Normal bir gebelik için, spermin yumurtayı tüp içerisinde başarılı bir şekilde döllemesi gerekiyor. Bunun için de spermin kafa kısmında taşıdığı genetik yapının sağlıklı olması yani kırıklar içermemesi gerekiyor.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Vücudumuzdaki tüm hücreler gibi spermler de çeşitli nedenlerle sağlığını yitirebilir, fonksiyon kaybına uğrayabilir. Kişinin genel sağlık durumu, yaşı, beslenmesi, kalıtsal özellikleri, yaşam biçimi gibi birçok faktör sperm kalitesini etkiler. Neticede kısırlığa dahi yol açabilen bir tablo oluşur.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), 2010'da yayımladığı verilere göre “normal sınırlarda bir sperm testinde” spermlerin sayısı tüm örnekte 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH'ı >7,2; hacmi >2 ml, normal şekilli sperm oranı (morfoloji) %4 üzerinde olmalıdır.
Erkek üreme sağlığı üzerinde genetik faktörlerin rolü oldukça önemlidir. Erkeklerde kısırlığın genetik nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Genetik faktörler, erkeklerde sperm üretimi, sperm hareketliliği, sperm kalitesi ve sperm sayısı gibi üreme fonksiyonları üzerinde etkili olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
Çoğunlukla 40 yaşından sonra görülen sperm miktarındaki düşüş, zamanla birlikte hızla azalmaya devam eder. Baba olmanın yaş sınırı kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 65 yaşından sonra sperm kalitesindeki kritik düzeydeki azalmaya bağlı olarak kişinin üreme kapasitesi son bulur.
Kalitesiz spermle hamile kalmak mümkün olsa da, zayıf bir sperm kalitesi hamile kalma şansını önemli ölçüde azaltabilir. Sperm kalitesi, sperm hücrelerinin sayısı, hareketliliği ve morfolojisi gibi faktörlere bağlıdır. Sperm kalitesinin düşük olması, hamile kalmayı zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Çoğu zaman, doğru sonuçları elde etmek için çok sayıda test yapılması gerekebilir. Testislerde üretilen yeni sperm hücrelerinin olgunlaşması 40 ile 76 gün arasında gerçekleşmektedir.
İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sık ilişkide bulunması istenmez.
Spermin yumurtayı dölleyebilmesi için ise ejakülasyon sonrasındaki ilk bir saat içinde sperm motilitesinin %50'nin üzerinde olması gerekir. Spermiogram testinin normal değer aralıkları, şekil açısından %3 ila %4, canlılık açısından %55 ila %63, hareketlilik açısından %31 ila %34'tür.
Normal sperm sayısı olarak 1 mililitrede 15 milyon ile 200 milyon arasındaki tüm değerler normaldir. Kişide her mililitrede 15 milyondan düşük sperm sayısı varsa düşük sperm sayısı olarak nitelendirilir. Ayrıca ejakülat başına 39 milyondan az sperm de bu şekilde kabul edilmektedir.
Doğal gelişen bir gebelik için 1 mililitre meni içerisinde ortalama 15 milyon, toplamda da yaklaşık 40 milyon civarında sperm olması gerekiyor. Bu sayılardan daha azında doğal yollardan gebelik mümkün olamıyor.
Çoğu insan menisi beyaz renklidir. Zaman zaman griye veya sarıya çalan renkte meni görülmesi de mümkündür; bu olağan bir durumdur. Ancak menide kan görülmesi veya meninin pembeye çalan renkte olması, hematospermia isimli tıbbi bir rahatsızlık işaretidir ve acilen doktor kontrolü gerektirmektedir.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Merkezi sinir sisteminin sağlığını iyileştiren, DNA sentezinde görev yapan, bağışıklık sistemini güçlendirip kansızlığı önleyen B12 vitamini, sperm sağlığında da önemli bir rol oynar. Araştırmalar B12 vitamininin sperm hareketliliğini ve sayısını arttırıp sperm DNA hasarı riskini azalttığını gösterir.
Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
Erkek Bebek
Seyrek ilişki ve ovülasyondan 10 gün önce kesinlikle ilişkiye girmeyin. Ovülasyonun olduğu gün ya da ovülasyondan 1-2 gün sonra birleşme. Daha hızlı olan erkek sperm hücreleri (Y) yumurtaya daha önce varacaklardır. Boşalmanın sayısı az olmalıdır.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Her gün cinsel ilişki sperm kalitesinin düşmesine neden olduğu için gün aşırı veya 2-3 güne 1 ilişki önerilir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir. Erkeklerde doğurganlık, 41 ile 45 yaş aralığında, her yıl ortalama %7 oranında azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri