir.
Sosyalleşme bizi insan yapan faktörlerden biridir. Sosyal bir ortamda büyümek; iletişim kurma, duygularımızı ifade edebilme, farklı koşullara uyum sağlayabilme gibi hayatımızı kolaylaştıran ve iyileştiren beceriler geliştirmemize yardımcı olur. Kim olduğumuzu belirleyen, bizi biz yapan en önemli bileşenlerdendir.
Sosyal gülümseme, yani bir kişinin yüzünü gördüğünde oluşan gülümseme ise ancak 2. aydan sonra görülmektedir. Bebekler 2. aydan itibaren çevreyi belirgin bir şekilde izlemeye, kendisine yaklaşan yüzlere seçerek dikkat etmeye başlar.
Sosyalleşmek, insanların sosyal çevreleriyle etkileşim kurmalarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlayan bir süreçtir. Sosyalleşmek sadece iyi vakit geçirmek için değil, hayatta kalma güdülerimizi besleyerek güvende ve mutlu hissetmemiz için de önemlidir.
Bireyin toplum içinde bir takım araçlar yoluyla siyasallaşması siyasal sosyalleşme olarak adlandırılır. Çocuğun ilk yıllarında en etkili siyasal sosyalleşme aracı aile iken, daha sonraki yıllarda bu durum diğer siyasallaşma araçları (okul, arkadaş grubu, medya vb.) ile paylaşılmaktadır.
Bireylerin kim olduklarına, nasıl düşüneceklerine ve kültürlerinin birer üyesi olarak nasıl hareket edeceklerine ilişkin algılarını oluşturdukları yaşam boyu süren aktif bir süreçtir. toplumun kültürünü öğrenme sürecidir.
Birincil ilişkilerin egemen olduğu en temel ve önemli sosyal birim olan aile, birincil sosyalleşme açısından son derece önemlidir. Zira birincil sosyalleşme, bireyin toplumla ilk kez karşı karşıya geldiği ve toplumla olan ilişkilerinin ilk ve temel özelliklerinin gerçekleştiği aşamayı ifade etmektedir.
Toplumsallaşma, kişinin toplumun değerlerini ve ideallerini benimsemesi, sosyal hayatta oynayacağı rolleri öğrenmesi anlamını taşır. Bir çocuğun sosyalleşmesini sağlayan araçlar, ailesi, komşuları, oyun arkadaşları, okul arkadaşları, öğretmenleri ve kitle iletişim araçlarıdır (4, 43).
Başkalarıyla ilişki kurmaya, iletişime geçmeye, başkalarıyla birlikte yaşamaya ihtiyaç duymaktadır. İnsanın sosyalleşme ihtiyacı erken dönem yaşantılarından itibaren görülmeye başlamaktadır. Bir bebeğin doğduğu andan itibaren ilk ilişki kurduğu kişi annesidir.
Bunlar; aile, okul, arkadaş grupları ve kitle iletişim araçlarıdır.
Toplumsallaşma sürecinde birey kendi toplumunun bir üyesi olmayı, toplumu tarafından kabul gören davranış örüntülerini, insanın davranışlarına yön veren, bunları belirleyip şekillendiren temel toplumsal ve kültürel değerleri (normları) öğrenir.
Eğitim süresince kişilere hürriyet ortamında, birlik, beraberlik, dayanışma, sevgi ve kardeşlik duyguları verilmekle hem gelişme sağlanır hem de bütün toplum sosyalleşme konusunda yol alır. Aksi halde toplumda çatışmalar alır başını gider.
Başarılı sosyalleşmede birey, kendisiyle barışık, topluma ve kendisine faydalı, geliştiren, araştıran ve sorgulayan bir bireye dönüşmüştür. Başarısız sosyalleşmede ise uyum sağlanamamış, kendisiyle çelişen, toplumun değer yargılarıyla çatışan bir birey oluşur.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri