Geçerli bir taksim sözleşmesi var ise ortaklığın giderilmesi istenemez, açılmış olan dava reddedilir, Taraflar son tapu kaydına göre belirlenir ve ad ve soyad, v.b. farlılık arzediyor ise düzeltilmeden karar verilemez. Maliklerden birisi belli değil ya da bulunamıyor ise o malik için kayyım atanır.
İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasına Gidilmezse Ne Olur? İzale-i Şuyu davasına davacı tarafından gidilmezse, mahkeme dosyanın işlemden kaldırılmasına veya reddine karar verebilir. Ancak davalılar tarafından gidilmezse, mahkeme davalılar olmadan da satış veya aynen taksime karar verebilir.
Örneğin kanunumuz gereğince; tarafların paylaşma sözleşmesi yapmaları halinde ortaklığın giderilmesi davası açılamaz. Ya da 10 yıllık bir paylaşma yapılmayacağı hususunda bir sözleşme mevcutsa ilgili tarafın izale-i şuyu yoluna başvurması halinde söz konusu dava engellenebilir.
Bir taşınmaz malda, mülkiyet hissesi olmayıp intifa hakkı bulunan şahsın ortaklığın giderilmesi davası açması mümkün değildir. Bir taşınmaz malda, haricen pay satın alan veya noterden yapılmış satış vaadi senedi ile pay satın alan kimse, tapu ile malik olmadığından dava açma yetkisine sahip değildir.
İzalei Şuyu Davasında Bazı Bozma Nedenleri
Ya aynen paylaştırma kabul edilir yahut aynen taksim mümkün değilse dava reddedilir. Yani satış talebi olmaksızın mahkeme ben bu taşınmazı aynen bölemedim satış yoluna gidiyorum diyemez.
İlgili 26 soru bulundu
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davasında Feragat
Hüküm kurulmadan önce Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 307. maddesine göre feragat ederek davaya son verilebilmektedir. Feragat, duruşmada tutanağa geçirilmek suretiyle veya yazılı olarak dilekçe sunularak edilebilmektedir.
Taşınır Mallarda Aynen Taksim
Aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) kararı sonucunda taşını mal paydaşa teslim edilmemiş ise söz konusu karar kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl zamanaşımına tabi olmaktadır.
İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
Yargılamanın iadesini isteyen davacı, o davanın tarafı değil ise de, tarafı olmadığı bir ortaklığın giderilmesi davası sonunda, gerçek hak sahibi olduğu elbirliği mülkiyetine konu taşınmaz malların satışına karar verildiği cihetle, hakkını haleldar eden bu hükme karşı yargılamanın iadesi yoluna başvurabileceği açıktır.
Mülga 1086 sayılı HUMK'nın 409. maddesi: “Oturuma çağrılmış olan tarafların hiçbiri gelmediği veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dava yenileninceye kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Sulh Hukuk Mahkemelerinde Ortaklığın giderilmesi Davaları 10-12 ay arasında sonuçlanmaktadır. Ancak en az bir hissedarın sonuca itiraz etmesinden daha İstinaf Mahkemesine taşınmaktadır. İstinaf Mahkemesine taşınan davalarda 6-8 ay bekleme süresi öngörülebilmektedir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 14.11.2017 gün ve E. 2015/32045, K. 2017/11096 sayılı kararı; “…Somut olaya bakıldığında, taraflar arasında imzalanan ücret sözleşmesinin 2. maddesinde davacı avukata dava konusunun değerinin % 6'sı oranında ücret ödeneceği kararlaştırılmıştır.
Yani, dava açıldıktan sonra, parselin hisseleri oranında bölünmesi, yani hisselerin satılmaması için hissedarlardan birinin aynen paylaşma istemesi yeterlidir. Kanun, ortaklığın öncelikle aynen paylaşma suretiyle giderilmesini öngörmüştür.
Tapuda muris adına kayıtlı bir taşınmaz mal hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılabilmesi için tapuda intikal işleminin yapılması şart değildir. Mirasçılık sıfatını gösterir veraset ilamı ibraz edilerek intikal işlemi yapılmadan da ortaklığın giderilmesi (paylaşma) davası açılabilir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Taşınmazın Değerinin Ne Kadarının Arza Na Kadarının Muhtesata İsabet Ettiği Yüzdelik Oran Kurulmak Suretiyle Belirlenir.
Müşterek mülkiyet devamlı bir maksada tahsis edilmişse, o tahsis devam ettiği sürece ortaklığın giderilmesi istenemez. Bu tahsis en çok 10 yıl olabilir. Ancak iki taşınmaz arasında tahsis edilen ve sübjektif ayni haklara konu olan malların süre ile sınırlı olmaksızın hiçbir zaman ortaklığın giderilmesi talep edilemez.
Dava bittikten sonra tarafların istinaf mahkemesine başvuru hakkı vardır. Ortaklığın giderimesi davaları kesinleşmedikçe malın paylaşımı yapılamaz. Bu nedenle davanızda kararın kesinleşmesini sağlamanız gereklidir. Taraflar her zaman üst mahkemeye başvurmazlar.
İstinafın vermiş olduğu karara karşılık ise Yargıtay'a başvuruda bulunulacaktır. Ancak Ortaklığın giderilmesi davaları hakkında (23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup taşınmazın aynına ilişkin olan davalar hariç) temyiz kanun yolu kapalıdır.
Keşif Yapılması Zorunluluğu
Ortaklığın giderilmesi için dava konusu taşınır ve taşınmazların değerleri, hukuki durumları ve talebe göre de aynen taksimin mümkün olup olmadığı tespit edilmelidir. Sulh Hukuk Mahkemesi ilgili taşınır ve taşınmazlarlar için keşif işlemi yapacaktır.
Mahkeme, tarafların dinlenmesi, delillerin incelenmesi ve tahkikat işlemlerinin yapılmasını yukarıdaki belirtilen duruşma hariç, iki duruşmada tamamlayacaktır. Tahkikatın aşamasının tamamlanmasının ardından, mahkeme tarafların son beyanlarını alacak ve yargılamanın sona erdiğini bildirerek kararını tefhim edecektir.
Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.
Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
Bu nedenle izale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum diyen bir kişi, aynen taksim yani ortaklığın paylaştırılması talebinde bulunarak malın bölünmesini ve hisselerin satılmamasını talebinde bulunmalıdır.
Bu sorunun cevabı, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.
Sonuç olarak bu davaların niteliği gereği davanın başındaki özel avukatlık ücretini davayı açanlar; Davanın sonunda mahkemece takdir edilen avukatlık ücretini ise bütün paydaşlar birlikte öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri