Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Akşam saatlerinde spor yapanların uyku süre ve kaliteleri sabah spor yapanlara göre daha kaliteli olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla akşam yapılan yoğun egzersizler, kişinin çok daha sağlıklı bir uyku çekmesini sağlayabilir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir. Akşam saatlerinde yapılan spordan gündüz saatlerinde yapılan spor kadar verim alabilmek için spor süresine ve temposuna dikkat etmek gerekir.
Sabah sporunda sağlığınızı koruyarak bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Sabah sporunda yağ yakımının arttığına yönelik pek çok araştırma olsa da bunun tam tersini ispatlayan araştırmalar da yapılmıştır. Sabahları aç karına yapılan sporda mide boş olduğu için spor gerçek bir performansla yapılamamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Gece boyunca dinlenen vücudunuz, spor için yeterli enerji ve motivasyona sahiptir. Uyku sırasında ağırlaşan metabolizmayı sabah sporu ile canlandırabilir ve metabolizmayı hızlandırarak gün boyu kalori harcamanızı artırabilirsiniz. Metabolizmanın hızlanması, inatçı yağların yanmasına yardımcı olur.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
ABD merkezli The New York Times Gazetesi'nin haberine göre, sabah sporu öğleden sonra yapılan spor türlerine göre her zaman daha fazla kilo kaybetme olanağı sağlıyor. Habere göre, öğleden sonra saat 15.00'ten itibaren yapılan egzersizlere kıyasla, sabah saatlerinde yapılan spor kilo kaybını hızlandırıyor.
Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Aç karnına egzersiz yapıldığında, vücut daha önceden depolanmış olan enerji kaynaklarını yakar. Bu durumda daha az direnç ve dayanıklılık durumu söz konusu olur.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Bunun da nedeni vücutta fibrinolitik sistem dediğimiz; pıhtıyı parçalayan sistemin aktivasyonunun sabah en düşük seviyede olmasıdır. Bu bilgiler ışığında sabah uyandıktan sonraki ilk 3 saatte spor yapmanın, kalp krizi riskini artırdığını söylemek mümkün.
Uyandıktan sonra, ortalama 45 dakika içerisinde kortizon en yüksek düzeye ulaşır. Bu en yüksek düzeyden yararlanmak için 06.00 ve 09.00 saatleri içerisinde uyandıktan sonraki 45 dakika içerisinde spor yapmak oldukça faydalı olacaktır.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
Ayrıca akşam egzersizlerini etkisiz kılabilen sosyal sebepler de mevcut. En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır. İkinci tur içinde devam edilecekse; akşam 16.00- 18: 00 arası olduğu düşünülmektedir.
“Zayıflamak için haftada kaç gün spor yapılmalı?” sorusuna yanıt arıyorsanız, hem kalp sağlığınızı korumak hem de ideal kilo için haftada 150 dakika spor yapabilirsiniz. Ancak hareketli bir hafta geçiriyorsanız 30 dakika egzersiz yerine 10 dakika egzersiz yapabilirsiniz.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri