Gelir vergisi mükellefleri de kurumlar vergisi mükelleflerine paralel bir şekilde sponsorluk harcamalarını gelir vergisi beyannamelerinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapabileceklerdir.
Sponsorluk Yönetmeliği kapsamında ayni ya da nakdi olarak yapılan harcamalar, kurumlar vergisi mükelleflerince harcamanın yapıldığı yılda indirim olarak dikkate alınabilecektir.
Gelir ve Kurumlar Vergisi açısından reklam harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile doğrudan ilgili olmak ve VUK'nu uyarınca tevsik edici belgelerle belgelendirilmek koşuluyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmektedir.
Böylece sponsorluk, kurum imajını artırma, marka farkındalığını yükseltme ya da ürün ve hizmetlerin doğrudan satışlarını uyararak kurum hedeflerini desteklemek için bir olay ya da etkinliğin düzenlenmesi, masraflarının üstlenilmesidir. Sponsorluk ile reklam sürekli karşılaştırılan kavramlardır.
GVK 89/4 ve KVK 10. madde uyarınca, kamuya yararlı derneklere (spor kulüplerine) yapılan bağışların, beyan edilen gelirin %5'i kadarlık kısmı matrahtan indirilir. KDVK 17. madde uyarınca yapılan bu nitelikteki teslimler için KDV hesaplanmaz. Vergiden istisna tutulan işlemler dolayısıyla yüklenilen KDV indirilemez.
İlgili 16 soru bulundu
Gelir vergisi mükellefleri tarafından; Genel bütçeli kamu idarelerine, ● Özel bütçeli kamu idarelerine, ● İl özel idarelerine, ● Belediyelere, ● Köylere, ● Kamu yararına çalışan derneklere, ● Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, yapılan bağış ve yardımlar indirime konu edilebilecektir.
Sponsorlar, sponsoru oldukları kuruma maddi yardım yaparken, sponsorlara yatırılan tutarlar için bankalar tarafından verilecek makbuz veya dekontun yapılan bağışı kanıtlayan belge olarak kabul edilmesi gerekir. Ancak banka dekontu veya makbuzda paranın sponsorluk amacıyla yatırıldığının açıkça belirtilmesi gerekir.
➢ Sponsorluk, işletmenin rutin çalışmalarının doğrudan bir parçası olmayan, ancak işletmenin katılmakla kendisine ticari kazançlar getirebileceğini düşündüğünü olay ya da etkinliklere finansman katkısı ya da materyal katkısı sağlamasıdır. kuruluşlarınca da yapılabilir.
Öncelikle, markanın hedef kitlesine ulaşmasına yardımcı olur. Sponsorluk, markanın ürünlerini tanıtmak için etkili bir yoldur ve marka güvenilirliğini arttırır. Ayrıca, markaların ve işletmelerin tanınırlığını arttırmalarına ve değerini artırmalarına yardımcı olur.
Sponsorluk, destekleyen (sponsor) desteklenen arasında çeşitli amaçlara ulaşmak için yapılan bir anlaşmadır. Sponsor, karşı tarafın belirli alanlardaki, -örneğin spor, kültürel, sosyal, çevre vs. - faaliyetlerini desteklemek üzere finansal destek sunar.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Taraflar sözleşme kurma hususunda fiil ehliyetine sahip olmalı, sözleşmenin konusunun ahlaka adaba, kişilik haklarına, kanunun emredici hükümlerine uygun olması, sözleşmenin konusunun imkansız olmaması, tarafların iradelerinin sakatlanmamış olması sponsorluk sözleşmesi bakımından aranan koşullardır.
Limited ya da anonim şirketlerle kıyaslandığında genellikle daha küçük bir yapıya sahip olan şahıs şirketi, gelir vergisi mükellefidir. Şahıs şirketi vergi oranları ise elde edilen kazanca göre değişiklik gösterir.
Sponsorlukta başarıyı yakalamak için sponsor olunan kurum veya markanın pazardaki pozisyonuna ve hedef pazarın kurum veya markayı algılama düzeyine uygun bir organizasyon kurulmalıdır. Sponsorluk türleri, spor sponsorluğu, sanatsal faaliyet sponsorluğu, sosyal sponsorluk, eğitim sponsorluğu ve medya sponsorluğudur.
Sponsorluktan fazla bir şey beklenmeden az bir tutarla destek veriliyorsa, kurum pasif sponsorluk benimsemiştir. Hedeflerini gerçekleştirmek için, sponsorluğu az yapılmış alanlarda planlı ve devamlı olarak sponsorluk faaliyetlerine odaklanmış sponsorluğa da odaklanmış sponsorluk denir.
Sponsorlu ürünler ya da listeler yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir web sitesinde veya uygulamada organik bir listeyi öne çıkaran bir reklam türüdür. Bir web sitesindeki ürünlere göz atarken önümüze çıkmaktadır. Sponsorlu ürünler genellikle pazaryeri satış sitelerinde önümüze çıkmaktadır.
Profesyonel Sponsorlar: Kuruluşlar ürettikleri ürün veya sundukları hizmet faaliyetlerinin türü nedeniyle çeşitli spor, kültür-sanat sosyal ve çevre alanlarındaki çeşitli faaliyetlerin uygulanmasında sponsor olarak yer alırlar.
“…… ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkisi olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar sponsorluk harcaması, işletmelere doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun tanıtımını amaçlayan harcamalar ise reklam harcaması olarak kabul edilmektedir.
Sponsorluk bir pazarlama faaliyetidir ve en üst noktadan ayni ve maddi olarak ikiye ayrılır.
Etkinlik ile uyuşan firmaları, iletişim adresleri ile birlikte listelemek sponsor bulmanızı kolaylaştırır. Listenizdeki firmaların mevcut durumların ve yakın geçmişteki çalışmalarını inceleyip, firmanın sponsorluk stratejilerini belirleyebilirsiniz. Bu sayede firmaların sponsorluktan beklentilerini öngörebilirsiniz.
- Eğer sponsor anne ya da baba dışında bir kimse olacaksa (abla, dede, hala,teyze vb...) bu kişinin noterden tüm masrafları karşılayacağına dair “Taahhütname” vermesi gerekmektedir. Ayrıca akrabalık bağı tam vukuatlı nüfus kayıt örnekleri ile kanıtlanmalıdır. - Evrakların tamamı tek bir dosyada sunulmalıdır.
Maddi sponsorluklar, karşılığında ürün vermek veya hizmet sunmak yerine bütçe ayrılması ile gerçekleşen sponsorluk çeşididir. Maddi sponsor olan bir kurum, sponsor edinene para verdiği gibi, kapsamı büyüterek hizmetlerini veya ürünlerini de sunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri