Soyut düşünme 12 yaştan sonra gelişen bir durumdur. Piaget, bilişsel gelişim kuramında gelişim dönemlerini 4 evreye ayırmıştır: Duyu-Motor Evresi (0-2 Yaş) İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır.
Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
Genellikle 12 yaşına gelince soyut işlemler evresine ulaşılır, ancak kimi erişkinler hiçbir zaman bu bilişsel gelişim evresine ulaşamaz.Ancak 12 yaşındaki çocuklar, olaylara artık başkalarının gözünden de bakabilmeye başlarlar.
Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş. 3- Somut İşlemler Dönemi, 7-11 yaş.
Soyut düşünme becerisini geliştirmek için okullarda daha fazla soyut içeriğe yer vermek, beyin fırtınası yapmak, felsefi tartışma ortamları yaratmak, bir olayı farklı açılardan ele aldırmak çocuklara yeni geliştirmeye başladıkları bu düşünce sistemini kullanma ve geliştirme fırsatı verecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar.
Bireylerin kavrama yeteneğini sözlü olmayan bir materyalle ölçen bir testtir. Şekiller arasındaki soyut ilişkileri algılama yeteneğine yöneliktir. Soyut kavrama testi, sözel ve sayısal yetenek testleri gibi genel yetenekle bağlantılı bir testtir.
7–11 yaşları arasında çocuklarda mantıksal düşünme ve sayı, zaman, mekân, boyut, hacim, uzaklık kavramları yerleşmeye başlar. Çocuklar bu dönemde korunum ilkesini anlayabilirler.
11 ile 12 yaş, hacme göre sıralayabilme yaşlarıdır.
2 yaşından itibaren çevresini fark etmeye başlayan çocuk; 3-4 yaşındaki hareketli ve çok soru sorar haliyle; zekâsının bu dönemdeki hızlı gelişimini ve öğrenmeye ne kadar hazır olduğunu sizlere gösterecektir.
Soyut İşlemsel Dönem (11 Yaş ve üzeri) Piaget'e göre soyut işlemlerin gelişimi 11 ile 14 yaş arasındaki bir devrede başlar.
Sezgisel Dönem (4-7 Yaş): Bu aşamada çocuk giderek daha karmaşık durumları deneyerek düşünmeye başlar. Çocukta hala tek boyutlu düşünce yapısı hakimdir.
Soyut Düşünme Nedir ve Neye Yarar? Psychology Dictionary'e göre soyut düşünme gerekli ve ortak özellikleri algılama yeteneğidir. Zihindeki bir duruma farklı açılardan bakabilmeyi, geleceği öngörerek plan yapabilmeyi, sembolik olarak düşünebilmeyi ve çeşitli sonuçlara ulaşabilmeyi sağlar.
a) Soyut Zekâ
Soyut zekâ gerçekte var olmayan ancak var olanlar arasındaki ilişkilerden, zihnin soyutlama ve genelleme gücüyle elde ettiği sembollerle uğraşır. Örneğin pi sayısı, türev, limit, sayılar tabiatta somut olarak yoktur. Matematik kavramlarını kullanmak, matematiksel ilişkileri kurmak soyut zekâ işidir.
⇒Zeka soyut mu somut mu? Cevabımız: ⇔Soyuttur. Çünkü zekamızı beş duyu organımızla algılayamayız.
DUYGUSAL ZEKÂ GELİŞTİRİLEBİLİR Mİ? Öğretilebilir ve öğrenilebilir olması nedeniyle, duygusal zekâ bilişsel zekâdan farklıdır (Goleman, 2016). Birçok araştırmacıya göre duygusal zekâ öğrenme yoluyla geliştirilebilir.
4-6 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
- İhtiyacını anlatmak için ağlamadan farklı sesler çıkarabilir. - Çevresindeki sesleri anlamsız sesler çıkararak taklit etmeye çalışır. - 5. ayda yeni sesler çıkarmaya başlar. "d, b, l, m, k" ve "ba, da" gibi sesler çıkarabilir.
Çocuklar yaklaşık 6 ila 7 yaş civarında sayı, kütle ve sıvı korunumunu kazanırlar. Ağırlık korunumu ise 8 ila 9 yaş arasında kazanılır.
Çocuğun Fiziksel Gelişim Dönemleri. Fiziksel gelişim anne karnında başlar ve doğumdan sonra hızlanarak devam eder. Fiziksel gelişim büyük ve küçük kasların gelişimini, çocuğun hareket kabiliyetlerinin artmasını kapsayan bir alandır.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
Kısa bir süre gösterilip gizlenen nesneleri hatırlar. 1- 20 arası sayılar gösterildiğinde, kaç olduğunu söyler. 100'e kadar sayabilir. Şekil, zaman, renk, sayı gibi kavramları daha iyi anlar.
Çocuğunuz artık eşleştirme ve gruplama yapabilmektedir. 3 yaş çocuğu 10'a kadar ritmik sayabilir. Çocuğunuz kare ve daireyi çizebilir. 3 yaş çocuğu artık en az 3 rengi tanır.
Zekâ unsurları arasında akıl yürütme, planlama, soyut düşünme, problem çözme ve karmaşık durumları anlama becerileri vardır.
soyut yetenek ne demek? Soyut kavramları ve bunların birbirleriyle ilişkilerini anlama ve kullanma yeteneği.
ERGENLİK DÖNEMİ (12-18YAŞ)
Soyut düşünme ve bilimsel sorgulama gelişir. Bu dönemde birtakım temel değer yargılarının gelişmesi tamamlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri