Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Sözlenme ile nişanlılık arasında fark bulunmaktadır. Sözlenme, nişanlanmanın bir önceki evresidir ve hukuki olarak kanunda bir karşılığı ya da tanımı bulunmamaktadır. Sözlenme durumunda ancak nişanlanma gibi bir hukuki nitelendirme olduğu takdirde nişanlanma hükümler geçerli olacaktır.
Söz ve nişan arasındaki fark nedir? sorusu basitçe açıklanacak olursak söz aileler arasında kız isteme merasimidir. Nişan ise yüzüklerin takıldığı nispeten daha büyük olan törendir.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
isteme-söz-nişan üçlüsü düğünden en fazla 1 sene önce tamamlanmalı. 2 2,5 sene varken hiç girişme derim.
İlgili 24 soru bulundu
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Genellikle söz merasimi kız istemesi ile birlikte yapılır. Ancak bazı geleneklerde isteme ziyaretinden sonra belirlenen günde ayrı olarak da söz merasimi yapılabilir. Evlenecek olan çiftin isteme ve söz yüzüklerinin takılmasından sonra nişan ve düğün tarihleri konuşulur.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
1. söz yüzüğü takılır. bir de kolye gibi bileklik gibi bir hediye veriliyor. söz haricinde ilerleyen günlerde nişan töreni yapılmayacaksa nişanda takılacak takıları burda takabilirsiniz.
Söz kesimini ve nişan törenini ayrı günlerde yapmak isteyen çiftlerdenseniz; söz için yapılacak masrafların erkek tarafına ait olduğunu söyleyebiliriz. Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Nişan; evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeğin aileleri ile yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine dair bir çeşit söz vermedir. Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK"nın 118'inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
MK 118 gereğince nişanlanma, evlilik vaadiyle kurulur. Bu sebeple nişanın kurulabilmesi için öncelikli koşul, tarafların birbirlerine evlilik vaadinde bulunmuş olmasıdır. Evlilik vaadi olmaksızın kurulacak birlikteliklerin nişanlılık olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
Nişan organizasyonunu problemsiz ve keyifli bir şekilde tamamlamak için her bir ayrıntının bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekiyor. Bu nedenle nişanda geline ne takılır sorusunun cevabı da mutlaka bilinmeli. Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Ancak yaklaşık 1 sene sonrasında Yargıtay eski görüşüne geri dönmüştür. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır.
Her iki yüzük genel olarak alyans şeklinde olur. Tören sırasında sağ elin yüzük parmağına takacağınız bu yüzüklerin birbirinden tek farkı, birinin söz töreni sırasında diğerinin ise nişan töreni sırasında takılması olabilir.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir. Böyle durumlarda evlenene kadar tek bir yüzük tercih edebilirsiniz.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Evlenme kültüründe nikâh öncesi işlemlerden birisi de nişan yapılmasıdır. Aile hayatının ilk adımlarından birisi olan kız talebinden (hıtbeden) sonra, söz alma ve arkasından nişan töreni gelir.
Nişanlıya evlilik teklifi ülkemizde, evlilik sürecine giren çiftler arasında oldukça fazla görülen olağan bir durumdur. Çünkü evlilik teklifi, artık evlenme yoluna giren çiftler için önemli ve özel bir andır. Nişanlıya evlilik teklifi düğün öncesi, isteme, söz ve nişan adımlarından sonra yaptığı evlilik teklifidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri