Kanun, hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Bir hayvansever, her yerde sahipsiz hayvanların önüne, yemek-su koyabilir, bir başka ifade ile; besleyebilir. Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere apartman, site bahçeleri ve ortak alanlar hayvanın yaşama alanını ihtiva eder. Dolayısıyla belediyenin, site veya apartman yönetimlerinin hayvanları bu alanlardan uzaklaştırması onların yaşama, beslenme ve barınma gibi haklarının ihlal edilmesine neden olup yasaya da aykırıdır.
Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararı, apartmanda evcil hayvan beslemek isteyen kişiler için önemli bir karardır. Bu karar ile birlikte, apartman veya sitenin yönetim planında evcil hayvan beslemeyi yasaklayan bir hüküm bulunması halinde, evcil hayvan beslemenin mümkün olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Ev Sahibi Evcil Hayvana Karışabilir Mi? Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
İlgili 31 soru bulundu
Kimseye herhangi bir rahatsızlık verilmediği durumda ya da söz konusu rahatsızlığın derecesinin önem arz etmediği hallerde apartman/site bahçesinde, ortak alanlarda hayvan bakılması ve beslenmesi engellenemeyecektir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere apartman, site bahçelerive ortak alanlar hayvanın yaşama alanını ihtiva eder. Dolayısıyla belediyenin, site veya apartman yönetimlerinin hayvanları bu alanlardan uzaklaştırması onların yaşama, beslenme ve barınma gibi haklarının ihlal edilmesine neden olup yasaya da aykırıdır.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
Kediye gelince, kedi beslemek caizdir.
Kediler için özel merkezi olmayan belediye kedi toplayamaz. Kedi ya da köpek, hiçbir hayvanın yeri, keyfi olarak kısırlaştırma amacı dışında değiştirilemez, alıştığı yerde yaşamı, kanunlar ile devlet tarafından desteklenir.
Alo 153 Hayvan Ambulansı Alo 153 Şikayet Hattı Kadın Çalışan.
Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz. 2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz.Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz. 3. Karabiber , sarımsak , lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.
HAYKURDER'in ulaştığı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği taslak metninde site ve apartmanlarda beslenecek hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Yönetmelik site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.
Maddesinin (h) bendinde, bağımsız bölüm maliklerinin kendi bağımsız bölüm ve eklentileri ile ortak yerlerde diğer kat maliklerine rahatsızlık verebilecek şekilde kuş, kedi, köpek, tavuk gibi hayvanları besleyemeyecekleri kararlaştırıldığını. Kat Mülkiyeti Kanununun 28.
52- Belediyeler Sahipsiz Hayvanları Besleyenlere Yasal Olarak Mama Vermek Zorunda.(GÜNCELLENDİ 3 Ekim 2021) Belediyeler SAHİPSİZ HAYVANLARI BESLEYENLERE YASAL OLARAK MAMA vermek zorunda.
Mama her zaman, güneş almayan kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır, ve tadını korumak için mümkün olduğunca paketin ağzını kapalı tutmak gerekir.
Alo Fetva 190 hattını arayarak konuya ilişkin bilgi aldık. Alo Fetva, evde kedi beslenmesinin caiz olduğunu belirtirken, köpek beslemenin bazı hadislerce ve mezheplerce (örneğin Şafii mezhebince) caiz olmadığını aktardı.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Peygamberimizin eşi Hz. Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu.
Özellikle kısırlaştırılmamış kedilerde çiftleşme için kaçma çabasına çok sık rastlanır. Onları kaçmaya iten bir diğer neden de bölgeci yapılarının olduğu düşünülür. Yalnızca ev içini değil ev çevresini de bölgesi olarak işaretlemek isteyen ev kedileri dışarı kaçmaya istekli olur.
çünkü kediler vücutlarını ısıtabilmek için çok fazla kalori harcarlar. eğer yeterli besin alamazlarsa kendi vücutlarını ısıtamaz ve donarak ölürler. bu nedenle üşüyen bir hayvanın apartmana girmesi ve çıkmak istememesi çok normaldir. aynı şekilde kediler araba motorlarına da ısınmak için girerler.
Evcil hayvanlar, canlı varlıklardır ve hakları vardır. Bu hakların korunması için, evcil hayvan ticaretinin yasaklanması gerekir. Evcil hayvan beslemek, çevre kirliliğine neden olur. Evcil hayvanlar, dışkı, idrar ve diğer atıkları ile çevreyi kirletmektedir.
Hayvan sahipleri ile apartman sakinlerini karşı karşıya getiren süreçte Yargıtay, milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir emsal karara imza attı. Kararda, apartman ya da sitenin yönetim planında 'hayvan beslenemez' ibaresine yer verilmesi durumunda bağımsız bölümlerde kedi ya da köpek beslenemeyeceğine hükmedildi.
Eğer komşunuzun köpeği veya hayvanı sürekli olarak sizi veya çevrenizi rahatsız ediyorsa, öncelikle sakin ve yapıcı bir şekilde komşunuzla iletişim kurmaya çalışın. Eğer sorun çözülmezse, belediyenin ilgili birimlerine başvurabilir ve durumu şikayet edebilirsiniz.
Yönetim planında evcil hayvan besleme yasağı bulunmuyorsa apartman sakinlerinin kurul kararı ile kiracı ya da hayvanının tahliyesini isteme hakları bulunmaz. Ancak beslenen hayvan tehlikeli bir ırktansa ve apartman sakinleri için tehlike arz ediyorsa ya da çok gürültü yapıyorsa bina sakinlerinin şikayet hakkı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri