Otoskleroza Bağlı İşitme Kaybı Buradaki otoskleroz odağı üzengi (stapes) kemiğinin titreşimini engelleyerek ses dalgasının iç kulağa iletimini bozmakta ve sonuç olarak iletim tipi işitme kaybı oluşmaktadır.
Tip A timpanogram normal işiten şahıslarda, stopedyal otosklerozda, orta kulak patolojisi olmayan saf sensörinöral işitme kayıplarında veya stapes fiksasyonu gösteren mikst tip işitme kayıplarında görülür.
Otoskleroz, stapez tabanında fiksasyon sonucu progresif işitme kaybı ile seyreden bir erişkinde, işitme kaybının sık nedenleri arasında yer alan temporal kemik hastalığıdır.
İç kulak kireçlenmesi yani otoskleroz en yaygın belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında ortaya çıkan işitme kaybı daha çok düşük seviyeli veya tiz sesleri duyamamak olarak ortaya çıkar. İşitme kaybı zamanla ilerleyebilir. Otoskleroz durumunda işitme kaybı daha çok iki taraflı yaşanmaktadır.
Timpanosklerozun sıklıkla iletim tipi işitme kaybına yol açtığı ve sıklıkla 20-40 dB arasında KHA oluşturduğu görülmüştür.
İlgili 20 soru bulundu
Tip C timpanogram: Orta kulak basıncı -100 ile -200 daPa'da, normal amplitüdle ( komplians normal) tepe veren timpanogram. –Orta kulakta negatif basıncı veya östaki disfonksiyonunu gösterir.
Bu hastalarda zarın ve orta kulağın değerlendirilmesi için akıntının aspire edilmesi gerekir. Otitis mediada odyometrik bulgular nelerdir? Otitis mediada beklenen odyometrik bulgu hastada iletim tipi işitme kaybı olmasıdır.
Otoskleroz Tedavisi
Belirgin ve ispatlanmış bir ilaç tedavisi halen daha yoktur. Otoskleroz aslında her hastada değişik hızda ilerleyen bir hastalıktır.
Ancak otosklerozun tıbbi tedavisi yoktur. Cerrahi Tedavi: “Stapedektomi” ameliyatı ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiği çıkartılarak yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir protez konulmaktadır.
Otoskleroz hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, hastaların bir kısmında ailesel (kalıtsal) geçiş söz konusudur. Ayrıca kızamık virüsü ile otoskleroz hastalığı arasında da bir ilişki varlığı iddia edilmiştir. Hastalık daha çok orta yaşlı bayanlarda görülür.
Otoskleroz birbirini izleyen duraklama ve ağırlaşma evreleri ile ilerler. Kadınlarda ağırlaşma dönemleri regl dönemine ve özellikle gebelik, doğum ve emzirme dönemlerine denk gelir. Bu sebeple ilerleyici otosklerozu olan kadınların gebe kalmaması tavsiye edilir.
Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Bu cerrahi riskli bir operasyondur. Ameliyatın başarılı geçebilmesi için bir çok teknik ve bir çok cihaz gerekir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakta ve bütün işlem iki taraf için 15-20 dakika civarında sürmektedir.
Otosklerozun temel belirtisi, tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilen ve yavaş ilerleyen işitme kaybıdır. İşitme kaybının boyutu kireçlenmenin şiddeti ile değişebilir. Hastalık genellikle 15 - 45 yaş aralığında görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır.
Orta kulak sisteminin değişkenliğinin ölçümüdür. Timpanogram timpanometrinin sonuç grafiğidir. Üç tip timpanogram vardır. 1) Tip A Timpanogram: Kulak zarının 0 mm H2O atmosfer basıncında maksimum kompliyans gösterdiği zamanki timponogramdır.
Tip B: Belirgin bir tepe noktası vermeyen statik immitansın 0,25 ml'nin altında bulunduğu timpanogram tipidir. Tip C: Tepe noktasını -100 daPa'dan daha neğatif basınç alanında veren statik immitans değerinde belirgin bir düşüş görülmeyen timpanogram tipidir.
Tip Ad: Kemikçik zinciri kopukluklarını göstermektedir. B Tipi Timpanogram: Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi tepe noktası olmayan düz eğri şeklindedir. Orta kulak efüzyonlarında karakteristiktir. Kulak zarını kapatan buşonlarda ve kulak zarı perforasyonlarında görülmektedir.
Ameliyat sırasında “stapedotomi/stapedektomi” tekniği ile hareketi kısıtlanan üzengi kemiği çıkartılarak, örs kemiği ile iç kulak arasına ses dalgalarını iletecek bir protez (Teflon veya metal) konulmaktadır. Otoskleroz ameliyatı stapedotomi ve stapedektomi diye adlandırılan girişimleri kapsamaktadır.
Bu hastalığa tıbbi olarak otoskleroz adı verilir. Bu kireçleme kulak içindeki küçük kemikçikleri saran bir kireçlenmedir ve tedavisi cerrahidir. Bu hastalıkta da küçük ve kireçlenen tabanı açmak için yine gereğinde lazer kullanabiliyoruz.
Her iki kulakta bulunduğunda, sensorinöral işitme kaybı, konuşmanın yeterince yüksek olduğu durumlarda bile, anlamada zorluk yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Bir kulağınızda, sesleri bulmakta veya arka plandaki gürültüyü duymakta zorluk çekebilirsiniz.
Orta kulak kemiklerinin kireçlenmesi ciddi bir sorundur. Tedavisi ise günümüzde otoskleroz cerrahisi ile mümkündür. Kulak kireçlenmesi sorunun teşhisi; sağlam kulak zarının görülmesi ve yapılan özel işitme testlerinde iletim tipi işitme kaybının gösterilmesi ile tespit edilmektedir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
İşitme azlığı ve akıntıyla kendini belli ediyor
Nasıl ki evimizdeki pencere açık olduğu zaman dışardan tozlar, mikroplar içeri girer; kulak zarı da delik olduğu zaman dışardaki mikroplar beyine ve iç kulağa yayılıp; menenjit, beyin iltihabı gibi ciddi, ölümcül sorunlara neden olabilir.
Sinirsel işitme kaybı ya da sensorinöral işitme kaybı, genelde tedavi edilemez.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri