Egzersiz yapmak, mutluluk hormonu serotonin artışını ve kan şekerini dengeleyerek iştah kontrolünü sağlar.
Beslenme uzmanı Alex Johnstone The Independent'a yazdı: Egzersiz yapmak her zaman kilo verdirmediği gibi açlık hissini de artırabilir. Uzmanlar, sağlıklı olmak için daha az yememizi ve daha çok egzersiz yapmamızı söylüyor. Fakat burada bir sorun var. Hareket etmek daha çok acıktırır ve daha fazla yeme riskini doğurur.
İştah kontrolü, kişinin yemek yeme alışkanlıklarını yönetmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için gerekli bir beceridir. İştah kontrolünü sağlamak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bunlardan ilki, düzenli yemek yeme alışkanlığı edinmektir.
İlgili 41 soru bulundu
Hem iş hem de gündelik hayatta karnınızın uzun süre tok kalmasını sağlayacak lezzetli yiyecekler arasında; kivi, sütlü kahve, yulaf kepeği, yeşil kabak, brokoli, beyaz lahana, yumurta, tarçın, badem, süt ve kara buğday yer alır.
Düzenli egzersiz yaptığınızda, vücudunuz bu egzersize yakıt sağlamak için daha fazla glikojen depolar. Suda saklanan glikojen, kası yakma işleminin bir parçası olarak suyla bağlanmak zorundadır. Bu da az miktarda da olsa ağırlık artışına sebep olur.
"Bilinenin aksine, yemeklerden sonra spor yapmanın kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya çıktı."
Kilo almak Veya Vermek
Spor yapmayı bıraktığınızda, metabolizma hızınız yavaşsa ve gün içerisinde aldığınız kalorileri yakabileceğiniz egzersizler uygulayamıyorsanız, vücut yağ oranında artış meydana gelecektir.
Konuyu özetlersek; Öğünümüzde yağ varsa (tereyağ, hindistan cevizi yağı, avacado, zeytin, zeytin yağı, et, balık) ve triptofan varsa (hindi eti, çiğ kakao) CCK yı arttırıp tokluk hissine tatmin hissine kavuşabiliriz.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Sakız çiğnendikçe vücut sanki şeker tüketiyor gibi insülin salınımına maruz kalır ve uzun vadede vücuttaki leptin duyarlılığı düşer. Vücudumuzda tokluk hissi sağlayan leptin hormonunun düşmesi de tokluk hissini yok ederek acıkmamızı sağlar.
Akşam saatlerinde kalori yakımının çok daha yavaş bir oranda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erken saatte yemek yemenin hem açlığı daha kolay bastıracağını hem de kilo vermeye yardımcı olacağını aktardı. Bilim insanları düzenli olarak saat 17.00'de yemek yiyenlerle 21.00'de yemek yiyenleri kıyasladı.
FAO, açlıkla mücadele için bir milyar dolar gerekli olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 26 ülkede 30 milyondan fazla insanın hayat ve geçim kaynaklarını kurtarmak ve akut açlığa çare bulmak için 1.06 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Tok tutucu etkisi olan çiğ badem, ceviz, leblebi, kaju gibi kuru yemişler ve çeşitli meyve kuruları gece acıkmaları için ideal atıştırmalıklar olacaklardır. İçeriğini bildiğiniz sağlıklı yoğurtlarla ya da süzme peynirlerle bir dilim ekmek tüketerek bile açlığınızı bastırmanız mümkün.
Gün boyunca düzenli saat aralıkları belirleyip küçük miktarda ve sık öğünler yemek, metabolizmayı hızlandırmak ve kilo vermek için kullanılan bir yöntemdir.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Yavaş yemek yemek tokluk hormonu seviyelerini artırarak çabuk doyma hissi sağlarken kalori alımını da azaltır. Hızlı yemek yiyenler ise daha fazla besin ve kalori almakta. Bunun sonucunda da ciddi bir risk faktörü olan obezite görülebilir.
Bunun için iştah kesici çeşitli ilaçlar ve gıda takviyeleri devamlı olarak piyasaya çıkmaktadır. Bunların birçoğunda bilimsel veriler yeterli değildir ancak bir uzman eşliğinde kullanıma karar vermek gerekir. İştah kesici bir ilaç olan Sibutramin, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmış ve piyasadan kaldırılmıştır.
Her yaşta görülebilecek olan iştah kaybı, kişinin kendini aç hissetmemesi durumudur. Psikolojik yönden bakıldığında yaşanan stres, kaygı, üzüntü, ilişkinin bitmesi, boşanma, depresyon gibi duygu durumlarda iştah kaybı yaşanabilir ve kişi yemek yeme ihtiyacı duymayabilir.
Bir dilim ekmeğe 40 gün 903 defa okuyun
Kitapta zayıflamak için 903 defa El-Kabid, 550 defa El-Mukiyt ve 134 defa da Es-Samed isminin okunması tavsiye ediliyor. Bu duaların ise şu anlamlara geldiği ifade ediliyor: “El-Kâbid, 'Lütuf ve hikmetiyle istediğinin maddi ve manevi rızkını daraltan' anlamına geliyor.
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri