Soybağının reddi hallerini iki grupta incelemek mümkün. Bunlardan birincisi çocuğun ana rahmine evlilik devam ederken düşmüş olması ikincisi ise çocuğun ana rahmine evlilikten önce ya da ayrılık sırasında düşmüş olmasıdır. Bu ihtimalde kim davacıysa o kişi kocanın baba olmadığını ispat etmek zorundadır.
Soybağının reddi davası Aile Mahkemesi'nde açılmalıdır. Taraflardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya doğum sırasındaki bölgede açılabilir. Bulunulan yerleşimde Aile Mahkemesi'nin olmaması durumunda dava ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenecektir.
Son olarak kocanın akıl sağlığını kaybetmesi, ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi durumu mevcut olabilir. Burada kocanın altsoyuna, annesi ve babasına veya baba olduğunu iddia eden kişiye soybağı reddi davası açma hakkı tanınmıştır.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır. Bu da soybağına ilişkin dördüncü davadır. 5- Af Kanunu ile yapılan soybağı düzeltme işlemine karşı açılan itiraz davası TMK'da yer almayan soybağına ilişkin beşinci davadır.
Soybağının reddi davası zamanaşımı değil, hak düşürücü süreye tabidir. Türk Medeni Kanunu'nun 289. maddesine göre; Koca, çocuğun doğumu ve baba olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
İlgili 42 soru bulundu
Davanın Özellikleri
Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Soybağının reddi kararıyla çocuk kendiliğinden genetik babasına bağlanmış olmaz. Dava esnasında uygulanan tıbbi tahlillerle genetik baba tespit edilse dahi sonuç değişmez. Çocuğun genetik babaya bağlanabilmesi için onun tarafından tanınması ya da ayrı bir dava ile babalığa hükmedilmesi gerekir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kocanın dava hakkından feragat etmesi de hiçbir şekilde söz konusu değildir. Ayrıca koca, soybağını reddetme hakkını dilerse kullanır, bu konuda zorlanamaz; kendi isteği ile dava açması ise, süresi içinde dava açmakla birlikte, evlilik birliğinin devamı veya sona ermesi ile de bağlı değildir.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
Soybağının Kurulması davası, taraflardan birinin doğum veya dava sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme ise aile mahkemesidir. Medeni Kanununa göre;Soybağına ilişkin davalarda, hakim maddi olguları re'sen araştırır, kanıtları serbestçe takdir eder.Soybağı davasında taraflar ve 3.
Türk Medeni Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, ölmüşse mirasçılarına karşı açılır, 342. maddesinde ise ana ve babanın velayetleri çerçevesinde çocuklarının yasal temsilcileri olduğu düzenlenmiştir.
Soybağının reddi davasında davacı çocuk ise ergin olduğu tarih- ten başlayarak en geç bir yıl içinde davayı açmalıdır. (MK m289/2) Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım ise atama kararının kendisine tebliğinden itibaren bir yıl, herhalde doğumdan başlayarak beş yıl için- de soybağının reddi davasını açacaktır.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.
Soybağının düzeltilmesi için soybağının reddi davası açılmak zorundadır. Zira babalık karinesi kanunda aranan şartların yerine gelmesi durumunda kendiliğinden devreye girmektedir. Soybağının reddi davasını; koca, çocuk, kayyım, kocanın altsoyu, ana ve babası, baba olduğunu iddia eden kişi ve ana açabilmektedir.
Esasen bir çocuğun soybağı gerçek anlamda hiçbir zaman değiştirilemez. Çocuğun genetik anne ve babası baştan belli olup sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Değiştirilen husus, çocuğun hukuk düzeni içinde gözüken resmi soybağıdır.
Soybağı; çocuğun soyadının, vatandaşlığının ve aile kütüklerinde yazılacağı yerin belirlenmesinde esas alınır. Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakimin hükmü ile kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur.
Bu davada görevli mahkeme; Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise, TMK m.283'e göre; “Soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır.” Babalık davası da soybağına ilişkin bir davadır.
Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Ancak, bir erkekle soybağı bulunan çocuğun soybağı, babalık davası veya soybağının reddi davası ile değiştirilebilir. Özellikle belirtelim ki; soybağının reddi davası ile babalık davası, aynı dava dosyası ile görülemez. Her iki davanın da ayrı ayrı açılması gerekir.
Aile mahkemeleri evlilik dışı doğan çocuğun tanınması amacıyla açılan davalarda görevli mahkemedir. Yetkili mahkeme ise taraflardan birinin dava veya doğum esnasındaki yerleşim yeri mahkemesidir.
Soybağının reddi davasını, çocuk açabilir. Ergin olan çocuğa 1 yıl süre verilir ve bu sürede anne ve babası olarak görünen kişiyi dava edebilir. Kocanın açtığı anne ve çocuğa karşı olan davalarda, çocuğun ergin olmadan önce açılması gerekiyor. Bu süreçte çocuğa kayyum atanarak dava görülür.
Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.
Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde, hâkim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verir.” Kişi mahkeme kararına rağmen DNA testi yaptırılmasına rıza göstermediği takdirde HMK ve Yargıtay'ın yerleşik uygulaması gereğince zor kullanılarak test yapılmasına karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri