En yakın nüfus müdürlüğüne başvurarak, ücret ödemeden, adres bildirimi işleminizi yapması için dilediğiniz kişiye yetki verebilirsiniz.
3. Adres kodumu nasıl öğrenebilirim? Muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca www.dask.gov.tr adresinden ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden de adres kodunuzu sorgulayabilirsiniz.
Kişiler kendilerine ait ikametgah belgesini ve kendisiyle aynı adreste oturan kişilerin ikametgah belgesini herhangi bir nüfus müdürlüğünden alabilirler.
İkametgahınızı tanıdığınız bir kişinin yanına alacaksanız nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan adres değişikliği bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için adreste oturan bir kişinin size muvafakat vermesi yani onaylaması gerekiyor. Muvafakat işlemini de e-Devlet'ten yapılabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
1-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden adres sorgulanabilir mi? Kişilerin ve adreslerinin sistemde kayıtlı olup olmadığıhttp://adres.nvi.gov.trweb adresinden sorgulanabilir.
Bir Başkasının Yanında Kalacak Vatandaşlarımız Adres Beyanlarını e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapabilirler. Paylaş: Çeşitli sebeplerle bir yakınının yanında kalacak olan yetişkin vatandaşlarımız artık adres beyanlarını, e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler.
Yerleşim yeri belgesi (ikametgâh belgesi) yaşanılan yerin adresini, kapı numarasını ve içinde yaşayan hane üyelerinin bilgilerini içeren resmi bir evraktır. Yerleşim yeri belgesi, e-Devlet uygulamasından kolayca alınabilmektedir.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
MADDE 9 – (1) Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz.
adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/TcKimlikDogrulama/TcKimlikDogrulama.aspx adresinden gerekli TC Kimlik numarasını dolduruğunuzda istediğiniz kişinin Adresini sorgulayıp, bulabilirsiniz..
E Devlet ikametgah sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için ilk olarak (https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama) linkini tıklamanız gerekiyor. Daha sonraki adımda ise açılan sayfada bulunan "Kimliğimi Şimdi Doğrula" butonuna basarak siteye girmek olacaktır.
T.C. ile adres sorgulaması yapamazsınız. Bu yetki sadece bazı kamu çalışanlarına verilmiş bir izindir. E Devlet sistemine geçilen ilk dönemlerde bazı uygulamalardan bir kişinin adresini sorgulama yapabiliyorduk.
Adres beyan işlemi sırasında beyan yapılacak adres dolu gözüküyorsa e-devlet üzerinden işlem yapılamıyor. Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir.
Adreste oturan ve ikametgahı bu adrese kayıtlı kişinin e-Devlet hesabına girin. e-Devlet'te Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altındaki “Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme” hizmetini seçin. 2. “Yeni Muvafakat” butonuna basın. “Adres Beyanı için Muvafakat Ver” seçeneğini seçin.
Son dönemde vatandaşlar bilgileri dışında, tanımadıkları yabancıların evlerine kaydedilmiş olduğuna dair şikayetler paylaşıyor. e-Devlet üzerinden edinilen 'Yerleşim Yerinde Oturanlar Belgesi' ile sorgulama yapılabiliyor.
Nüfus işlemlerinde vukuattan kasıt doğum, ölüm, evlenme, boşanma, adres bilgisi vb. gibi olayların nüfus kayıt örneği tablosunda gösterilmesidir. Nüfus kayıt örneklerinde kardeş bilgisi gösterilmez. UYARI: Nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgeleri E-devlet üzerinden de alınabilmektedir.
Nüfus Aile Kayıt Örneği: Kendisi, Eşi, Çocukları, Anne/Babası ve Eski Eş/Eşlerine (İsteğe bağlı) ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır. Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi: Sadece kişinin kendisine ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
İkametgâh, kişinin yaşadığı yeri gösterir. Türk Medeni Kanununun 19 ile 22. Maddeleri arasında yerleşim yerine ilişkin hükümler yer almaktadır. Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
Kişi ile yer arasındaki vatandaşlık bağına nazaran daha dar olan bu bağa yerleşim yeri, eski tabiri ile ikametgâh denilmektedir. Yerleşim yeri en basit şekli ile kişinin hayat faaliyetlerinin ve ilişkilerinin asıl merkezi olan yer olarak tanımlanmaktadır.
Birbiri yanına adres kaydı yaptırmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden muvafakat/izin vermek şartı ile birbiri yanına adres kaydı yaptırabilirler.
Muvafakat beyanı herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünce alınabilecektir.
Yabancılar Türkiye'de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri