Sporcular için ise bireysel değişkenler bu miktarı şekillendirecektir. Düzenli egzersiz yapan yetişkin bireylerde erkekler için 3.7 lt ve kadınlar için 2.7 lt günlük su alımı; günlük ihtiyaçları çoğunlukla karşılamaktadır. Sıcak havalarda terleme miktarının artmasıyla almamız gereken su miktarı da artmalıdır.
Spor yaparken su tüketimi ortalama 30 dakikada bir 250 ml şeklinde olabilir. Eğer kilo vermeye yönelik spor yapılıyorsa uzmanlarca kaybedilen her 1 kg için 1,5 litre su tüketilmesi tavsiye edilir. Yapılan spora göre sporcu ne kadar su içeceğini belirleyebilir ancak hiçbir zaman su tüketmeyi ihmal etmemelidir.
Egzersiz esnasında her 30 dakikada bir 250 ml, eğer yoğun sıcaklık ve güneş altında spor yapıyorsak 500 ml su tüketmemiz faydalı olabilir, bu değerler ortalama bir vücut ağırlığına sahip sporcu için önerilmiştir. Vücut kütlesi 100 kg üzeri ise, bu miktarları %50 artırabiliriz.
Doğru Miktarda Tüketin
Clark, eğer 1 saat içerisinde 1 litre ter kaybediyorsanız, 15 dakikada bir 240 ml. su içmeniz gerektiğini söylemektedir. Eğer hesaplama yapmak istemiyorsanız ve çok terlediğinizi biliyorsanız, egzersiz sırasında ortalama 15-20 dakikada bir 120-180 ml. su tüketebilirsiniz.
The American Council on Exercise (ACE) spor yaparken her 10 – 20 dakikada bir 230 – 290 ml su içilmesini önermektedir. Egzersiz öncesinde ve sırasında olduğu gibi sonrasında da su tüketimi devam ettirilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Aktif spor yapanlar ya da spora başlamak isteyenlerin merak ettiği bir soru da “Sporcular ne kadar su içmeli?” sorusu. Sporla uğraşmayan kişiler için günlük su tüketimi 2-2,5 litre olarak öneriliyor.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Sıvı tüketimi sadece su tüketiminden ibaret olmamakla birlikte günlük yaşamda tükettiğimiz gıdalar ve sıvılar vücudun ihtiyacını karşılayabilir. Sıvı ihtiyacını günlük 6-8 bardak su tüketimi olarak kısıtlamak yerine vücudumuzun ihtiyacının farkında olmak oldukça önemlidir.
Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Uzmanlar tarafından günlük tüketim konusunda farklı görüşler ortaya konulsa da, yetişkin birinin günlük yaktığı kalori başına 1 ila 1,5 ml su tüketmesi önerilir. Bu da kişiye ortalama 2 litre su tüketmesi gerektiğini gösterir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Gün içinde su tüketimi gerçekleştirerek antrenman sürecinde sıvı kaybından kaynaklı olumsuzlukları önleyebileceğiniz gibi antrenman esnasında da her 15-20 dakika 1 yarım su bardağı kadar su tüketerek kandaki oksijen miktarını dengede tutabilirsiniz.
Spor sonrası su içmek, eklem ve doku işlevlerinin güçlenmesini sağlar. Yeteri kadar sıvı almayan bir vücudun en yaygın belirtisi, yorgunluktur. Spor sonrasında oluşan kas yorgunluğunu sıvı tüketerek azaltabilirsiniz. Spor sonrası içecek tercihini farklı alternatiflerle de değerlendirebilirsiniz.
Kasların % 75'i, beynin % 90'ı, kemiklerin % 22'si, kanın % 83'ü sudan oluşmaktadır.
Yani suyun kalori değeri sıfır.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri