Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri) Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar.
Soyut İşlemsel Dönem (11 Yaş ve üzeri) Piaget'e göre soyut işlemlerin gelişimi 11 ile 14 yaş arasındaki bir devrede başlar.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş)
11 yaş ve sonrası dönemi kapsar. Bu dönemde bireyin ayırt etme, değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hayal kurma, soyut kavramları algılayabilme gibi becerileri gelişir. Genelleme, tümdengelim, tümevarım gibi zihinsel işlemler yapılabilir.
Esas olarak pratiğe ve sezgiye dayanan "duyu-devinim zekâsı'ndan sonra iki temel agama saptanır. Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
İlgili 17 soru bulundu
Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
Genellikle 12 yaşına gelince soyut işlemler evresine ulaşılır, ancak kimi erişkinler hiçbir zaman bu bilişsel gelişim evresine ulaşamaz.Ancak 12 yaşındaki çocuklar, olaylara artık başkalarının gözünden de bakabilmeye başlarlar.
3-4 yaş aralığında, 2 yaş inatçılığı azalır ve çocuk giderek daha uyumlu olmaya başlar. 3 yaş çocuğu artık oyun çağındadır. Bu dönemde çocuğun hayal gücü çok güçlü, merak duygusu çok aktiftir. Sürekli kendisi ve çevresiyle ilgili sorular sorar. Böylece kendisini, dünyayı, insanları tanımaya ve keşfetmeye çalışır.
Fiziksel Gelişim
Boy artışı 4-6 yaş aralığında (ortalama) 5-6 cm, kilo artışı senede (ortalama) 2 kg kadardır. Büyük kas gelişimi, küçük kas gelişimine oranla daha iyidir. Bu sebeple hoplama, koşma gibi hareketleri, ince ve küçük becerileri gerektiren hareketlere kıyasla daha rahat yaparlar.
Piaget, işlem terimini mantıksal düşünme olarak tanımlamaktadır. Bu dönemde çocuğun eylemleri düşüncelere dayalıdır fakat belli bir mantıksal düşünceden de yoksundur. Bu nedenle bu dönem “işlem öncesi” olarak adlandırılır.
Çünkü onun soyut kavramlar ve semboller ile işlem konusunda zorlanmaktadır. Soyut konuları tam olarak anlaması 12 yaş sonrasını bulacaktır. Anne babalara düşen görev ise çocuklarının zihin gelişiminin hangi dönemde nasıl seyredeceğini bilmek ve ona göre alıştırmalarla zihinsel süreci desteklemektir.
Sezgisel Dönem (4-7 Yaş): Bu aşamada çocuk giderek daha karmaşık durumları deneyerek düşünmeye başlar. Çocukta hala tek boyutlu düşünce yapısı hakimdir. Nesnelerin çoklu sınıflandırılmasını yapamazlar.
Çocuk gelişim evreleri bebeklik (0-3 yaş), ilk çocukluk (oyun) dönemi (4-6 yaş), ikinci çocukluk (okul) dönemi (7-11 yaş) ve ergenlik (12-18 yaş) aşamalarından oluşur.
a) Sembolik dönem (2/4 yaş)
Bu dönemin en önemli özelliği sembolik fonksiyonların ortaya çıkmasıdır. Çocuklar nesneler ortada yokken onu temsil eden bir sözcük, sembol veya varlığı zihinsel olarak ifade edebilirler. Bu nedenle dil gelişimi çok hızlıdır. Sembolik zekâ, düşünme ve oyun gelişimi başlar.
Piaget bu dönemi de iki alt evrede ele almıştır: Sembolik İşlev Alt Evresi: 2-4 arasındaki dönemi kapsar. İşlem öncesi dönem konuşmanın kazanılması, dil ve kavram gelişiminin artmasıyla başlar.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle daha karmaşık motor becerileri geliştirirler. Koşmak, zıplamak, merdiven çıkmak ve düşmeden durabilmek bu dönemde kazanılan beceriler arasındadır. İnce motor becerileri de gelişir ve makas kullanabilir, çizim yapabilir ve küçük nesneleri daha rahat kavrayabilirler.
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar. Problemde bulunan değişkenler arası ilişkiler bulunur. Olası denenceleri geliştirir. daha sonra da bu denenceleri sırasıyla test eder.
Sigmund Freud(RUHSAL/PSİKOSEKSÜEL DÖNEM);
Anal-Oyun Çağı Dönemi(2-3 Yaş), 3. Fallik-Okul Öncesi Dönemi(4-6-7Yaş), 4.
Çocuk göz önünde olmayan obje, olay veya kişilerle ilgili olarak onları temsil eden semboller geliştirir (Senemoğlu, 2010). Bu evrenin ardından sezgisel düşünce dönemi gelir. 4-7 yaş dönemini kapsayan bu aşamada çocuklar ilkel düşünceyi kullanmaya başlarlar ve bütün soru çeşitlerinin cevaplarını bilmek isterler.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Piaget'nin ortaya koyduğu Bilişsel Gelişim Kuramı'nın üçüncü dönemidir. Çocuklar, 7-11 yaşlar arasında nesnelerle zihinsel işlemler yapabilirler ancak halen somut olarak bu nesneleri görmek, dokunmak zorundadırlar. Somut olmayan durumlarda zihinsel işlemler yapamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri