Sözel Akış Tekniği Kimin kiminle konuştuğunu ortaya çıkaran bir tekniktir. Bu teknik öğretmenlere kendi sözel davranışlarındaki yanlılıklar ve öğrenciler arasındaki sözel katılım farklılıklarını keşfetme konusunda önemli yardım sağlamaktadır.
Sözel Akış: Cinsiyete göre hangi öğrencinin kaç kez cevap verdiği, hangi öğrencilerin sıklıkla söz alıp, hangilerinin hiç söz almadığı gibi ayrıntıların kroki üzerinde gösterilmesidir. Bu teknikte Güçlü ve Eksik yönlerde not alınabilir.
Sözel Akış Şeması (Diagram of Verbal Flow).
Bu araçta gözlemci, öğretmenin öğrencilere ne kadar söz hakkı verdiğini ve öğrenciler arasındaki etkileşimi belirlemeye çalışmaktadır.
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
Gözlem sürecinin planlanmasında ilk olarak gözlenecek kişi, olay ya da durumun belirlenmesi gerekir. Gözlem yapılacak olgu önce genel şekilde daha sonra ayrıntılı olarak betimlenir. Gözlem sırasında dikkat edilmesi geren ilkeler göz önünde bulundurularak neyin gözleneceği yani gözlemin amacı belirlenmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Gözlemsel yöntemler, katılımcı gözlem ve gözlemci gözlem olmak üzere ikiye ayrılır. Katılımcı gözlem, araştırmacının sürece dahil olup, bu süreçte elde ettiği bilgilerle araştırmayı yürüttüğü yöntemdir.
Gezi gözlem yöntemi, öğrencilerin olgu ve olayları daha iyi anlamalarına ve gerçek yaşamı daha yakından tanımalarına olanak sağlayan bir yöntemdir. Öğrenciler gezi gözlem yöntemi aracılığı ile öğrenilecek konu ile ilgili nesne, olgu ve olayları gerçek ortamlarında inceleme olanağı bulmaktadırlar.
Gözlem Listeleri
Gözlemcinin dikkatini gözlenebilir, belirli kişilik özelliklerine ve davranışlara yöneltmek amacıyla hazırlanmış olan, gözlemlerin kaydedilmesinde kullanılan araçlardır.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Akış şeması algoritmaları ve işlemleri birbirine oklarla bağlı değişik tiplerdeki kutular içerisinde gösteren yaygın bir şema tipidir. Akış şemaları çeşitli alanlardaki işlem ve uygulamaların yönetilmesi, belgelendirilmesi, tasarlanması ve çözümlenmesinde kullanılır.
Akış şemaları içerik ve biçimlerine göre genel olarak üç grupta sınıflandırılabilirler. İş akışları, giriş, hesaplama, çıkış biçiminde olan akış şemaları bu grup kapsamına girer.
İş akışı şeması karmaşık iş süreçlerini belirlenmiş sembollerle ve işaretlerle somutlaştırarak net bir şekilde gözler önüne serer. İş akışı şemasının en önemli işlevi de süreç içindeki tüm noktaları bir platform üzerinden görmeye olanak sağlamasıyla iş verimliliğini artırmasıdır.
4-Katılımsız Gözlem:
Gözlem yapan kişi gözlenen durumun dışında kalarak durumu objektif şekilde gözlemler. Bu gözlem türünde gözlenen kişi/kişiler gözlemciyi göremez. Bir önden görünmez camın yer aldığı odalar katılımsız gözlem içindir.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
Seviye 2: Aralıklı gözlem; hastanın durum ve konumunun her 15 ya da 30 dakikada bir kontrol edilmesidir Bu genellikle hastalar potansiyel risk taşıdıklarında ancak akut bir durum olmadığında tercih edilir.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grupla çalışma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Bu tekniği uygularken sınıfın uygun bir yerine bir çember çizilir.
KÖŞELEME TEKNİĞİ
Köşeleme, işlenen konu hakkında farklı cevap ya da çözümlerin bulunduğu durumlarda öğrencilerin kendi fikirlerinden hareketle, kendilerini temsil ettiğini düşündüğü köşeye giderek cevabını sunduğu tekniktir.
Buna iç gözlem denir. İnsanın kendi ruhsal yaşamının yine kendisi tarafından tanınması ve araştırılması içe bakışla olabilir. Buna bir tür “otoanaliz” veya bilincin kendi üzerinde katlanmasıdır. Dış gözlem ise herhangi bir psikolojik olayı yaşayan kişiyi, o anda, bir plana göre, dıştan inceleyip sonuca varmaktır.
GEZİ Okul ve sınıf içinde yapılan çalışmaları tamamlamak, yaşamla bağlantısını kurmak ve bilişsel, duyuşsal ve devinimsel alandaki davranışları kazandırmak için kullanılan bir tekniktir. Öğrencilere somut yaşantılar geçirerek kalıcı öğrenmeleri sağlamak için kullanılır.
Gözlem, Türkçe Sözlük'te "bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin niteliklerini bilmek amacıyla dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi, müşahede" şeklinde tanımlanmaktadır (TDK: 1988). Bu tanımdan hareketle gözlem yapmadaki temel amacın gözlenen şeyi "anlama, kavrama" olduğu söylenebilir.
Katılımcı gözlem, araştırmacının bir grubu yalnızca gözlem yoluyla değil, aynı zamanda faaliyetlerine katılarak da incelediği nitel bir araştırma yöntemidir. Bu nitel gözlem metodolojisinde araştırmacı, mümkün olduğunca çok senaryodaki davranışı kaydetmek için kendini katılımcıların günlük faaliyetlerinin içine sokar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri