Müslümanların çoğunluğu Sünni, %5-20'si Şii'dir. Neredeyse tüm Pakistanlı Sünni Müslümanlar Hanefilik mezhebine bağlıdır.
Günümüzde Pakistan nüfusun %97'sinin Müslüman olduğu tahmin edilmektedir. Ülkede az sayıda Hindu ve Hristiyan da yaşamaktadır. Müslümanların büyük bir kısmı Hanefî mezhebine mensup olmakla birlikte, ülkede ciddi bir Şiî nüfus da bulunmaktadır.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Ülkede toplam nüfusun %96,68'i Müslümandır. Pakistan İran'dan sonra, dünyanın ikinci büyük Şii nüfusa sahip ülkesidir. Nüfusun %3,32'sini ise Hristiyan, Hindu, Sih ve Budistler oluşturmaktadır. Gayrimüslim azınlıklar içinde en büyük grubu %1,55 ile Hristiyanlar teşkil etmektedir.
Pakistan İslam Cumhuriyeti, parlamenter demokratik sistemle yönetilmekte olup, dört eyaletten oluşan federal bir yapıya sahiptir. Pakistan Parlamentosu, 342 üyeli bir Ulusal Meclis ile 104 üyeli bir Senato'dan oluşmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Diğer yandan İslamizasyon destekçilerine göre ise Pakistan bir Müslüman devlet olarak kurulmuştur ve statüsünde (1956'dan itibaren hali hazırdaki mevcut anayasal durumuna göre) bir İslam Cumhuriyeti'dir, bu nedenle şeriat olarak bilinen İslami yasaları uygulamalıdır.
Pakistan'da alkol kullanımı Müslümanlar için yasak, gayrimüslimlerin ise alkol alabilmek için devletten özel bir izin belgesi almaları gerekiyor.
Pakistan'ın hijab'ı yasaklayan veya yürürlüğe koyan kanunları yoktur. Pakistan'da çoğu kadın, bacaklarını ve vücudunu örten tunik üst ve bol olan şortlu pantolon seti olan shalwar kameez giyiyor.
Britanya Hindistanı, 1947'nin 14 Ağustos'unu 15 Ağustos'a bağlayan gece resmen bağımsız olarak ikiye ayrıldı. O tarihte, Kadir Gecesi 14 Ağustos'a denk geldiği için Pakistan'ın bağımsızlık günü 14 Ağustos olarak kabul edildi.
Ayrıca Suudi Arabistan'ın %15'i, Pakistan'ın %20'si ve Afganistan'ın %19'u Şiîdir. Ayrıca AB ülkelerinde 10 milyona yakın, Amerika kıtasına dağılmış olarak da 20 milyonun üzerinde, Afrika'da sadece Nijerya'da 4-6 milyon Şii olduğu tahmin edilmektedir.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
Türkiye Şii'lerinin yaklaşık 95'i Alevidir. Bu nedenle Türkiye'de Alevi kelimesi hatalı olarak tüm Şiileri tanımlamak amacıyla kullanılır. Erken dönem İslam tarihinde Şia politik bir gruptu. Şiiler Peygamberin damadı Hz.
Pakistan anayasası, tüm Pakistan vatandaşlarının dinlerden bağımsız olarak eşit haklara sahip olduklarını temel bir hak olarak ifade eder. İslam'dan başka Hinduizm, Hristiyanlık, Sihizm ve diğer dinler vardır. Müslümanların çoğunluğu Sünni, %5-20'si Şii'dir.
Pakistan örneği ise yukarıdaki kurala uymamaktadır. Ülke adı –istan ekiyle bitmesine rağmen diğer örneklerde olduğu gibi Pakistan vatandaşlarına Paki denilemiyor. Pakistan'da kullanılan resmi dillerden biri İngilizcenin yanında ülkenin ana dili de olan Urducadır.
Türkiye'nin Pakistan'la ilişkileri, Pakistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulduğu 14 Ağustos 1947 tarihinden itibaren yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillenmiştir. 2022 yılında Türkiye ile Pakistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 75. yıldönümü kutlanmaktadır.
Pakistanlılar veya Pakiler (Urduca: پاكِستانى قوم, Pakistani Kavim), Pakistan'ın vatandaşı olan insanlardır.
İki ülkede yaşayan halkların birbirleri ile ilişkileri ülkelerin kuruluşlarından öncesine dayanmaktadır. 1920'lerde, Pakistan müslümanları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkına hem maddi hem de manevi yönden yardımlarda bulundu. 1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra ikili ilişkiler resmî olarak başladı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki resmi ilişkiler, 15 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan'ın bölünerek iki bağımsız devletin, Hindistan ve Pakistan'ın, kurulmasıyla başladı.
Erkeklerin birden fazla -en fazla dört- kadınla evlenmesine izin veren çok eşlilik Afganistan, Pakistan ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bazı diğer ülkelerde halen yasal sayılıyor.
Pakistan'da kadınlar nüfusun yarısını oluşturmalarına rağmen kadınların sadece yüzde 22'si çalışıyor. yüzde 14'ünü kadınlar oluştururken, bu rakamın 2021 sonunda yüzde 25 oranına, 2022 sonunda ise yüzde 40 seviyesine yükselmesi beklenmektedir.
Bu ülkenin insanları Kendine özgün giyinir. Diğer batılı ülkelerin aksine kıyafetleri ile onları ayırt etmeniz mümkündür. Özellikle kadınlar görünümlerine oldukça fazla özen gösterirler. Renkli ve şık giyimlerini şık, gösterişli takılarla ve mehndi (hint kınası) ile tamamlarlar.
Endonezya, Malezya, Lübnan, Pakistan, Fas, Tunus'ta eski sömürge âdetleri gereği cumartesi pazar tatil ama cuma namazı saati de tatil.
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Pakistan'a yapacakları, bir yıl içinde 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pakistan ekonomisi, satınalma gücü paritesi bakımından 25. büyük ve nominal olarak dünyanın 38. büyük ekonomisidir. Pakistan gelişmekte olan bir ülke olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri