Zeytinde bulunan çiçek tomurcuk ve saplarının öz suyunu emerek bitkinin güçsüzleşmesine çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olur. Zeytin tomurcuklarının özellikle boğum aralarında pamuksu bir yapı oluşturur.
Zeytin Pamuklu Bitleri, genellikle ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği nemli havalarda, bakım işlemleri düzenli yapılmamış zeytinliklerde ve zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olur. Hava şartları uygunsa meyve döneminde de zararına rastlanır.
İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir. Bakanlıkça resmen tavsiye edilen ilaçlardan biri kullanılır.
Pamuklu bit (Eriosoma lanigerum), dünya çapında ciddi bir elma zararlısıdır. Muhtemelen Kuzey Amerika kökenlidir ve özellikle istila edilmiş elma anaçları aracılığıyla dünyanın diğer bölgelerine dağılmıştır. Zaman zaman armut, ayva ve diğer birkaç odunsu Rosaceae'de de bulunabilir.
Tedavi yöntemi: Hastalığa nemli ortamda gelişen mantarlar neden olduğu için yetkili satıcıdan alacağınız mantar ilacı (fungisit) ile bitkinizi spreyleyin. Yaprakların ıslak ve nemli kalmamasına dikkat edin. Hastalıkla mücadele ederken bitkilerinizi sabah saatlerinde sulayın.
İlgili 23 soru bulundu
Bir pamuk üzerine çay ağacı yağını damlatıp gözle görünen unlu bitler temizlenir. Fakat her bir yüzey için ayrı pamuk kullanmanızı öneririz. Bitki saksıdan tamamen çıkartılır. Ve köklerde var olan eski toprak iyice arındırılacak şekilde su altında bitki dikkatlice yıkanır.
Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Genel olarak zeytin sulama işlemi 20-30 günde bir yapılır. Haziran ayında genç fidanlara sulama yapılır. Kanserli zeytin ağaçlarının budanması bu ayın sonuna doğru gerçekleşir. Temmuz ayında ise zeytin sulama işlemi 15'er günlük periyotlar şeklinde devam edilir.
Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit (böcek öldürücü atılmalıdır. Aynca mantari hastalıklara karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya “bordo bulamacı” denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır.
Fungisitler: Zeytin ağaçları üzerinde görülen mantar hastalıkları için fungisitler kullanılır. İnsektisitler: Zeytin zararlılarına karşı kimyasal mücadelede insektisitler kullanılır. Akarisitler: Zeytin ağaçlarını etkileyen akarları kontrol etmek için akarisitler kullanılır.
Pamukçuk yatkınlık yaratan durum ortadan kalktığında kendiliğinden düzelebilir. Ağız hijyenin sağlanması, dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklığın güçlendirilmesi ya da ağza uygun olmayan protezin düzeltilmesi sonucu pamukçuk kendiliğinden geçebilmektedir.
Kimyasal Mücadele. Zeytin güvesinin çiçek dölünde, yoğun avcı ve parazitoitleri bulunmaktadır. Bu nedenle bu dönemde ilaçlama tavsiye edilmemektedir.
Zeytin pamuklu biti erginleri 2-3 mm boyunda, gri sarı renkte iri ve yassı başlı, kırmızı gözleri bulunan hortumu sivri ve vücut yapısı olarak ağustos böceğini anımsatan bir zararlıdır. Zeytin pamuklu biti yumurtaları genel olarak 0.3mm boyutlarındadır.
Özellikle de yan etkisi olmayan bu doğal yöntemler sayesinde saçtaki bitlerden kolay bir şekilde kurtulmak da mümkün. Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir.
Bu konuda özellikle sirke en önemli yöntemler içerisinde gelir. Sirkeli su karışımı karşısında beyaz yaprak bitlerinin pek bir şansı yoktur. Özellikle çiçek yağı, elma sirkesi ya da toz biber ile karışım üzerinde yapraklar korunabilir.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
Pamukçuk tedavisinde ağız içi hijyeni sağlamak çok önemlidir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra karbonatlı su ile gargara yapmak hem iyileşme sürecini kısaltır hem de ağız içinde bakteri ve mantar oluşumunu engeller.
Bebeklerde pamukçuk damlası gibi ilaçlar hekimler tarafından verilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arasında kullanılan damlalar, bölgeye etki ederek enfeksiyonu geçirir. Tedavi sürecinde anne de göğüs ucuna mantar önleyici krem ve merhemler sürer.
Moniliazis olarak da bilinen pamukçuk hastalığı tedavi edilmezse bebeklerin akciğerlerinde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Folik asit, B12 ve demir gibi vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı gıda alerjileri, bebeğin stres altında olması gibi durumlarda pamukçuk hastalığının nedenleri arasındadır.
5.3.
Pamuk tarlalarında ilaçlı mücadele; ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası olarak yapılabilmektedir. Ekim öncesi ve çıkış öncesi ilaç (herbisit) uygulamalarında üretici, tarlasının bir önceki dönemdeki yabancı otlanma durumunu göz önüne alarak ilaçlama yapmaktadır.
Saç bitine karşı beyaz sirke uygulanabilir. Saça sirkeyle masaj yapılır, uygulamadan sonra saç havluyla sarılıp 10 dakika kadar bekletilir. Sirke kokusunu gidermek için saçı durulayın ve ardından normal şekilde yıkanmalıdır. Bu uygulama da 2-3 gün tekrarlanmalıdır.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri