Ayrıca acı ve farklı bir tada sahip olan kabaklar da, tüketilmemelidir. Bunun dışında kabak, buzdolabında saklanmalıdır.
Bileşiminde Cucurbitacin adlı bir madde biriktirir. Bileşimin kendisi acıdır. Doğru zamanlarda ve iklim koşullarında yetiştirildiği takdirde Cucurbitacin kendini hissettirmez bile. Çok sıcak havalarda ve yanlış bakım veya su eksikliği ile “yüzeyde” ortaya çıkabilir.
Momordica charantia, acı kavun, acı kabak bilinir. Bu kez acı tat, çorba ve çay pişirme Çince kullanılır. Kez yemiş Tay insanlar için ham Nam ile phrik ve temiz suyu acı kabak kez dolması ile kıyılmış domuz eti.
Ayrıca karela veya acı kavun olarak bilinen acı kabak , bazı yeni kanıtlanmış , şaşırtıcı sağlık faydaları ile tüm Asya'da bulunan bir sebzedir .
Fotodegradasyon olarak bilinen bu sürecin ardından sebzelerin dış katmanlarında bozulma başlar. Bozulmaların belirtileri her sebzede aynı olmayabilse de morluklar, lekeler, renk bozulmaları, küf, sümüksü yama, kötü tat ya da kötü koku en bariz belirtilerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Kabak bozulduğu nasıl anlaşılır? Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün bal kabağında olduğu gibi dilimlenmiş halinde de küflenmiş bal kabağını hemen çöpe atmalıyız.
Kabak oldukça sağlıklı bir sebze olsa da çiğ tüketilmesi oldukça tehlikelidir. Peki, kabak çiğ tüketildiğinde neler olur? Çiğ tüketilen kabak sebzesinin zehirli olduğu bildirildi. Tüketilmesi halinde şiddetli karın kramplarına, şiddetli mide bulantısına ve kanlı ishale neden olabileceği vurgulandı.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Yeşil Kabak dolapta kaç günde bozulur? Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Kabağı kesmek, çok daha hızlı bozulmasına neden olur, bu yüzden soğutmadan önce bütün olduğundan emin olun. Kabağı saklamadan önce yıkamamaya dikkat edin, çünkü fazla su çabuk çürümesine neden olur. Nemi almak için kabakları bir kağıt havluyla kurulayın.
Bütün halde oda sıcaklığında bile 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Dolaba sığdırmak zor olsa da yer ayırabilirseniz 5 ay hatta buzlukta 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz ama bunu önermeyiz çünkü zaten bir sonraki senenin balkabağı mevsimi başlayacak ve tazesi çıkacaktır.
Dışarıda var olan herhangi bir sıcak hava ile temas yapılırsa eğer bu durum bal kabağın bozulmasını hızlandırır. Bal kabağı dilimlendiği için havayı daha çok çeker. Zamanla bu sıcak hava da bal kabağı üzerinde küflenme etkisi bile yaratır. Tüm bunlar ise bal kabağının küflenip kokmasına bile neden olur.
Yumuşamış kabaklar bayatlamaya başlamıştır. Satın aldığınız kabakları mümkün olduğu kadar kısa sürede tüketin. Çünkü kabak 1-2 gün içinde bayatlayabilir. Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın.
Kara kabak çeşitleri ya da diğer ismiyle siyah kabak türü fazla bilinmese de leziz yemekler için malzeme oluşturur. Etli meyvesi ile dikkat çeken kara kabak ile kızartma, haşlama türü yemekler yapılarak sofraya eklenebilir.
Alacağınız bal kabağının ne kadar olgun olduğunu anlamak içinse güneş ve toprakla ne kadar temasta kaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğiniz sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o kabağı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Rastgele yüze, göze, ağza sürerek veya ilaç gibi içilerek kesinlikle kullanılmamalıdır. Bitkinin kullanımından kaynaklı sıkıntılar yaşanabilir. İnsanlar zayıf düşebilir, zehirlenmeler yaşanabilir, bünyede bir takım kalıcı etki bırakabilir. Doğacak bebeklere çok ciddi zarar verebilir."
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve çeşitli şekillerde tüketilmektedir. İştah açan sofralarda mücver, kabak çorbası, kabak salatası ve yemeği olarak yer aldığında pek çok kişinin midesini şenlendirir. Kabak besin değeri yüksek, kalorisi düşük bir sebze olduğu için sık sık tüketilmelidir.
Girintili çıkıntılı olduğu için arada soyarken kabuk kalabiliyor. Lütfen onları itinayla alın. Elma dilimleri gibi dilimlenir. Ortasında bademe benzer yumuşak bir çekirdek var, yenebiliyor.
Kabak bitkisinin saplarını haşlayıp salata olarak tüketmek dahice bir fikir. Dün mütevazi iftar soframızda bu salata vardı. Salatamızın en önemli özelliği, iyi bir kolesterol düşürücü olması.
Yeşil kabak nasıl seçilir? Küçük ve orta boy sakız kabaklarından sıkı etli, kabuğu zedesiz ve parlak yeşil renkli olanlarını seçin. Kabak yumuşaksa bayatlamaya başlamıştır.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri