Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri) Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar.
Hayal kurmak için soyut düşünmeye gerek yoktur. Soyut düşünme 12 yaştan sonra gelişen bir durumdur. Piaget, bilişsel gelişim kuramında gelişim dönemlerini 4 evreye ayırmıştır: Duyu-Motor Evresi (0-2 Yaş)
Çünkü onun soyut kavramlar ve semboller ile işlem konusunda zorlanmaktadır. Soyut konuları tam olarak anlaması 12 yaş sonrasını bulacaktır. Anne babalara düşen görev ise çocuklarının zihin gelişiminin hangi dönemde nasıl seyredeceğini bilmek ve ona göre alıştırmalarla zihinsel süreci desteklemektir.
Soyut düşünme, kişinin bir probleme çözüm aradığı, zihninde kavramlar uyguladığı ve eylemler gerçekleştirdiği, ancak deneyime veya duyulara dönmediği psikolojik bir süreçtir. Soyut düşüncenin gelişimi, çocuk dünyayı öğrenmeye ve temel kavramları tanımaya başladığında ortaya çıkar.
Piaget formel çıkarımsal akıl yürütme becerisinin gelişiminin 11-12 yaşlarında soyut işlemler döneminde başlayarak yetişkinliğe kadar devam ettiğini belirtmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Zekanın tanımını birkaç şekilde vermek mümkündür. En geniş manasıyla zekanın genel bir zihin gücü olduğu söylenebilir. Bir psikolog olan Terman'a göre zeka, soyut düşünme yeteneğidir.
Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş. 3- Somut İşlemler Dönemi, 7-11 yaş.
a) Matematikte Soyut Düşünme Testi:
Matematikte Soyut Düşünme Testinin amacı; matematiksel bilgi ve ifadeler içeren, soyut düşünme gerekliğini ortaya koyan, büyük çoğunluğu rutin olmayan problem niteliğindeki sorularla bireylerin soyut düşünme düzeyini saptamaktır.
ERGENLİK DÖNEMİ (12-18YAŞ)
Soyut düşünme ve bilimsel sorgulama gelişir. Bu dönemde birtakım temel değer yargılarının gelişmesi tamamlanmıştır.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Sembolik Düşünme: Çocuklar bu yaş aralığında görmedikleri nesnelerin zihinsel tasarımlarını yapabilir hale gelir. Bu beceri çocuğun zihinsel dünyasını genişletir. Günlük yaşamında karşılaştığı ev, araba, ağaç vs. gibi şeyleri temsili olarak ifade etmek için çeşitli semboller kullanırlar.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb.
Soyut kavramlar ise somut kavramların aksine uzayda yer kaplayamayan ve beş duyu organı ile algılanamayan, daha çok sezgilerin alanında yer alan kavram- lar olarak değerlendirilmektedir. Klasik bir örnek olarak; insan kavramı somut, insanlık kavramı ise soyut olarak ele alınır.
Sezgisel Dönem (4-7 Yaş): Bu aşamada çocuk giderek daha karmaşık durumları deneyerek düşünmeye başlar. Çocukta hala tek boyutlu düşünce yapısı hakimdir. Nesnelerin çoklu sınıflandırılmasını yapamazlar.
Piaget 5-7 yaş arasındaki çocukların nesnelerin özelliklerini dikkate alabildiklerini, örneğin çokgenler ve eğrilerden oluşan şekilleri, çokgenler ve eğriler olarak Page 2 iki gruba ayırabildiklerini ortaya koymuştur. Daha ileri giderek çokgenleri üçgenler, kareler şeklinde sınıflandırabildiklerini göstermiştir.
Merdivenleri yardımsız inip çıkabilir,hoplayıp zıplar,rahatlıkla bisiklet kullanır.Giyinir,soyunur ve yardımsız yemeğini yiyebilir. Bu yaşta daha inatçı ve 'dediğim dedik' bir tavır sergileyerek ebeveynlerinin sabırlarını zorladıkları görülür.Bazen kaba bir dille oldukça sert konuşmalar yapabilir.
Sözel Zeka
Daha geniş anlamda, problem çözme, soyut akıl yürütme ve işleyen hafıza ile bağlantılıdır. Dilsel zeka, Howard Gardner'ın sekiz çoklu zekasından biridir.
Akıllı insan, olayları değerlendirebilme, fırsatları değerlendirebilme ve görüşlerini ifade edebilme yeteneğine sahiptir. Ancak zeki insan, sadece bunları değil aynı zamanda olayları daha hızlı ve etkili bir şekilde çözebilme, yargılarda bulunabilme ve ilişkileri kavrayabilme yeteneğine de sahiptir.
Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Bir başka deyişle, zeka gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Çocuğun zeka gelişimi 15-18 yaşına kadar devam eder demiştik ancak bu yaşlarda tamamen son bulmadığını da hatırlatalım. Yetişkinlikte çok az da olsa beyin gelişimi gerçekleşebilir.
Yaşamın sonlarına doğru, beynin ön lobları ve bu loblarda gelişen çok sayıda bağlantı sayesinde yaşlı bireyler yeni düşünme biçimleri üretebilirler. Yani beynin, kompleks düşünme, planlama, karmaşık işlemleri gerçekleştirme gibi işlerinden sorumlu ön lobu, yaşlı bireylerde gelişmeye devam eder.
Zeka gelişimi; biyolojik özellikler, kalıtım, içinde bulunulan çevre, beslenme gibi birçok faktörün rol oynadığı bir süreçtir. Zeka gelişimi anne karnındayken başlar, doğum sonrasında beslenme ve çevresel faktörlerle devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri