Mülakat (İş Görüşmesi); İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Mülakat, çalışan alımı yapan firma yetkilileri ve işe başvuran adayların birbirlerini tanımak için yaptıkları iş görüşmesine denir. Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur.
Mülakatlar, herhangi bir konuda, tanınan bir kişiye soru sorup cevap yapmaya bağlı olarak ilerleyen öğretici bir edebi türdür. Mülakatın amacı ise, okuyucuyu bilgilendirmektir. Mülakatın özellikleri ise şunlardır; Görüşmenin konusu ilgi çekici ve toplumsal açıdan önemli olmalıdır.
İşe alım sürecinde işe başvuran adaylar ile şirket yetkilileri ile birlikte yapılan görüşmeye mülakat adı verilir. Mülakat görüşmelerinde asıl hedef işe başvuran adayın iş için yeterli niteliğe sahip olup olmadığını belirlemek ve kişiyi tanımak içindir.
Görüşme yapılacak kişi belirlenir. Görüşülecek kişiden, buluşmanın yeri ve zamanı hakkında önceden bilgi alınır. Görüşmenin konusu ve amacı, görüşme yapılacak kişiye söylenir.
İlgili 24 soru bulundu
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
Mülakat, iş görüşmesi esnasında kurum ve aday arasında bilgi akışı sağlayan süreçtir. Mülakatın süresini görüşme yapılan kurum belirler ve adayın özgeçmişi, tecrübeleri, karakteri, birikimleri ve kariyer hedefleri hakkında bilgi edinmeyi içerir.
Mülakat, iki yönlü bir bilgi alış verişidir. Mülakatı yapan kişi sizi potansiyel bir çalışan olarak görmek, hem profesyonel hem de kişilik özelliklerinizi daha detaylı olarak tanımak ister. Siz de iş tanımını, şirketin potansiyeli, faaliyet alanları ve gelecek planları hakkında bilgi alırsınız.
Mülakat (Görüşme)
Mülakat veya görüşme, soru ve cevap şeklinde yapılan bir sözlü anlatım türüdür. Soru ve cevap yapılan kişinin tanınmış veya alanında yetkin birisi olması lazımdır.
Sözlü sınav veya genel kullanılan anlamıyla mülakat, kamu görevine alınacak kişiyi seçmek amacıyla, adaylarla tek tek ve yüzyüze konuşmak, görüşmektir.
Karşındaki sorusunu sorarken sakince vereceğiniz yanıtı düşün ve ardından derin nefes alarak soruları yanıtla. Bu gerçekten en iyi yol. Görüşme sırasında sakin ve kibar olmaya her zaman özen göstermelisin. Mülakat sırasında kendinden emin ve tutarlı yanıtların sayesinde başarılı mülakatlar yaşarsın.
Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Mülakat Puanı Ne Kadar Etkili? Mülakat puanın genel puana etkisi %50 olarak uygulanır. Farklı meslek grupları ve bakanlıklarda farklı uygulamalar yer alsa da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen alımları kapsamında KPSS puanı ile sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması hesap edilir.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
Görüşmeciler, farklı görüşme yöntemlerini uygulayarak söz konusu pozisyon için en uygun adayı belirlemeye çalışırlar. Görüşmenin çeşidine göre, görüşmenin yapısı, sorulacak sorular ve ölçülmek istenen nitelikler ve yetkinlikler farklılık gösterebilir.
Özellikle işe alım uzmanları, adayın sadece deneyim ve becerilerine değil, aynı zamanda şirketin kültürü ve değerleriyle uyumlu olup olmadığına da bakarlar. Bu nedenle adaylar, mülakat esnasında değerlerine ve deneyimlerine ne kadar uyumlu olduklarına dair belirli bir anı veya tecrübeyi paylaşmalarında fayda vardır.
Mülâkat sonuçları 50-60 gün içinde açıklanıyor, bu da Mart sonuna denk geliyor. Mülâkat sonuçları açıklandıktan sonra bir iki ay icinde göreve başlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri