Spor pazarlamasında ürün, somut (dokunulabilir) ve/veya soyut (dokunulamaz) özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Somut ürünler spor mağazalarında satılan fiziki özelliklere sahip ürünlerden, soyut ürünler ise spor karşılaşmaları, stadyumların sahip olduğu atmosfer gibi ürünlerden oluşabilmektedir.
Somut Ürün: Öz ürünü saran maddi kısım ya da görünümüdür. Yani, bizim gözle görüp, elle tuttuğumuz, özü saklayan etli kısımdır. Bir başka değişle ürünü öz ve somut madde oluşturur.
duyu organlarınca genellikle algılanamayan, soyut ancak tüketicilerce hissedilebilen unsurlardan oluşan pazarlama bileşenidir.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb.
Soyut, varlığı duyu organları algılanamayan, somut karşıtı. Soyut sanat, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanat. Soyut dışavurumculuk, veya resimsel soyutlama, soyut sanat akımlarından biri.
İlgili 17 soru bulundu
– Çekirdek (öz) ürün: Tüketicinin bir ürünü ya da malı satın alırken, neyi satın aldığını ifade eder. Bir tüketici otomobili, ulaşım ya da prestij sağlama düşüncesiyle satın almak isteyebilir. Bu durumda mal, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılama bakımından algıladığı doyumdan oluşan asıl çekirdek kısımdır.
İlk bölüme “Öz Ürün” diyoruz. Öz ürün, ürünün kullanıcılar sağladığı faydadır. Her tüketici satın aldığı üründen bir fayda beklemektedir. Faydası olmayan veya faydası net bir şekilde tüketiciye anlatılamayan ürünlerin, tüketiciler tarafından satın alınması mümkün değildir ya da satın alınması tesadüflere bağlıdır.
Sonuç olarak nihai tüketici açısından bakıldığında ürün, kişisel ihtiyacı karşılayan ve bu yönden yarar sağlayan somut ya da soyut bir varlıktır. Ayrıca ürün, Pazarlama Karması olarak adlandırdığımız ve 4P olarak kavramsallaşan modelin de önemli bir dinamiğidir.
Somut ürün: Öz ürünü saran görünürdeki maddesel kısımdır. Diğer bir deyişle, tüketicilerin gözle görüp elle tuttuğu ürünün somut görünümüdür.
Potansiyel Ürün: Müşterileri elde tutmak ve kazanmak için ürünün gelecekteki büyütmesini ve modifikasyonlarını ifade eder.
Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır. Zirai, teknik üretim işlemi sonunda elde edilen bir ürün ayrıca pazarlanmak, kullanılmak üzere ticari gayelerle nakledilir. İnsan gücünün bir hizmet olarak belirli işlerde kullanılması da ürün olarak kabul edilebilir.
Bunlar, kolayda ürünler, beğenmeli ürünler, özellikli ürünler ve aranmayan ürünlerdir.
Markası, hacmi, fiyatı, görünüşü veya öbür bazı nitelikleri ile stok ve kod numarasıyla ayırt edilebilen belirgin bir ürüne ürün kalemi denir.
Ürün niteliği: Yapımında kullanılan ham ve yardımcı maddeler, tasarım, stil, boyutlar, renk, tat, kullanım özellikleri ve kolaylıkları. yöntemleri, tüketiciyi özendirmesi ve satış işlevi, tüketicinin profili. boşaltmadaki kolaylıkları, depolama ve kullanımdaki yer hacmi gibi.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen somut nesnelere mal denir. Ekmek, şeker, kalem, elbise, otomobil, buzdolabı vs. birer maldır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen işlere hizmet denir.
Gerçek ürünler marka sahipleri, distribütörler veya diğer yetkili taraflarca satılan gerçek ve orijinal ürünlerdir. Sahte mallar marka sahibinin izni olmaksızın üretilen orijinal, gerçek ürünlerin taklitleridir.
Kişiye özel ürünler benzersizdir ve istek üzerine üretilir. Bu ürünlerin genellikle çok sayıda varyantı olur. Örneğin; farklı malzemeleri ve renkleri olan mobilyalar, farklı ayar ve taşları olan mücevherler. Logo baskılı tişörtler ve isim oymalı resim çerçeveleri gibi kişiselleştirilmiş ürünler de olabilir.
Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Ürün, bir pazarın dikkatini çekmesi, alması, kullanması ya da tüketmesi için sunulan, belirli bir ihtiyacı ve isteği doyurma özelliği bulunan ve değişime konu olan her şeydir. Ürün, fiziksel bir nesne olabileceği gibi fiziksel nesne ile birlikte hizmetin birleşiminden de oluşabilir.
Giyim, gıda ve elektronik gibi insan ihtiyaçlarına ve tüketimine yönelik mallar tüketim malıdır. Kısacası insan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya tatmin eden mallardır. Örnek olarak; ekmek, poğaça, çorap, kazak, telefon gibi birçok ürün sayılabilir.
Ürün Özellikleri Ne Demektir, Ne Anlama Gelir? Ürün özellikleri, adından anlaşılacağı üzere bir ürünün teknik açıdan sahip olduğu özellikleri kapsar. Üretimdeki materyal, boyut, renk vb. karakteristik özelliklerin belirlendiği; donanımsal ya da duruma göre yazılımsal olan teknik özelliklerden oluşmaktadır.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur (Ekmek, çay, şeker, pirinç vb.).
Bunlar; Kolayda Ürünler, Beğenmeli Ürünler, Özellikli Ürünler, Aranmayan Ürünlerdir.
Üretilecek ve üretildikten sonra kullanıma sunulacak olan ürünlerin oluşturulmasında yardım alınacak şablonların kombine edilmesi işlemine ürün modelleme denir. Bir üreticinin yeni bir ürün tasarlarken göz önünde bulunduracağı en önemli faktör ürünün maliyetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri