Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Dereceli silindir (mezür): Dereceli silindir ya da mezür olarak adlandırılan bu silindir şeklindeki kaplar ile, sıvı maddelerin hacmi ölçülmektedir.
HACİM BİRİMLERİ
Hacim birimi maddelerin dünyada kaplamış olduğu bölgeyi ifade etmek yani ölçmek için kullanılan bir birimdir. Maddelerin üç boyutlu olarak kapladığı alanı ölçer. Hacmin temel birimi metreküptür. Katı ve gaz maddelerin hacim birimi metreküp, sıvı ve gaz maddelerin hacim birimi litredir.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
- Kütle hem eşit kollu terazide hem de elektronik terazide ölçülebilmektedir. - Kütle her yerde her zaman aynıdır ve değişmez. - Kütle birimi gram (g), kilogram ise (kg) şeklinde ifade edilir. Not: Maddelerin boyutları aynı olsa bile kütleleri farklı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Dereceli silindir ile ölçülür. Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır.
Hacim ölçer (desi ölçer) cisimlerin, özellikle paletlerin ve kargoların, hacimlerini otomatik bir şekilde ölçmeye yarayan cihazlarıdır. Ürünlerin bir noktadan diğer bir noktaya taşınması hizmetini sağlayan veya bu hizmetten faydalanmak isteyen firmalar, desi ölçer kullanarak taşınan ürünlerin hacimlerini ölçerler.
Hacim, geniş bir miktar olarak nitelendirilir. Bir cismin hacmi ise, cismin içerdiği madde miktarı ile doğru orantılıdır. Bir sıvının hacmini kolaylıkla ölçmek için, dereceli bir silindire dökülebilir ve sıvının serbest bir yüzeyinin oluşturduğu menüsküsün dibine doğru karşılık gelen bir gösterge okunabilir.
Sıvıların hacmini ölçmekte ise “Dereceli silindir” kullanılmaktadır.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
Katı Maddelerin Hacim Ölçümü
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
* Standart sıvı ölçü birimi litredir. *Litre kısaca ''L''sembolü ile yazılır. *Sıvı maddelerin miktarlarını (su, süt, benzin, sirke, yağ, kolonya, meyve suyu, sıvı yağ, benzin, ispirto, ayran gibi) litre ile ölçeriz.
Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür.
Uluslararası birim sistemine göre ise katıların temel hacim birimi metre küptür. Diğer hacim birimleri de bu temelden türetilir. Sıvı ve gaz maddelerin hacim birimleri ise litredir.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Deka-litre, hekto-litre gibi. Ama litreden büyük olan hacim birimleri arasında en sık kullanılan, kilo-litre.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
katı cisimlerin hacmi dereceli silindirle veya taşırma kabıyla hesaplanabilir. Dereceli silindire V1 hacminde su koyulur ve daha sonra taş suya bırakılır. Taş suyun içerisine bırakıldığında suyun hacmi dereceli silindirde yükselir ve V2 seviyesinde olur. Bu durumda taşın hacmi Taşın hacmi: V2 – V1 kadar olur.
Bir nesnenin veya bir maddenin boşlukta kapladığı alana hacim denir. Bir cismin hacmi, cismin içerdiği madde miktarına bağlı olarak doğru orantılıdır. Oylum, cirim, sıygı kelimeleriyle eş anlamlıdır. Uluslararası sistemde hacim birimi metreküptür (m3).
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Bir kürenin hacim formülü V = 4/3 πr³'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri