Sosyete, üst sınıf ve yüksek toplumda önemli bir rol oynayan bir kişidir. Genellikle zengin veya aristokrat kökenlidir. Bir sosyetik, çeşitli moda sosyal toplantılara katılmak için önemli miktarda zaman harcıyor.
Fransızca société “1. ittifak, cemiyet, şirket, toplum, 2. yoğun sosyal yaşamı olan toplum kesimi, seçkinler” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince societas “ittifak, yoldaşlık, cemiyet” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince sociare “yoldaşlık etmek, refakat etmek” fiilinden +itas ekiyle türetilmiştir.
Cemiyet kelimesi bir araya gelmek anlamındaki cem sözcüğünden türetilmiştir. Arapça kökenli bir sözcük olan cemiyetin sözlük anlamı topluluktur. Bu kelime tasavvufta terim anlamında kullanılır. Gazel, kaside, tahmis gibi Divan şiiri türlerinde tenasüp ve tezat sanatlarını bir arada kullanmaya da cemiyet denir.
Şose, kırık taş veya çakıl taşı döküldükten sonra üzerinden silindir ile geçilerek sıkıştırılarak ve düzleştirilerek hazırlanan basit bir tür yoldur.
Kalpazanlık, paranın sahte kopyasını üretmektir. Sahte para basan veya piyasaya süren kimseye kalpazan denir.
İlgili 44 soru bulundu
Aklı fikri kadınlarda olan ve sürekli kadınlarla ilgilenen, onların peşinde koşan erkekler zampara olarak bilinmektedir. Bu kişiler günümüzde aynı zamanda çapkın kelimesi üzerinden de ifade edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçen zafiyet kelimesi za'f sözcüğünden türetilmiştir. Za'f güçten düşmek ve dermansız kalmak anlamına gelirken zafiyet kelimesi, zayıflık demektir. Zayıf ve güçsüz kişilere zafi denir. Bu kelimenin fiil hali ''zafiyet geçirmek'' şeklinde yazılır.
(ﻣﺴﺘﺤﺼﻞ) i. (Ar. istiḥṣāl “üretmek”ten mustaḥṣil) Mahsul yetiştiren kimse, üretici: Yâhut daha büyük bir ihtimalle yeni bir hayâta geçmenin yolunu bulacak, başka türlü müstahsil olacaktı (Ahmet H. Tanpınar).
Arap dili kurallarına, yaygın kullanıma, kıyasa aykırı olan kelime ve yapılar için kullanılan bir terim.
1 - فاش ، آشکار. 2 - پراکنده ، رایج .
Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam), Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda galip devletler tarafından kurulmuştur. Cemiyetin amacı, savaş esnasında bozulan dünya düze- ninin yeniden oluşturulmasına ve devamına yardımcı olmak idi. Yani uluslararası barışın korunması hedeflenmişti.
Tönnies'e göre, cemaat, “gerçek organik yaşama” ve “hakiki, dayanıklı birlikte yaşama vasıtalarına” sahipken, “kendi içinde yaşayan bir organizma” iken, buna karşın cemiyet, “zihinde varolan salt mekanik bir yapı”dır, “geçici ve yüzeysel bir şey”dir, “mekanik bir kümeleşme ve yapay bir olgu”dur.
Cemiyet, sosyal münasebetler esasına dayanan karşılıklı yar dım ve otoritenin gerekli olduğu, muamele ve usuller sistemi olup, bir teşkilat ağı içinde gruplaşmaya yolaçan, insan davranı şını hem kontrol eden, hem de hürriyete kavuşturan bir sistem dir. Ayrıca cemiyette, devamlı bir değişme hali vardır (4).
Sosyete, üst sınıf ve yüksek toplumda önemli bir rol oynayan bir kişidir. Genellikle zengin veya aristokrat kökenlidir. Bir sosyetik, çeşitli moda sosyal toplantılara katılmak için önemli miktarda zaman harcıyor.
cemiyet veya topluluktur kelime anlamı.
Bu pazarların 'sosyete' sıfatını almalarının en temel sebebi, giyecek tezgâhlarındaki ürünlerin yılın kıyafet modasını bire bir takip ediyor olması. Pazarlarda markasız ürünler dışında, bilindik markaların ihraç fazlası ürünlerini de bulmak mümkün.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır. Tekne bir kütükten oyulmuştur ve armut biçimindedir.
Saz kelimesinin ikinci anlamı bağlamadır. Türk halk müziğinde en çok kullanılan enstrümanlardan biri olan saz, ebatlarına ve tel sayısına göre birçok türe ayrılır. En kısa olanına cura, en büyüğüne divan denir. Saz sözcüğü, soluk ve sararmış anlamında da kullanılır.
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
“Müstahsil” kelimesi Arapçaanlamı ile “üretici” demektir. Bu bağlamda üretici konumda olançiftçi ve toptancılar eğer defter tutuyorsa, defter tutmayan üreticilerdenherhangi bir ürün aldıklarında, aldığı ürünler karşılığı düzenlediği makbuza“müstahsil makbuzu” adı verilir.
e-Müstahsil Makbuzu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin satın alınmasında fatura yerine geçen ve ticari bir vesika olarak kullanılmakta olan müstahsil makbuzu ile aynı hukuki değerlere sahip elektronik belgedir.
Müstahsilin kelime anlamı ''üretici'' demektir. Müstahsil makbuzu, defter tutan çiftçiler veya toptancıların, vergiye tabi olmayan yani defter tutmayan üreticilerden ürün aldıkları zaman onlara kestikleri makbuza verilen addır.
Endemik (botanik) - Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan/yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki türüdür.
Radikalizm başlı başına aşırı bir siyasi görüşe inanmak veya aşırı bir siyasi görüşü desteklemek olabileceği gibi, aşırı olmayan veya aşırı bir görüş olarak doğmamış bir siyasi düşünceyi aşırı unsurlarla yeniden ele almak olabilir. Aşırılık anlayışı subjektif olabileceği için radikalizm görüşü de subjektif olabilir.
1. Sarfedilen, harcanan şeyler, her türlü masraflar: “Bu ay sarfiyâtımız fazla oldu.” Bütçe hârici sarfiyat lâzım gelir (Reşat N. Güntekin).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri