Bel fıtığının ilk evrelerinde bel kaslarını güçlendiren çeşitli egzersizler ve günlük hayatta yapılacak olan değişiklikler ile rahatsızlığın ilerlemesi sıklıkla önlenmektedir. Ayrıca yapılacak olan egzersiz ve uygun sporlar hastaların daha konforlu yaşamasına, yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır.
Hangi sporlar daha kolaylıkla yapılabilir diye soracak olursanız ilk aklımıza gelenler aerobik egzersizler, pilates, yoga, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binmek. Özellikle iyileşme sürecinin başında aerobik egzersizler, kan dolaşımını arttırdıkları ve ödemin giderilmesine yardımcı oldukları için oldukça faydalıdır.
Bel fıtığı teşhisi konan pek çok kişi koşmanın, spor yapmanın bele zarar verdiğine inanmaktadır oysa yeni yapılan çalışmalar koşu sporu yapan kişilerin daha sağlıklı disklere sahip olduğunu göstermektedir.
Bel fıtığı olan kişilerin ağır sporlardan kaçınması gerekmektedir. Özellikle halter gibi ağırlık kaldırılan sporlar bel fıtığı olan kişiler için uygun değildir.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bel fıtığı ağrısına iyi gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Halit Çavuşoğlu, bel fıtığı olanların uygulamaması gereken 10 yöntemi açıkladı 2-3 haftalık yatak istirahati, basit fıtıklaşmalarda gelişen şikâyetleri gideriyor. Ancak tahta veya sert zeminde yatmak sırt ile bel bölgesinde ezilmelere ve ağrının artmasına yol açabiliyor.
Bel fıtığı teşhisi konulduğunda büyük oranda yatak istirahati, ağrı kesici medikal tedaviler ve bazen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda bu yöntemlerle şikâyetler gerilemektedir.
Vitaminler: Bel fıtığı tedavisinde, özellikle B grubu vitaminleri içeren yiyeceklerin tüketimi önerilir çünkü B grubu vitaminleri, bel bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin iyileşmesine yardımcı olur.
B12 vitamini: B12 vitamini takviyelerinin bel ağrısı ve tekrarlayan aftöz stomatit veya ağız yaraları gibi çeşitli durumlar için ağrı yönetiminde etkili olduğu gösterilmiştir.
Hindistan cevizi yağı içerdiği yağ asitlerinden dolayı bel fıtığı ağrısına iyi gelir ve bel kasılmalarını rahatlatır. Bu nedenle evde bel fıtığı ağrısı için bel fıtığı hastaları tarafından sıklıkla uygulanan bitkisel yöntemlerden biridir.
Uzman hekim tarafından önerilen ağrı kesici, kas gevşetici krem ve ilaçlar da özellikle başlangıç safhasındaki bel fıtığı ağrılarında önemli ölçüde yarar sağlar. Uzun mesafe araç kullananların dik bir şekilde oturmaları, beli desteklemeleri ve saatte bir mola vermeleri fıtıklaşmanın daha da kötüleşmesini önler.
Belin fazlaca öne veya arkaya bükülmesi fıtık şikayetlerini arttırabilmektedir. Beli düz tutarak kor kasları denilen kasları güçlendirecek hareketler yapılır. Bazı bel fıtıklarında öne bükülme veya arkaya bükülme daha güvenli olabilir ancak kendiniz için bu tür hareketlere başlamadan önce doktora muayene olmalısınız.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Yataktan kalkmak istenildiğinde ise önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır. Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur...
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır. Akupunktur, bel fıtığı tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
Yerde yatmak bel ağrılarına iyi gelir mi? Sert yatakta veya yerde yatmanın fıtık ve ağrı tedavisinde kanıtlanmış hiçbir etkinliği yoktur. Bel fıtığı çok ciddi bir omurga rahatsızlığıdır ve tedavisi uzman doktorunuzun yönlendirmesiyle yapılmalıdır.
Masaj ile Bel Fıtığı Tedavi Edilir Mi? Masaj ile bel ağrısına yol açan kasların gevşetilmesi ve bu yolla bel fıtığında hastayı rahatsız eden bel ağrısı giderilebilir.
Bel fıtığına iyi gelen yöntemler arasında sıcak ve soğuk uygulamalar, çokça tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Soğuk hava bel fıtığının direkt nedeni değildir. Ancak beldeki dejenerasyon nedeniyle soğuk hava etkiler ve bel fıtığını tetikleyebilir.
Belinizde ağrı hissettiğiniz zaman hareketi bırakın. Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Düzensiz beslenme sonucu sürekli kabız olmak veya obezite, yaşlanmadan dolayı kasların zayıflaması, vücudun genetik yapısı, sinir ve stres, sigara kullanımı gibi faktörler mide fıtığının tetikleyicisi olabilmektedir. Bunun yanında gebelik ve çok ağır işlerde çalışmak da mide fıtığına sebep olabilir.
Dik pozisyonda oturmaya çalışın
Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur. Mümkünse saatte bir mola verin ve 5 dakika dolaşın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.
Akut bel ağrılarında genellikle ağrı birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik (müzmin) bel ağrısı denir. Bel ağrılı hastaların %90'ının yakınması ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'i kronikleşir.
Fıtık nedeniyle sinirde oluşan ödemi ve şişliği azaltmak için ödem çözücü kortizol, ağrının rahatlaması için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler denenebilir.Uygulanan ameliyat dışı tedavi yöntemlerine rağmen ağrıları devam eden hastamızda ise ameliyat gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri