Söz dinlemek (veya tutmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: söylenen bir sözü, verilen bir öğüdü benimsemek, davranışlarını bunlara uydurmak.
Söz dinlemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Verilen bir öğüdü, bir sözü tutmak, davranışlarını buna uydurmak. “Sözümü dinleseydin başına bunlar gelmezdi!”
Söz bir Allah bir DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Verdiğim sözü yerine getireceğim, ondan dönmeyeceğim; Cenab-ı Hakk'ın bir olduğunda şüphe yoktur; ona nasıl inanıyorsam, verdiğim sözün doğruluğuna da inanın” anlamında kullanılır.
Laf dinlemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: söz dinlemek.
İçi içine sığmamak, yaşanan bir olay ya da alınan bir haber sonrası çok fazla sevinmek ve mutlu olmak anlamına gelir. Bu deyimin ikinci anlamı ise heyecanlanmaktır. Bir şey için çok fazla sabırsızlandığını ve bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
İlgili 24 soru bulundu
Kulak Kesilmek: Bu ifade ise, bir konuya veya olaya şaşkınlık, hayret veya dikkatle odaklanma durumunu ifade eder. Bir kişinin bir olay karşısında şaşırmış, dikkati tamamen o olaya çevrilmiş ve adeta başka hiçbir şeye dikkat edemez hale gelmiş olması bu deyimle anlatılır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Laf ebesi, çok konuşan demektir. Her konuya dair bir söyleyeceği olan ve herkese laf yetiştirebilen kişilere laf ebesi denmektedir. Laf Ebesi TDK Sözlük Anlamı Nedir? Laf ebesi için TDK sözlüğünde yer alan anlam açıklaması söyleyecek sözü çok olan ve herkese söz yetiştiren şeklindedir.
kolay konuşma yeteneği olmak. inandırıcı söz söyleme yeteneği olmak.
"Ağzından laf almak", genellikle bir kişiden bilgi veya görüşlerini öğrenmeye çalışırken kullanılan bir deyimdir. Konuşmaktan çekinen, ketum veya içine kapanık kişilere yönelik bir ifade olarak, bu kişilerin düşüncelerini, hislerini veya bilgilerini paylaşmaları için çaba göstermek anlamına gelir.
"Sözünü balla kesmek", bir kişinin söyledikleri karşısında diğer bir kişinin övgü dolu, tatlı ve hoş sözler söyleyerek cevap vermesi anlamında kullanılır.
Değerli kardeşimiz, - Ahd kelimesi, verilen bir söze, akdedilen bir sözleşmeye sadık kalmak, yapılan bir anlaşmaya aykırı davranmamak anlamına gelir (bk.
Söz gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir davranışından veya sözünden ötürü eleştiriye uğramak, kötülenmek, yakınları kendisine darılmak.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan itaat kelimesi, ne olursa olsun söz dinlemek, karşı çıkmamak ve boyun eğmek anlamına gelir.
Ağzı Laf Yapmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay bir şekilde etkiliyorsa ağzı laf yapmak deyimi o kişi için biçilmiş bir kaptandır. Konuşmasında inandırıcılık oranı yüksektir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Laf ebesi" terimi, konuşmayı çok seven, boş ve gereksiz konuşmalar yapma eğiliminde olan ve özellikle dedikodu yapmayı seven kişiler için kullanılır. Bu ifade, aynı zamanda bir konuyu aşırı derecede detaylandıran ve bu yüzden esas konudan saparak konuşmayı uzatan kişiler için de kullanılır.
[1] Çok konuşan, herkese laf yetiştiren kimse.
Koğuculuk dinimizde haram ve yasaktır.
Sözlükte “fısıltı halinde konuşmak, birinin sözünü yalan katarak nakletmek” anlamındaki nemm kökünden türeyen nemîme kelimesi “insanlar arasında kötülük, düşmanlık ve bozgunculuk maksadıyla söz taşıma, kovculuk yapma, gammazlık” demektir.
Gönül kırmak (yıkmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini çok üzecek, gücendirecek davranışta bulunmak.“Gönül kırmakta üstüne yoktur onun.”
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak. “Gözünü dört aç da kuru odun yerine yaş odun koymasınlar.”
gözden kaçırmak, görememek, atlamak, dikkatinden kaçırmak geçişli f.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri