Yazılı iletişim ve sözlü iletişimin temel unsuru dildir. İlin etkin olarak kullanılması yazılı ve sözlü iletişimin başarısını önemli ölçüde artıracaktır.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Telefonda konuşurken ses tonunuz, ses hızınız ve söylediklerinizin kısa, öz ve anlaşılır olmasının yanı sıra nezaketiniz ve kendinden emin bir biçimde konuşma telefonda etkili konuşma teknikleri arasında sayılabilir.
* Sözlü İletişim Araçları: Konferans, seminer, görüşme, toplantı vb. * Görsel İletişim Araçları: Ses, görüntü, görsel malzeme kullanılarak yapılır. * Sözsüz İletişim (Beden Dili): Jest ve mimikler, vücut hareketleri vb.
İlgili 34 soru bulundu
Sözlü iletişim; yüz yüze görüşmeler, sohbetler, toplantılardaki konuşmalar, hitaplar, sunumlar, telefon konuşmaları, konferanslar, seminerler, resmi konuşmalar, kongrelerde yapılan konuşmalar gibi çeşitli şekillerde oluşur.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Etkili iletişim için en önemli kural dinlemeyi öğrenmektir. Sosyal bir varlık olan insan yaşamını etkili bir şekilde sürdürebilmek için iletişim kurmanın her zaman bir yolunu bulmuştur. Çünkü iletişim; insanın kendini, duygu ve düşüncesini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur.
Sözlü iletişim DİL VE DİL ÖTESİ olmak üzere 2 başlık altında toplanır. İletişimin en temel öğesi konuşulan ya da yazılan dildir.
Sözlü iletişim, sesin iletilmesi ve duymanın gerçekleşmesi eylemlerini kapsar. Bir tarafın konuşan diğer tarafın dinleyen rollerini aldığı bu iletişim yapısında, konuşanın ifade etmeye çalıştığı duygu, düşünce, tutum ve bilgilerin dinleyen tarafından anlaşılması gerekmektedir.
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Bu tür bir iletişim, karşımızdaki kişiye saygı gösterme, empati yapma, açık ve dürüst olma, dilbilgisi kurallarına uygun konuşma ve iletişim engellerini aşma yeteneğini içerir. Kaliteli iletişim, ilişkilerimizi derinleştirir, anlayışı artırır ve sorunları daha etkili bir şekilde çözmeye yardımcı olur.
Konuşurken özgüvenli ve samimi olmak önemlidir. Sakin bir ton ve jest ve mimikleri ölçülü olmak. Anlattığı konu hakkında bilgiye sahip olmak. Karşındaki kişinin konuşması sırasında iyi ve sabırlı bir dinleyici olmak.
Sonuç olarak, iletişimin beş temel öğesi; gönderici, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirimdir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Sözlü iletişim, günlük hayatta daima kurduğumuz iletişimdir. İnsanlarla konuşmak, dil aracılığı ile iletişim kurmak sözlü iletişime örnek verilebilir. Sözlü iletişim; insanların duygularını, düşüncelerini ve bilgilerini sözlü yollarla başkalarına aktarması olarak ifade edilebilir.
İletişim, dinleme, analiz etme ve konuşma olmak üzere üç aşamada gerçekleşir. Dinleme, anlaşılabilir bir biçimde konuşma, göz kontağı kurma, konuşmayı teşvik etme, sözel övgü, sözel olmayan davranışları uygun bir biçimde kullanmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri