Somatik terapi: Travma, stres ve diğer zihinsel sağlık sorunlarını iyileştirmek için nefes çalışması, dans ve meditasyon gibi stratejileri kullanan vücut merkezli bir yaklaşım. Spiritüel terapi: Bir kişinin hayatında karşılaştığı sorunları keşfetmek için inanç sistemlerini ve manevi inancı birleştiren bir yaklaşım.
Spiritüel danışman yaşamın koçu haline gelen ve danışanlara aldığı eğitimler sonucu koçluk yapabilen profesyonellere, ruhsal açıdan ilerlemeleri için rehberlik eden bir çalışma koludur.
Din psikologları spiritüalizmin ana düşüncesinin maneviyata yönelme olarak da tanımlar. Onlara göre spiritüalizm bencillikten tamamen uzak, materyalist olmayan bir düşüncenin merkezinde olmaktır. Transpersonel psikologlar da Spiritüalizm'i, tek bir gerçeğin olduğunu algılama ve ruhsal gerçekliği bilme olarak tanımlar.
Spiritüel yaklaşım dünyevi oluşumların dışında manevi değerlerin insan ruhuna iyi geldiğini savunan bir akım olarak kabul edilmektedir. İnançların insan ruhunu beslemesi sebebiyle manevi rahatlama ve bedenin stresten arınması şeklindedir.
Spiritüel, kişinin manevi yaşama odaklanması ve materyalist düşünceden uzaklaşmasıdır. Negatif düşüncelerden tamamen arınmış, ruhunu güzellik ve pozitiflikle beslemiş olan kişiler spiritüel yaşamın sırrını çözmüştür. Ruhani işlerle uğraşmanın da spiritüellik anlamına geldiği savunulur.
İlgili 19 soru bulundu
Kişinin kendini anlama ve kendi varlığında anlam bulma süreci olarak da tanımlanabilir. Spiritüalizm genel anlamıyla tinselcilik yani ruhçuluk demektir. Ruhani olan tüm konular ile ilgilenir. Daha dar bir anlamda bakıldığında dinsel bir kavram olarak değerlendirilir.
Spiritüalizm neye inanır? Spiritüalizm adı altında toplanan ekol ve grupların metafizik konular hakkında pek çok farklı düşüncesi ve eylemi olsa bile hepsinin tek bir ortak noktası vardır, o da ruha olan inançtır. Spiritüalstlerin ruh olarak adlandırdığı kavram, bilinen maddi dünyanın ötesindeki manevi bir unsurdur.
Spiritüel uyanış, bireyin derin içsel dönüşüm, farkındalık artışı veya daha geniş bir gerçeklik algısı deneyimlediği bir kavramdır. Bu deneyim, genellikle manevi veya dini bir anlam taşır ve kişinin kendini, evreni veya yaşamın anlamını farklı bir perspektiften görmesine yol açabilir.
Spiritüel kelimesi, Fransızcadan dilimize geçmiş ve "ruhsal, tinsel, manevi" anlamlarına gelir. Bu kelime, "spirit" yani "ruh" kelimesinden türetilmiştir. Spiritüalizmle doğrudan bir ilişkisi olmayan bu terim, yalnızca bir sıfat olarak kullanılır ve genellikle ruhsal anlamlarla ilişkilendirilir.
Spiritüel enerji kişinin manevi dünyasına vakıf olması ile birlikte etrafına yaydığı enerjiye denilmektedir. Manevi enerji, genellikle metafizik veya manevi inançlarla ilişkilendirilen bir kavramı ifade eder. Farklı kültürel ve dini geleneklerde bazen yaşam gücü, chi, prana veya hayati enerji olarak anılır.
Spiritüel boyutu ele aldığımızda bilmeliyiz ki o ruhsallığın, maneviyatın, derin sevinç hissinin ve huzurun deneyimlendiği tinsel bir boyuttur. İnsanın metafizik boyutlarına çıkması, iç huzuruna kavuşmasıdır. Olaylara ruhsalık ile, iç benlikle ve maddeci olmadan, ilahi sevgiyle bakmaktır.
Spiritüalizm, ruh göçü (reenkarnasyon), cennet, cehennem ve Tanrı gibi metafizik kavramları detaylı bir şekilde inceleyen felsefe dalıdır. Materyalizm ve Determinizm gibi maddeci felsefelere tepki olarak doğmuştur.
Paranormal olaylar; normal dışı, açıklanamayan, gizemli olaylar olarak kabul görür. Paranormal olaylar, genelde dini ve teolojik açıklamalarla çözümlenmeye çalışılmıştır. Bilim açısından ise bu olaylar; gerçek durumlardan ziyade yanılma olarak ifade edilir.
Spiritüellik, bireylerin içsel dünyalarını keşfetmelerine ve manevi gelişimlerine katkıda bulunan bir yolculuktur. Spiritüel eğitimler, bu yolculukta rehberlik ederek, bireylere yeni bakış açıları sunar, farkındalıklarını artırır ve içsel potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olur.
Bir psikolog, çeşitli terapi türleri sunabilen ve belirli zihinsel sağlık durumlarını teşhis edebilen, doktora veya master derecesine sahip bir ruh sağlığı uzmanıdır. Terapist, en az yüksek lisans derecesine sahip, belirli bir alanda uzmanlaşmış ruh sağlığı uzmanıdır.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Spiritüel ilişkide kişi kendine tanıdığı yaşam özgürlüklerini karşısındakine de tanıması gerektiğinin farkında ve anlayışındadır. Çift hem kendi yaşamlarına, hem çevrelerine, hem de birbirlerine olan sorumluluklardaki dengeyi korur. Anlayış üzerine kurulu bir ilişki yaşarlar.
Spiritüel sağlık ise bireyin kendisi ve diğer insanlarla olan ilişkileri, amaçları, değerleri ve inançları arasındaki denge olarak ifade edilmektedir [11, 12].
Spiritüalist eğitim anlayışına göre eğitimin amacı; bireyin sağlam bir karaktere sahip olması için, yapılması gereken şeylerde ona yardımcı olmaktır. İnsanın en iyi, temiz ve saf haliyle yaratıcısına geri dönebilmesi için bu alemde ona destek vermek eğitimin temel hedefidir.
Ruhsal uyanışın süresi değişkenlik gösterir ve haftalardan yıllara kadar sürebilir.
Ruhsal uyanış, kişinin kendi iç dünyasına ve ruhuna gerçekleştirdiği bir dönüşü temsil eder. Bu süreç, bireyin ruhsal yolundan sapması durumunda evrenin ona sunduğu bir fırsattır. Evren bu şekilde kişiye ruhunun en derinliklerinden gelen sesleri yeniden duyma ve anlama imkanı sunar.
Ruhsal Uyanış nedir? Ruhsal uyanış kişinin şu an içinde bulunduğu gerçekliği anlamlandırma halinin değişmesi ve yeni bir farkındalık ve anlayış ile yaşamla bir olarak var olmaya başlaması ile gerçekleşmektedir.
Spiritüel Semboller. Öncelikle spiritüelin anlamına bakalım: Fransızca kökenli bu sözcük “tinsel, ruhsal” anlamına geliyor. Bu sembollerin de bize ruhlar aleminden verilen bazı mesajları ilettiğine inanılıyor. İnceleyeceğimiz sembollerin tamamı hem çok gizemli hikâyelere, hem de güçlü bir tarihi arka plana sahip…
Spiritüel sağlık kapsamında bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımları ile birlikte tedavi sürecine dahil edilmesi yer almaktadır.
Suri ve Rao'ya göre, (2014, s. 26) spiritüel kelimesinin kökeni, Latince “yaşam nefesi” anlamına gelen “spiritus” kelimesinden gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri