Sağlıklı spor kıyafetleri ter emme özelliğine sahip olan ve nefes alan ürünlerdir. Bir egzersiz kıyafetinin minimum %30 oranında ter emmesi gerekir. Tamamen pamuk ve keten gibi doğal materyallerden imal edilen ya da nanoteknoloji ile üretilen kumaşları da bu noktada tercih edebilirsiniz.
Terletmeyen Tişört, Sporcu Sütyeni ve Sweatshirt Tercih Edin. Spor salonuna gidiyorsan, doğru bir antrenman planı ile terleyeceğin kesin. Bu durumda pamuklu ya da polyester gibi nefes alabilen spor kıyafetleri tercih etmen gerektiğini hatırlatalım. Çünkü egzersiz yaparken vücut ısınız artacağından terlemen kaçınılmaz…
Spor için kıyafet seçimi yapılırken dikkate alınması gereken en önemli nokta kumaşın yapısıdır. Sporun gerekliliklerine uygun yeni teknoloji ile üretilen sentetik kumaşların tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Egzersiz esnasında terli kalmanız hem cildinizin tahriş olmasına hem de bakteri oluşumuna neden olur.
Ter Emici ve Pamuklu Kumaşlar
Polipropilen içeren veya cildin rahat nefes almasını sağlayan kumaşlardan yapılan giysiler, egzersiz için uygundur. Bu tarz kıyafetler terin, ciltten buharlaşıp uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır.
Hareketlerinizi kısıtlamayan, vücudunuzu serbest ve özgür bırakan spor giyim ürünleri seçmek çalışmanızın verimini önemli ölçüde etkiler. Spor yaparken rahat ve esnek kumaşlı kıyafetler tercih ederek performansınızı maksimize edebilir, rakiplerinize önemli farklar atarak motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Spor yaparken vücudun rahat olması ve hareketleri yaparken kasılmaması oldukça önemlidir. Tayt giyildiğinde vücut hareketleri yapma kolaylığı elde eder. Dar ve vücudu saran bir formu olduğu için sıkılaşmaya da yardımcıdır.
Spora hazır olmanızı sağlayacak spor kıyafetleri (tayt, şort, tişört, eşofman, çorap, iç çamaşırı) ve salon kullanımına uygun temiz spor ayakkabılar, fitness malzemeleri arasında sayılabilir. Kıyafetlerin spora uygun, nem emici ve hava geçirgenliği yüksek kumaşlardan yapılmasına özen göstermelisiniz.
Spor esnasında giyilen kıyafetlerde ilk tercih pamuklu kumaşlardır. Teri hapseden bu kumaş türü, en sağlıklısıdır demek yanlış olmaz. Fakat uzun süre spor yapanların seçtikleri, pamuk- polyester karışımıdır. Çünkü uzun sürede kuruyan pamuklu kumaş, saatler süren bir antrenmanın sizi hasta etmesine sebebiyet verebilir.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Sentetik tekstil ürünleri, spor yaparken hem performansı olumsuz etkiler hem de bakteri oluşumunu arttırdığı için hastalıklara davetiye çıkarır. Peki spor kıyafeti seçiminde hangi kumaşlar sağlıklıdır? Pamuk, ipek, keten, kaşmir, kenevir, yün ve alpakadan üretilmiş kumaşlar sağlıklıdır.
“Spor yaparken hangi iç çamaşırı giyilir?” sorusuna diğer bir yanıt olarak seamless braletleri söyleyebiliriz. Özellikle yoga veya pilates gibi egzersizler için ideal olan bu dikişsiz sütyen modelleri vücut üzerinde iz yapmadığı ve rahatsız etmediği için konforlu bir spor deneyimi sağlar.
Kadınlar fitness yaparken genelde yarım tayt üzerine sporcu atleti ve sporcu sütyeni giymeyi tercih eder. Bu durumda çamaşır izinin belli olmaması için dikişsiz iç çamaşır modelleri kullanılmalıdır. Spor esnasında terleme meydana geleceği için de polyester, naylon gibi kumaşlardan uzak durulması gerekir.
Nefes Alabilen Tişörtler Seçin
Oldukça konforlu ve sağlıklı bir tercihtir. Tişört tercihi yaparken özellikle nefes alabilen, hava geçirgenliği olan ve terlediğinizde terinizi emen tişörtler tercih etmelisiniz. Çünkü spor yaparken terlememeniz neredeyse imkansızdır.
Sporla birlikte cilt hücrelerini yenileyebilir, cildinin ihtiyacı olan oksijeni ona geri kazandırabilirsin. Cildindeki kolajen üretimini artıran bu etkiler ile daha sıkı görünen bir cilde kavuşabilirsin.
Fitness&cardio alanında ve uzantılı dinlenme alanlarında çıplak, iç çamaşırı ile, atletli, yalın ayak, spor ayakkabısız ve çoraplı ve/veya terlik ile bulunmak, vakit geçirmek, spor yapmak yasaktır.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Koşu taytlarının kumaşlarının sentetik ya da spandex olması gerekir. Bu sayede vücuttaki nemin dışarı atılması sağlanır. Pamuklu kumaşlar teri vücuda yapıştırdığı için spora uygun değildir.
Güve gibi zararlı böcekler zarar vermez. Küf ve mantar benzeri mikroorganizmalardan etkilenmezler. Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
En iyi spor havluları taşınabilir, çabuk kuruyan ve kokuya dayanıklı olanlardır. Bu yüzden hızlı kuruyan ve kokuya dayanıklı mikrofiber veya sentetik kumaşları tercih edin. Eğer antrenman ter havluları antibakteriyel özelliğe sahip ise daha iyi olacaktır.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri