Bu açıdan temizliğe başlamak için odayı seçebilirsiniz. Bu durumda, genelde yatak odasında başlanır ve sonra çocuk odası ve misafir odasına geçilir. Bundan sonra oturma odasını, ardından hol, koridor ve mutfağı ve son olarak banyo ve tuvalet temizlenir.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
Nereden Başlamalı: Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır? Hangi odayı temizlerseniz temizleyin, temizliği her zaman yukarıdan aşağı doğru yapmalısınız. Önce tavan, duvarlar, camlar, mobilyalar ve en son yerler şeklinde ilerleyebilirsiniz. Böylelikle tozların dağılmasını önleyerek daha etkili temizlik sağlayabilirsiniz.
İlk Olarak Odalardan Başla. Ev temizliğine nereden başlanır sorusuna verebileceğimiz tek cevap kişisel alanlar olan odalar. Temizliğe odalardan başlaman, planlı ve pratik bir şekilde ilerlemene yardımcı olacaktır. Özellikle oturma odası, çocuk odası ve yatak odası gibi alanlar kişisel kullanıma özel alanlar.
İlgili 37 soru bulundu
Önce süpürme işlemini daha sonraki aşamalarda toz alma işlemini gerçekleştirdiğinizde yüksekteki yerlerin tozunu alırken toz zaten süpürülmüş olan zeminin üzerine dağılır.
Standart temizlik kapsamımızda yerlerin süpürülüp silinmesi, toz alma, camların silinmesi, kapıların silinmesi, banyo/mutfak temizliği, dolapların ve buzdolabının dışarıdan temizliği ve çöplerin çıkarılması var.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Ev temizliğinde kullanılan malzemeler süpürge, faraş ve fırçadır. Toz almak içinse sünger yerine ıslak mendil ve kağıt havlu kullanılabilir. Yağ sökücüler ve çamaşır suyu dışında, elma sirkesi ve karbonat da fayansları ve yerleri silerken kullanılabilir.
CIP yöntemi genel olarak 5 aşamadan oluşmaktadır.
Aşama-Ön Yıkama: Kaba kirler uzaklaştırılır. 2. Aşama-Deterjanla Yıkama: Kir kalıntıları çıkartılır. 3. Aşama-Ara Çalkalama: Deterjan kalıntıları uzaklaştırılır. 4. Aşama-Dezenfeksiyon veya Sterilizasyon: Geride kalan mikroorganizmalar öldürülür.
Bazı detaylar hariç ama adamakıllı bir temizlik 100 metrekare için 4 saat sürer ütü yemek hariç.
7 – Mutfak Temizliği
Mutfak temizliğinde ilk önce kirli bulaşıklar varsa makineye atılır. Tezgahta varsa eşyalarınızı toplayın ve tezgahı silin. Dolaptaki eşyaları çıkarın dolapları silin ve çıkardığınız eşyaları silip yerleştirin. Aynı şekilde buzdolabı içinde geçerli.
Mikrofiber veya pamuklu bir bez kullanılarak koltuk silinebilir. · Tay tüyü koltuğun üzerine bir şey dökülmesi durumunda öncelikle kağıt havlu veya peçete kullanılarak kirin yüzeyden arındırılması gerekir. · Tay tüyü kumaşa sahip koltukların temizlenmesinde nemli bir bez kullanılabilir.
Mutfak dolaplarını temizlemek için: Küçük bir kovaya bulaşık deterjanı ve sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin.
Tezgah, lavabo ve tesisat bölümü temizlenir. Kapı (üstleri dahil) ve prizlerin tozlarının alınır. Lavabonun ve lavabo altının temizliği yapılır. Halılar kaldırılarak yerler süpürülür, silinir ve temizlenir.
Ev temizliği denilince akla hafta sonu, bayramlar ve bahara yakın temizlik gelmektedir. Cuma günü genellikle yoğun geçen bir gün olması nedeniyle temizliğin perşembeden yapılması daha kolay olacaktır.
Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir. Bu yüzden klozet temizliğini haftalık rutininize eklemek en iyi yöntemdir. Bunu haftalık bir temizlik işine dönüştürün, böylece klozetiniz, temizlemeye zorlanacağınız kadar kirlenmesin ve kokmasın!
Tuvalet/banyo
Evde en sık kullanılan ve en hassas olunması gereken yer tuvalet/banyodur. Bu alanı haftada bir defa anti-bakteriyel ürünlerle temizlemeli, hafta içerinde de minik dokunuşlarla hijyenik kalmasını sağlamalısınız.
Cam silme sıklığı Cam temizleme sıklığı tamamen kişiden kişiye göre değişir. Ancak ortalama olarak 3 ayda bir cam temizliği yapmak idealdir.
Bazı işletmeler günde 8 veya 9 saat çalışırken, vardiyalı çalışan işletmelerde günlük 7.5 saat çalışma söz konusudur. Firmalar temizlik elemanı çalıştırmak için iş ilanlarında bayan personel kriterini ya da iş ilanları temizlik bay kriterini paylaşırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri