Evrensel ahlâk evresinde “doğru ve yanlış”, sosyal düzenin yasa ve kurallarıyla değil, kişinin kendi vicdanıyla ve kendi geliştirdiği ahlâk ilkeleriyle tanımlanır. Bu ilkeler, somut ahlâk kuralları olmayıp, genel soyut ilkelerdir.
Kohlberg'e göre ahlak, hak-haksızlık, doğru-yanlış, iyi-kötü konularında bilinçli yargılama ve karar vermeyi ve bu karar doğrultusunda davranışta bulunmayı kapsayan bilişsel bir yapıdır.
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey'in Ahlak Gelişim Kuramı, Piaget'nin Ahlak Gelişim Kuramı, Kohlberg'in Ahlak Gelişim Kuramı, Gilligan'ın Ahlak Psikanalitik Kuramı, Davranışçı Kuram ve Toplumsal Öğrenme Kuramı olmak üzere farklı kuramlar ortaya atılmıştır.
Ahlaki Özerklik Dönemi (Otonom Ahlak 11 yaş ve üzeri)
Piaget'e göre çocuklar yaklaşık 11 yaşından itibaren kuralların insanlar tarafından konmuş basit şeyler olduğunu anlar. Böylece kuralların çoğunluğun isteğine ve faydasına göre değiştirilebileceği düşüncesine kavuşurlar.
Gilligan'a göre, Kohlberg'in ahlaki gelişim aşamaları eril sese önem veriyordu ve seslerdeki uyuşmazlık, bunun kadının ahlaki gelişimine tam olarak uyarlanmasını zorlaştırıyordu. Gilligan, çift cinsiyetlilik ya da erili ve dişili kaynaştırmanın kişinin insan olarak gücünü kavramasının en iyi yolu olduğunu savunur.
İlgili 29 soru bulundu
Kohlberg, ahlaki gelişim kuramında, ahlaki yargının insan yaşamındaki işlevi çerçevesinde incelenmesi gerektiğini vurgular. Kolhberg'in ahlak gelişimi kuramı, Piaget'nin kuramının yeniden incelenmesi, yeniden adlandırılmasıdır.
George Vincent "Vince" Gilligan, Jr. (d. 10 Şubat 1967), Amerikalı yönetmen, yapımcı ve senarist. Yarattığı Breaking Bad ve onun uyarlaması Better Call Saul dizileriyle tanınır. Ayrıca 1993-2002 yılları arasında yayınlanan The X-Files dizisinin de yapımcısı ve senaristiydi.
Özerk Ahlak Evresi: 12 yaş ve üstünde görülen ahlaki gelişim evresidir. anlaşılarak değiştirilebileceğini, kuralların çiğnenmesi durumunda sonuçlara göre değil niyete ve koşullara göre karar verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Objektif ahlak, bir toplumda herkes tarafından kabul edilebilecek evrensel ahlaki normların olabileceğini savunurken, subjektif ahlak, herkes tarafından kabul edilebilecek evrensel ahlak kurallarının geçerli olamayacağını savunur.
2) Ahlaki Gerçekçilik(Heteronom Ahlak-Dışa Bağımlı Ahlak) (6-10 yaş) Bu evrede otorite olan yetişkinler tarafından koyulan kurallara uymak esastır. Kurallara uymamak otomatik olarak cezayı gerektirir. Kuralların neden konulduğu sorgulanmaz, kurallara uymamak ise sebebi ne olursa olsun cezayı gerektirir.
Teorik ahlakın ortaya koyduğu temel prensiplerin, uygulamadaki karşılığıdır. Eylemlerin ahlaki yönünü araştıran ve davranışları ahlaki yönden değerlendiren bir yapıdır.
Normatif etik, meta-etik ile uygulamalı etik arasındaki bağ olarak düşünülebilir. Bu anlamda pratik ahlak kuralları ve ahlaklı bir hayatın nasıl yaşanacağıyla ilgilenir. Normatif etik eylemlerin standartlarını ve çerçevelerini inceler.
Bu bağlamda sorumluluk ve suç kanaatleri bir insanın diğerine verdiği zararla tetiklenir. Kolektif ahlaki sorumluluk, grup eylemleri ile ilişkilenen geniş çaplı zarar ve kusurları ifade etmektedir.
Evrensel ahlakçılık, kültür, ırk, din, milliyet, cinsel yönelim ve diğer herhangi bir ayırt edici özellikten etkilenmeksizin tüm benzer kabul edilen bireyler için bir evrensel etiğin olduğunu savunan meta-etik kavramıdır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Ahlaki realizm, ahlaki özelliklerin insanların zihinsel durumlarından bağımsız dolayısıyla nesnel biçimde var olduğunu savunan görüştür. Ahlaki doğaüstücülük ise ahlaki realizm türlerinden biridir.
Analitik yaklaşıma göre, ahlak filozoflarının normatif etikle meşgul olmamaları gerekir, çünkü onların kendilerine ahlaki hakikatlere nüfuz etme imkanı verecek özel bir kavrayış güçleri yoktur. Bundan dolayı, onların·hemcinslerine ahlaki vaazlar verme veya nasıl yaşamaları gerektiğini söyleme hakları olamaz.
Sübjektif Ahlak Kuralları : Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini belirlerler ki, bunlara sübjektif ahlak kuralları diyoruz. Kötü düşünmemek, yalan söylememek gibi davranışlar buna örnektir.
A) Subjektif (Öznel) Ahlak: Ahlakın doğuştan edinildiği, kişinin yaratılışından kaynaklandığı öne sürülür. Bu nedenle kişinin kendisine yaptığı telkinlerle oluşur.
Piaget'e göre ahlak, bir kurallar sistemidir ve ahlaki gelişim, bireyin bu kurallara karşı geliştirdiği saygıya dayanır.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Bob Odenkirk - James "Jimmy" McGill/Saul Goodman/Gene; kendi hâlinde bir avukat, Breaking Bad'deki olayların ardından da Omaha, Nebraska'daki Cinnabon'da müdür. Jonathan Banks - Mike Ehrmantraut, Saul'un özel görevlisi. Ayrıca Breaking Bad'deki bir karakter.
Gilligan'a göre, ahlak gelişiminde önemli olan şey Kohlberg'in belirttiği gibi bir sonraki gelişim düzeyine ulaşmak değil, ahlak sevgisini kazanmaktır.
Howard Hamlin AMC'nin Better Call Saul dizisindeki bir kurgusal karakterdir. Patrick Fabian tarafından canlandırılmaktadır. Vince Gilligan ve Peter Gould tarafından yaratılmıştır. Hamlin, dizinin ana karakteri olan Jimmy McGill'in rakibi ve düşmanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri