Sözleşmeli personele de kadrolularla aynı düzeyde eş durumu tayin hakkı verilmelidir.
Eşlerden her ikisinin de sözleşmeli personel olması halinde üst durumda olan eşin çalıştığı il'e; eşlerden birinin sözleşmeli diğerinin kadrolu personel olması halinde ise sözleşmeli eşin çalıştığı il'e; öncelikle bakılarak diğer eşin görev yeri D ve C hizmet grubunda bulunan eş'e bağlı olarak değiştirilebilir.
Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip.
Talep üzerine tayin isteğinde bulunabilmek için; görev yaptığı ilde en az üç yıl hizmet etmiş olmakla birlikte personelin geçiş yapmak istediği birimde aynı unvana haiz boş pozisyon bulunması gereklidir.
663 sayılı KHK'nın 45/A maddesine göre atanan sözleşmeli sağlık personeli, üç yılını doldurması halinde bulunduğu yerde 4/A devlet memuru kadrosuna geçmektedir. 3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Sözleşmeli personelin aile birliği mazeretine dayalı yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için fiilen en az 1 (bir) yıl çalışmış olması, talep edilen yerde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyonun bulunması gerekmektedir.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
Sağlık-Sen, sözleşmeli personel ile ilgili Cumhurbaşkanlığı`na gönderilen düzenlemede, eşi sözleşmeli statüsünde çalışan personele de tayin hakkı verildiğini açıkladı.
Hizmet gerekleri dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerine haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla İl içi ve İller arası yer değişiklikleri gerçekleştirilebilir.
MADDE 5 – (1) Bir sözleşmeli personel pozisyonundan diğer bir sözleşmeli personel pozisyonuna yer değiştirme veya unvan değişikliği suretiyle atanmak üzere yerleştirmeler yılda bir kez, ilk defa ve yeniden atanmak üzere sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleştirmeler ise yılda en fazla üç kez yapılabilir.
Eş durumu tayininden yararlanmak isteyenlerin bazı şartları da karşılaması gerekir. Başvuracak kişinin son iki yıldır en az 360 günlük prim şartını karşılamış olması yeterlidir. Eş durumu tayini için 2017 yılı öncesinde istenen hizmet puanı şartı artık talep edilmiyor.
Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor.
EŞ DURUMU MAZERETİ BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER;
gösteren belge, Evlilik cüzdanı örneği, • Başvuru tarihleri arasında alınacak eşine ait ikametgâh belgesi, • Başvuru tarihleri arasında E-Devlet üzerinden alınacak hizmet belgesi.
Kadroya geçenler 4 yıllık süreyi doldurana kadar tayin hakkı bakımından sözleşmeli personel kalmaya devam edecek. Diğer taraftan 4/B'lilerin var olan eş durumuna bağlı tayin hakkı kaldırıldı.
Yine bu maddeye göre sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı belirtilmiştir. Buna göre bir kurumda göreve başlayan sözleşmeli personelin kurumlar arası nakil imkanının olmadığını bilmesi ve ona göre tercihte bulunması gerekmektedir.
Eşlerin her ikisinin de kamu personeli olması durumunda Sözleşmeli kamu personelleri için fiilen en az 1 yıl çalışmış olmak, kadro almış kamu personelleri için en az 4 yıl çalışmış olunması durumunda eş durumu nedeniyle tayin talebinde bulunulabilir.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
“Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” uyarınca sözleşmeli personelin başka bir kuruma naklen tayini mümkün değildir.
Birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar.
Kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
Dört yılını dolduran eş tayin talebinde bulunabilir. Özel sektörde çalışan eş, son bir yılın içinde 720 günlük sigorta pirimini tamamlamış olmalıdır. Aynı şehirde kalma şartı ile iş değişikliği de yapılabilir ve prim ödemelerinde kesintiler yapılabilir.
3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.
Ek Madde 3 – (Ek: 2/3/2009-2009/14799) Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri