İftira Suçu Nedir? (TCK 267) İftira suçu, hakkında savcılık soruşturması açılması veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir (TCK m.267). Yani, deyim yerindeyse fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç atmaktadır.
5.5. Masum Kişi Hakkında Hapis Cezası Dışında Adli Veya İdari Yaptırım Uygulanması Mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İşlenmiş hukuka aykırı bir fiil olmamasına rağmen şahıs ya da şahısların bu fiili işlediğine dair şikayet edilmesi iftira davası açılması için yeterlidir. Yalan beyanların doğrudan söylenmese de açıklama yapılması ve kişilerin haksız bir şekilde hedef göstermesi de dava açılması için geçerli bir suç unsurudur.
İftira suçu, bir kimse hakkında suçu işlemediğinin bilinmesine rağmen veya gerçeğe aykırı olarak suç isnadında bulunularak kişiye yönelik soruşturma veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamaya yönelik fiilde bulunmasına denir. Yani, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç isnat etmektedir.
İftiraya uğrayan mağdur fail hakkında şikayette bulunabileceği gibi savcılık makamı da iftira atıldığı yönünde haber aldığında re 'sen yani kendiliğinden soruşturma başlatabilir. Savcılık soruşturma başlattığı takdirde de yeterli suç şüphesi oluşturacak delil elde ederse iddianame hazırlayarak kamu davası açar.
İlgili 21 soru bulundu
İftira suçunun ispatlanması suçu işleyenin ceza almasını kolaylaştırır. Suçun ispatlanabilmesi için delillere ihtiyaç duyulur. Bu deliller yazılı belge, yazılı tutanak ve resimlerdir. İftira suçunda tanık bulunması suçlunun ceza almasını kolaylaştırır.
İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re'sen de soruşturma açılabilir.
TCK m. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
İFTİRA ATILAN KİŞİ TAZMİNAT ALABİLİR Mİ? İftira suçunun cezai sorumluluğunun yanı sıra hukuki bakımdan da sorumluluğu bulunmaktadır. İftira suçunun mağduru suçun failine karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
İftira suçunda, suç isnadının mutlaka belli bir kişiye karşı yapılması gerekir. Şahsın adı veya kimliği açıkça bilinmiyor olsa bile eşkâl bilgilerinin belirtilmiş olması yeterlidir. Ancak suç isnadı eğer belli bir kişiye karşı yöneltilmez ise bu durumda “suç uydurma suçu” oluşur.
İFTİRA VE ZULÜMDEN KURTARAN DUA “Yâ Sâbiğan'niami ve yâ dâfia'n-nikami ve yâ fârice'l-ğammi ve yâ kâşife'z-zulemi ve yâ a'dele men hakeme ve yâ hasiybe men zulime ve yâ veliyyü men zulime ve yâ evvelü bilâ bidayetin, ve yâ âhırun bilâ nihâyetin ve yâ men lehû ismün bilâ künyetin, ic'al min emrii ferecen ve mahrecen.” ...
İftira suçunun basait şekli (267/1) ve nitelikli haller açısından (267/2, 3, 4, 6, 7) görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Nitelikli hali olan 267/5 bakımından görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
İftira suçu uzlaşma kapsamındaki suçlardan değildir. Taraflar aralarında anlaşmış olsa bile suçun soruşturulması veya kovuşturulması resen devam eder. Suçun uzlaştırma kapsamına alınmamış olması nedeniyle yeterli şüphenin varlığı halinde savcının iddianame düzenleyerek doğrudan kamu davasını açması gerekir.
Herkes şeref, onur ve haysiyet sahibidir. Kişinin toplumda sayılması, şerefine saygı duyulma hakkı bulunmaktadır. Şerefe karşı suçlar bölümün iki ayrı suç düzenlenmiş olup birincisi hakaret diğeri ise kişinin hatırasına hakaret suçudur.
İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır. Kur'an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir.
İftira suçuyla alakalı merak edilen bir başka husus ise iftira suçu sicile işler mi sorusunun yanıtıdır. Bu suç türü TCK adli sicil kaydına işlemektedir.
Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
”. Çevre Kanunu'nun 26. maddesine göre; “(1) Bu Kanunun 12 nci maddesinde öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne aykırı olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi verenler, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Ancak ifade edildiği gibi iftira kelime anlamı olarak bu durumu ifade etmek için uygun olsa da işlenen suçun nitelendirilmesi bakımından hakaret suçu söz konusudur. TCK'ya göre esas olan kastın varlığı olup taksirle işlenen filler, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.
İftira Suça Hakkında Umumi Malumat
1-)Aşağıda iftira suçu hakkında umumi malumat verilmiştir. 2-)İftira suçu, ana bir suçtur. Yani mükerrep suç değildir. 3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur.
İftira suçu TCK md. 66'da belirtildiği üzere 8 yıllık dava zamanaşımı süresine tabidir. Bu maddeye göre kamu davası "beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer." İftira suçundan dolayı zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri