Spor turizmi,insanların eğlenmek amacıyla ikamet ettikleri yerden ayrılarak, spor faaliyetlerini seyretmek ve bu faaliyetlere katılmak amacıyla yaptıkları seyahatler şeklinde tanımlanabilir (Gibson, 1998:46).
Spor ve turizm, birbirlerinin ikamesi değil tam aksine tamamlayıcı iki sektördür. Bu iki sektör, turizm yatırımlarının teşvik edilmesi ve ülkelerin sürdürülebilir ekonomik gelişimleri için iki itici güç olarak görülmektedir.
Spor turizmi profesyonel olmamak kaydıyla aktif olarak yapılan yoga, golf, tenis, bisiklet ve sörf gibi turizm türlerini kapsamaktadır.
Spor turizminin en eski örnekleri MÖ 766 yılında gerçekleştirilen Olimpiyatlardır. Bu doğrultuda Yunanistan'da Olimpia'daki Pan Hellenic oyunları bu yarışmaların en önemlisi kabul edilmektedir (Weed ve Bull, 2004).
Su altında ve su üstünde yapılabilen, turizm amaçlı sportif faaliyetleri kapsayan spor dalı.
İlgili 25 soru bulundu
Aktif ve pasif katılımı kapsayan bütün spor aktiviteleri, katılım şeklinin ticari amaçlı olan veya olmayan şekilde düzenlenmiş, evden veya yaşanılan bölgeden başka bir yere seyahat gerektiren aktivitelere spor turizmi denir.
Çünkü spor turizminin ülkelerin ekonomisine, kültürüne, sosyal yaşamına, sağlığına, dünya barışına, başka bir ifadeyle birçok alanda kalkınmasına olan önemli katkıları bilinen bir gerçektir. Ayrıca bu yararların dışında ülkelerin tanıtımı içinde spor turizmininönem arz eden bir faaliyet olduğu söylenebilir.
Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
SANAYİ DÖNEMİNDE SPOR TURİZMİ
Böylece futbolun gelişmesi ile seyahatlerde yaygınlaşmış ve gelir düzeyinde artışlar meydana gelmiştir. Bu dönemde dağ tırmanma, kayak ve yürüyüş sporları da önemli ve yaygın sporlar haline gelmiştir.
Spor toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlar. Spor ve Rekreatif yaklaşım toplumda çeşitliğin artmasına yardımcı olur. Spor; ulusal ruhun güçlendirilmesi, aile bağlarının güçlenmesi, yaşlıları kabul, vb. sosyal ve toplumsal davranışların gelişmesinde de olumlu etkileri vardır.
B)LÜKS TURİZMİ
Yüksek gelir grubunda yer alan bireylere özgü olan turizm biçimidir. Bu turizm çeşidi, ekonomik gücü ve geliri yüksek olan ve toplum içerisinde büyük saygınlık taşıyan kesimlerin turistik etkinliklerini kapsamaktadır.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Doğa ile baş başa olmayı tercih edenler veya macera tutkunu insanların genellikle günübirlik olarak ya da kısa süreli konaklamaya yönelik yüksek rakımlı alanlarda sürdürdükleri turizm çeşidi.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Turizm çeşitleri deyince akla genellikle deniz tatili ve kış sporları gelse de oldukça geniş bir yelpazede inceleyebiliriz. Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
İlk Spor. Dünyanın en eski sporu güreş olarak biliniyor. Bilinen ilk güreş müsabakası M.Ö. 200'lü yıllarda Mısır'da yapılmış.
Futbol (Soccer): Futbol, dünya genelinde en popüler ve yaygın olarak oynanan spor dalıdır. FIFA Dünya Kupası gibi büyük uluslararası turnuvalar ve ligler, milyarlarca insanın heyecanla takip ettiği büyük organizasyonlardır. Futbol, birçok ülkede milli bir tutkudur ve taraftarlar arasında büyük rekabetlere neden olur.
TGSP'nin 2020 temmuz araştırmasına göre, gençler arasında futbol en çok takip edilen/sevilen spor oldu.
Temel amacı insanın bedenen, ruhen ve sosyal yönden gelişmesine katkı sağlamak olan spor, modern toplum yaratmada çok etkin bir sosyal olgudur. Sporun, kişisel fayda ve görevleri yanında, sosyal yön den de çok önemli görevleri vardır.
İnsanın fiziksel, ruhsal ve kültürel yetenekleri ile yarıştığı ve bunları arttırma çabası içinde giriştiği eylemlere genel olarak spor faaliyeti denilmektedir.
Bu sektörlerden biri de turizmdir. Birçok turist, futbol oynamak, futbol organizasyonlarını stadyumlarda seyretmek veya futbol ile alakalı turistik noktaları ziyaret etmek amacıyla seyahat etmektedir. Bu araştırmanın amacı, futbol turizminin küresel ekonomik büyüklüğünü ve ülkeler açısından önemini ortaya koymaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri