Kişilerin gündelik hayatlarında yer alan egzersiz yapma alışkanlıklarının veya yaşam tarzlarının dışında gittiği yerlerde karşılaştığı yeni spor dallarıyla tanışması ve seyahat dönüşü bu sporlara devam etme alışkanlıkları kazanması itibariyle spor ve turizm yoğun bir ilişki içerisine girer.
Spor ve turizm, birbirlerinin ikamesi değil tam aksine tamamlayıcı iki sektördür. Bu iki sektör, turizm yatırımlarının teşvik edilmesi ve ülkelerin sürdürülebilir ekonomik gelişimleri için iki itici güç olarak görülmektedir.
Çünkü spor turizminin ülkelerin ekonomisine, kültürüne, sosyal yaşamına, sağlığına, dünya barışına, başka bir ifadeyle birçok alanda kalkınmasına olan önemli katkıları bilinen bir gerçektir. Ayrıca bu yararların dışında ülkelerin tanıtımı içinde spor turizmininönem arz eden bir faaliyet olduğu söylenebilir.
Ülkemizde spor turizmi faaliyetleri içerisinde en önemlileri; golf turizmi, futbol turizmi, su sporları ve hava sporları turizmidir. Söz konusu spor turizmi çeşitlerinden belki de faaliyet bakımından en zengin ve alt yapı bakımından en uygun olanlarından birisi hava sporları turizmidir.
SANAYİ DÖNEMİNDE SPOR TURİZMİ
Böylece futbolun gelişmesi ile seyahatlerde yaygınlaşmış ve gelir düzeyinde artışlar meydana gelmiştir. Bu dönemde dağ tırmanma, kayak ve yürüyüş sporları da önemli ve yaygın sporlar haline gelmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Spor turizminin en eski örnekleri MÖ 766 yılında gerçekleştirilen Olimpiyatlardır. Bu doğrultuda Yunanistan'da Olimpia'daki Pan Hellenic oyunları bu yarışmaların en önemlisi kabul edilmektedir (Weed ve Bull, 2004).
Spor turizmi, genel olarak rekabetçi özellikte ticari-ticari olmayan faaliyetleri içeren bir spor etkinliğine ya seyirci olarak gözlemleyen ya da aktif olarak katılan turistin seyahat deneyimini ifade eden bir turizm faaliyetidir (BMDTÖ).
Tarihi çok eskiye dayanan ve ilk spor turizmi faaliyeti olarak değerlendirilebilecek olan olimpiyat oyunlarının yapıldığı ülkenin ekonomisine yaptığı katkının değerlendirilmesidir. Konunun somut örneği Mersin'de XVII. Düzenlenen Akdeniz Oyunlarının kentte ortaya çıkardığı ekonomik hareketlilik oluşturmaktadır.
Spor turizmi profesyonel olmamak kaydıyla aktif olarak yapılan yoga, golf, tenis, bisiklet ve sörf gibi turizm türlerini kapsamaktadır.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Turizm sektörünün ekonominin birçok alanlarına etkileri vardır. Bunlar- dan en önemlileri arasında, kamu gelirine, bölgesel kalkınmaya, dış açığın kapatılmasına, milli gelirin büyümesine ve istihdamın artmasına olanak sağlamaktadır. Günümüz ekonomisinde işsiz- lik, ekonomik sorunların başında gelmektedir.
Dolaysıyla turizmin olumlu ve olumsuz sosyal etkileri olduğu söylenebilmektedir. Turizmin olumlu sosyal etkileri yaşam kalitesini artırması, toplumsal bağların güçlenmesi ve kamu hizmetlerinin kalitesinin artmasıdır. Turizm bölgesel kalkınmayı sağlarken çevrenin daha estetik hâle gelmesine de yardımcı olabilmektedir.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
COOK, 1841 yılında İngiltere? nin Leichester-Loughborough kentleri arasında, trenle 570 yolcuyu taşıyarak tarihte ilk defa tur düzenleme işine başlamıştır. Yakın Çağ, turizmin en hızlı geliştiği dönemdir.
tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite.
Daha önceden belirlenmiş olan kurallara sahip, bireysel ya da takım halinde yapılan ve fiziksel ve zihinsel olan tüm aktivitelere spor denir.
İlk insanın yürüme, koşma, atlama ve tırmanma hareketlerini beslenme ve tehlikelerden korunmak amaçlı yaptığı bilinmektedir. Bu da atletizm ve dağcılık gibi sporların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Türkiye'nin Turizm Başkenti: İstanbul.
Antik çağda spor, Eğitimin önemli bir aracı idi. Platon, devlette gençlerin yetiştirilmesi için müzikten sonra beden eğitiminin önemini ısrarla vurgulamıştır. İlk insandan sonra spor faaliyetlerinin ilk olarak M.Ö. 5000 yıllarında “Sümerler” tarafından yapıldığı kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri