Spor yapan bireylerin magnezyum ihtiyacı sedanter (hareketsiz bir yaşam tarzına sahip) bireylere göre daha fazladır. Erkek sporcular için günde 260 mg'dan ve kadın sporcular için günde 220 mg'dan az magnezyum alımı, magnezyum eksikliği durumuna neden olabilir.
Volpe ve ark. tarafından yapılan bir derlemede, magnezyum takviyesinin sporcular için önemli bir elektrolit olduğu ve sıvı dengesi ve enerji metabolizması üzerinde önemli bir etkisi olduğu vurgulanmıştır. Magnezyum takviyesi, sporcunun performansını artırabilir ve yorgunluğu azaltabilir.
Magnezyum sitrat ve magnezyum malat formu bu ihtiyaç karşılayan doğru magnezyum formları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sporculardaki magnezyum ihtiyacı sedanterlere göre yaklaşık iki kat fazladır bir başka deyişle harcanan enerji ile doğru orantılıdır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Normalde yüksek doz magnezyum içeren besinler tüketmek vücutta magnezyum yüksekliği yaratmaz. Ancak yüksek dozlarda aşırı magnezyum takviye kullanımı böbrek problemleri, düşük kan basıncı, mide bulantısı ve kusma, mide krampları, ishale; aşırı dozlar ise kalp durması ve ölüme yol açabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Doktor tavsiyesi olmadan magnezyum almayın
Magnezyum içeren ilaçların ya da multivitaminlerin doktor tavsiyesi olmadan bilinçsizce alınması, magnezyum düzeylerinin normal sınırların üzerine çıkmasına ve ishal, huzursuzluk, vücut sıcaklığında artış, sürekli uyku isteği gibi istenmeyen durumlara neden olabiliyor.
Magnezyum, kas ve sinir işlevi, kemik sağlığı ve enerji üretimi dahil olmak üzere vücudun birçok işlevi için gerekli olan bir mineral. Sporcular için magnezyum, enerji metabolizması, kas fonksiyonu ve egzersiz sonrası toparlanmadaki rolü nedeniyle özellikle önemli.
ÖZET: Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Mide Rahatsızlıkları: Fazla magnezyum alımı, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Karın Ağrısı ve Kramp: Fazla magnezyum, karın ağrısı ve kramp gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Düşük Tansiyon: Aşırı magnezyum alımı, kan basıncını düşürebilir ve düşük tansiyon semptomlarına yol açabilir.
Kas içi magnezyumu en hızlı arttıran magnezyum formudur. Bu enerji etkisinden de faydalanmak için malat formunun uygun kullanım şekli kahvaltıdan 2 saat sonra alınması. Ayrıca spor gibi enerji ihtiyacının arttığı durumlarda spor öncesi veya sonrası da kullanımı tercih edilebilir. (7).
Doktorunuz magnezyum takviyesi öneriyorsa, bu takviyeleri düzenli olarak kullanmak gerekir. Böylece magnezyum eksikliği kullanacağınız takviyelerle giderilebilir.
Magnezyumun takviye olarak fazla alınması durumunda vücutta magnezyum fazlalığı görülebilir.
Bu formun biyoyararlanımı iyidir. Sindirimi, özellikle kabızlığı ve midede hazımsızlığını desteklemek için kullanılır. Bunun haricinde spor sonrasında kasların onarılması, kas krampları, huzursuz bacak, kas ağrıları gibi şikayetlerde kullanım için de ideal formdur.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
4 yaş ve üzeri sağlıklı bireylerin günlük olarak 375 mg magnezyum alması gereklidir. Magnezyum eksikliği durumunun varlığında, doktorlar daha yüksek dozajlar alınmasını tavsiye edebilir. Hastanın takviyeye ihtiyacı olmadığı noktada da kesebilir.
Spordan 1 saat önce alındığında kas sağlığını destekler. Kas sağlığı için Mg takviyesi, Mg malat, Mg Orotat ve Mg sitrat tercih edebilirsiniz.
Magnezyum Sitrat, magnezyumun sitrik asite bağlanmış formudur. Dünya genelinde magnezyumun en sık kullanılan formudur ve magnezyum eksikliğini tedavi etmekte en etkili türüdür diyebiliriz.
Vücudumuzda bulunan tüm çizgili ve düz kasların gevşeyebilmeleri için de magnezyum tuzuna ihtiyaç vardır. Şöyle ki, kalsiyum tuzu çizgili kasları kasmakta, magnezyum tuzu da kasılan kasların gevşemesini sağlamaktadır.
Kasları gevşetir, kas performansını arttırır. Astım tedavisinde faydalı olabilir.
Eğer yüksek dozda magnezyum aldıysanız mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kaslarda güçsüzlük hissi ve yorgunluk gibi belirtiler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tip olumsuz etkiler ile karşılaşmamak adına günlük olarak 350 miligram magnezyumun üzerine çıkmamanız gerekir.
Magnezyum ve D Vitamini Arasındaki Sinerji
Bu sinerji, çok çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağlayabilecek güçlü bir kombinasyon yaratır. Yaş ve Kemik Sağlığı: Her yaştan birey için, özellikle de yaşlılar için bu kombinasyon osteoporozla mücadelede ve güçlü kemiklerin korunmasında yardımcı olabilir.
Sabah veya akşam fark etmeksizin içilebilir. Magnezyum Glisinat: Sakinleştirici bir amino asit olan glisinat, bağırsak duvarından taşındığı için müshil özelliği yoktur. Ancak kronik kas ağrılarına, spazma ve kas hipertrofisine iyi gelir. Gece yatmadan önce içilmesi daha iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri