Normal muayene gibi spekulum takıldıktan sonra rahim ağzında görülen spiral ipi hafifçe çekilerek çıkarılır. Bu esnada genelde çok az ağrı olur. Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Spiral çıkarma işlemi
Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır. Daha sonra spekulum çıkartılır ve işlem tamamlanır. Tüm bu işlem 1-2 dakika süren oldukça basit bir uygulamadır.
Histeroskopi operasyonu genellikle 30-40 dakika sürer. İşlem sonrası hastalar yaklaşık 2-4 saat hastanede takip edilirler.
Rahim içinde olduğu belirlenen RİA'nın rahim duvarına gömülmüş olma riski yüksek olduğundan çıkarılması gerekir. Bunun için genellikle lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Bu müdahale ile RİA'nın çıkarılamadığı ender durumlarda histeroskopi yöntemi kullnaılması gerekebilir.
İlgili 22 soru bulundu
1 hafta cinsel perhiz önerilir. 1 hafta sonraki kontrolden sonra cinsel ilişkiye girilebilir. 3 ay sonra tekrar kontrol edilmelidir. Daha sonra kontroller de en az yılda 1 yapılmalıdır. İlk 1 ay ağır sporlar ve vücudu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Spiralin çıkarılması oldukça kolay ve ağrısız bir işlemdir. Hekiminiz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir alet yardımıyla tutarak çeker. Ağrısız bir işlemdir. İp görünmüyorsa anestezi altında çıkarılması gerekebilir.
Spiral çıkarılmadan önce kullanıcı doktoruyla iletişime geçmelidir. Spiralin çıkarılması kadının adet döngüsünün uygun bir zamanında yapılır. Çünkü adet dönemi sırasında rahim ağzı daha açık olduğu için işlem daha kolay gerçekleştirilebilir.
Çok ağrı duyulursa doktor işlemden önce bölgeye az miktarda lokal anestezi uygulayabilir. Spiral düşükten, kürtajdan ya da doğumdan hemen sonra uygulanabileceği gibi sezaryen sırasında da uygulanabilir. Çok nadiren, ağrı toleransı hiç olmayanlarda işlem genel anestezi altında yapılabilir.
Bakır içeren RIA'lar ise 5 yıl kullanılabilir. Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral eskisi çıkarıldıktan hemen sonra takılabilir. Rahimin bir süre dinlendirilmesi gibi bir kavram geçerli değildir.
Ülkemizde kullandığımız spirallerin ortalama 5- 10 yıl koruyuculuk süreleri vardır. Spiralle korunan kadınların, spiralin koruyuculuk etkisinden daha uzun süre faydalanabilmeleri için, her yıl rutin kontrollerini yaptırmaları ve varsa spiralle ilgili problemlerini doktorlarıyla paylaşmaları gerekmektedir.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır. Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Spiral kayması nasıl anlaşılır? Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir.
Spiral cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle prezervatif kullanmak da gerekebilmektedir. RİA taktığınızda enfeksiyon kapılırsa ve tedavi edilmezse pelvik enfeksiyona yol açabilmektedir.
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Takılı olduğu süre boyunca hamileliği önleyen spiral, çıkarıldıktan sonra herhangi bir olumsuz sonuca yol açmaz. Bu nedenle spiral çıkarılır çıkarılmaz hamilelik şansı doğar. Hamile kalma amacıyla spiralini çıkartan kadınların %80'i, düzenli olarak denemeleri durumunda 1 yıl içinde hamile kalabilir.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Bu sayede hastanın kan değerleri de yükselir.Adet görmeme bir sorun yaratmaz spiral cıkarıldıktan sonra adetler normale döner.Adet görmeme menopoz veya hamilelik olarak yorumlanmamalıdır çünkü bu hormonlu spiralin koruyuculuğu yüzde 99.9 dur.Bazen kirli kan nereye gidiyor diye düşünülebiliyor.Spiralin içerdiği hormon ...
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikkate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Rahim içi araç (RİA) veya spiral, hamileliği önlemek için rahme yerleştirilen küçük bir doğum kontrol cihazıdır. Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri